Af Egon Billeskov Sloth

Kender du det ? Ellers er der højest sandsynligvis én i din nærmeste omgangskreds, som har problemer med ikke at få sovet nok.  Jeg har netop igen været igennem en nat, hvor jeg fik sovet fra kl. 23 til 02. Altså tre timers søvn med det resultat, at jeg i dag er fuldstændig smadret og knap nok kan for formulere denne artikel. Sådan går de fleste af mine nætter, selv om jeg får såvel beroligende- som sovemedicin. Det virker selvforstærkende. Dengang hvor jeg var i arbejdslivet, lå der det kontante krav over mig, at jeg skulle være veludhvilet og 100 pct. klar til et krævende job næste dag. Det var dengang en plage. Nu er det blot selvforstærkende, forstået på den måde, at jeg ved, at hvis jeg ikke får sovet nok den nat, så er min næste dag ødelagt. Så får jeg det som man populært sagt beskriver som et rådden æg. Dårligt humør etc. Kan knap nok holde mig oprejst. Og jeg har prøvet forskellige sovepiller, hvis virkning så er aftaget efter et stykke tid.

En undersøgelse, som blev offentliggjort her i foråret viste, at en fjerdedel af den danske befolkning i mere eller mindre udtalt grad lider af søvnproblemer. En fjerdedel. Jeg kender eksempelvis et par jævnaldrende. For begge er hver nat en kamp, som de frygter.

74-2

I rigtig mange år fik den ene sovepiller, men det blev så fra centralt hold forbudt for lægen fortsat at ordinere. Min ven har stadig abstinenser fra den lange periode med pillerne. Han siger, at han højest får sovet en time ad gangen før, han vågner op. Så skal han sidde en halv times tid eller mere før, end han atter kan sove en time. Den anden, som jeg kender, har nogenlunde samme mønster. Sover en time, for så at vågne op af et mareridt. Så kan han sidde i kortere eller længere tid før, end han kan genoptage søvnen. Og igen blive vækket af et nyt mareridt. Sådan går nat efter nat med det resultat, at han har et latent søvnunderskud.

Netop det latente søvnunderskud plager mange. Både børn som voksne. Børnene kan ikke falde til ro om aftenen, fordi de har en alt for stimuleret hverdag. Med det resultat, at de er svære at få op om morgenen. Og deres forældre sidder og glor tv på den anden side af midnat. Holdt oppe af stadig mere voldsomme krimier, hvor der hældes godt på med diverse stærke effekter. Det gælder for eksempel min kone. Hun kommer først op ved 01-tiden og vågner igen op ved 6-7-tiden. Hun falder til gengæld i søvn i løbet af få minutter. Ak ja, hvor kan hun være taknemmelig.

Det er alle grupper, der har dette latente søvnunderskud. Nogen kører galt i bilen, fordi det kniber med opmærksomheden. Man hører eksempelvis også om piloter, som ganske vist måske skal flyve op til 6-7 timer med efterfølgende jetlag og så en pause på måske otte timer før end de skal returnere. Så kan de selvsagt ikke få den nødvendige søvn. Der er flere eksempler på, at disse er faldet i søvn kortvarigt i cockpittet med heraf følgende katastrofale følger. Jeg tør eksempelvis ikke at flyve mere. Piloternes organisation vedgår, at det er et problem.

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.