Hvordan hjerte smerte kan udløse social angst samt nogle gode fifs til sociale færdigheder: 

Efter jeg er startet med at male igen har jeg virkeligt kommet ind til nogle af de problemer, jeg har haft i mange år, blandt andet social angst.

For to år siden fandt jeg ud af at en tidligere veninde var død, året efter døde endnu en tidligere veninde, og dette satte gang i tanker som ”hvad kunne jeg have gjort anderledes”, ”nu er det endegyldigt, jeg kan ikke rette mine fejl”. Åbenlyst er lektionen selvfølgeligt, at man skal værdsætte folk mens de er her og rydde op i sine relationer, mens man har dem. Men jeg vil dybere ned.

I dag turde jeg face mine følelser om den første veninde, og det gik op for mig, at gamle hjertesmerter kan skabe en negativ spiral af social angst, fordi ophobede følelser og tanker kan gøre, man får et stift og indesluttet kropssprog og dette kan blive selvforstærkende i forholdet til nye mennesker, og man kan let ende med at overbevise sig selv om, at man bare ikke kan det sociale. Men jeg besluttede efter at have fået nok, at bryde cirklen og møde mig selv og mine følelser, selv om jeg var bange for dem.

Og nu vil jeg tage mig af mine hjertesmerte, og hat gjort det for meget gammelt materiales vedkommende og min fremragende psykoterapeut, Eigil Asanta, har givet mig følgende råd: Lær de normale sociale færdigheder. 

Og dette er de normale sociale færdigheder, som jeg synes de er, og dem vil jeg gerne give videre til dig:

 

1.    At vælge sine kampe.

2.    At tage hvad man kan bruge og smide resten væk.

3.    At holde sine aftaler.

4.    At huske fødselsdage. 

5.    At ikke give op på forhånd eller ved modstand.

6.    At passe på sig selv, sine ting og sine penge.  

7.At sige tak

8. At være ydmyg. 

9. At kunne undskylde, indrømme fejl og tackle konflikter –

10. alle er lige meget værd blot fordi de er født og alle mennesker fortjener lige meget respekt.

11. Behandle andre folk, som man selv vil behandles

12. Ikke sammenligne sig selv med andre

13. Alt handler ikke om sex.

14. at slå 2 fluer med et smæk, finde ud af, hvor der er størst mulig benefit og vælge dette.

Knus Jannicka

Skriv Kommentar

Din e-mail adresse vises ikke offentligt.