New York Times har rapporteret om en temmelig alarmerende undersøgelse af medicinforbruget hos børn, der er blevet anbragt i familiepleje forskellige steder i USA. Antipsykotisk medicin bliver ofte ordineret til børn med følelsesmæssige problemer og sociale tilpasningsvanskeligheder, det er derfor de er blevet anbragt udenfor deres egen familie og er blevet henvist til aflastningsprogrammer for problemfamilier. Det har vist sig at antipsykotika langt ofte bliver ordineret til anbragte børn, end børn som bor hos deres egen familie. Men præparater som Seroquel, Zyprexa og Risperdal er oprindelig blevet udviklet til at behandle skizofreni og andre meget alvorlige sindslidelser, som forekommer kun yderst sjældent hos mindre børn. Man bruger altså medicinen til noget helt andet end den er beregnet og godkendt til, nemlig til børn der mistrives og har svært ved at fungere socialt, noget som overhovedet ikke kræver medicinsk behandling, men derimod omsorg og forståelse fra forældregenerationens side.

Men hvad ligger der bag denne fuldstændig ukritiske brug af medicin til børn. Disse aflastningsprogrammer til børn med adfærdsvanskeligheder eller med en problematisk familiebaggrund bliver finansieret af Medicaid, som altså har meget begrænsede ressourcer at tildele til forskellige sociale programmer. Når psykiatere ordinerer antipsykotisk medicin til børn med trivselsproblemer, så er det ikke for at tjene penge på det, Medicaid refunderer kun en ganske lille af brugernes medicinudgifter. Det er navnlig fordi, der bliver investeret alt for lidt i offentlig hjælp til svage børn og familier, og at behandlerne slet ikke har ressourcer til at gøre det de ved ville være meget bedre for børnene end at døse dem ned med psykofarmaka, som ikke alene har ringe effekt på den slags problemer, men også har svære bivirkninger (fx vægtøgning og stofskifteforstyrrelser). Bivirkninger som skaber endnu flere problemer for børn og unge i voksealderen end for fuldvoksne mennesker.

En kommentar

 1. LykkeMarie Jørgensen

  Jeg har haft mine mistanker igennem de sidste godt 8-10 år at det bliver misbrugt i samme regi her i landet..
  Jeg har en mistanke om at børn som udviser astma ligne symptomer måske i steden for udviser angst ligne symptomer.
  Jeg tror faktisk at Danmark har fået udviklet os til sådan et land at vi tror at medicin er løsning på alt, og har derved glemt at se rationel på hele følelse registerede, og at da alting skal analyseres og derefter have en diagnose på, for at bedre kunne forstå ens psykologisk opførelse og adfærd.
  I Danmark anses det for at være unormalt at gå i psyko terapi, men helt normalt at at stå på apotektet og lufter sin recept på anti deprassiv medicin.
  Listen i børne og unge psykiatrien er eksploderede massivt og helt ude af kontrol på de sidste godt 10 år og hvorfor dog det?? Der kan være mange gæt på det, men en ting er helt sikkeret, hvad betyder diganosen ” dårlig mistrivels??” f.eks?

  Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.