privat foto

privat foto

Efter en alvorlig fødselsdepression, hvor jeg var blevet psykotisk, gik jeg i flere år hos samme privatpraktiserende psykiater, men jeg forstod aldrig helt hvad jeg fejlede. Diagnosen lød personlighedsforstyrrelse, skrøbelig og psykosenær. Jeg besluttede at skifte til en ny yngre psykiater, selvom det betød et halvt års ventetid.

Jeg kunne da ikke være bipolar (maniodepressiv) når jeg aldrig fik egentlige manier? Jeg fik kun det man kalder hypomanier, hvilket bare føltes som øget energi og livslyst, nedsat behov for søvn og mod på at kaste mig ud i en masse projekter. Jeg, der normalt er en lidt stille og tilbageholdende person, talte også meget og var temmelig udadvendt i disse perioder. Egentlig meget behageligt, samme følelse som når man har fået et par glas vin for meget og bliver overstadig og i godt humør. Jeg har dog aldrig drukket i den forbindelse.

Efter min skilsmisse følte jeg en stor lettelse, jeg følte selvfølgelig også sorg. Derfor besluttede jeg at kaste mig ud i at date, så jeg oprettede en profil på dating.dk. Jeg var slet ikke klar over hvilken skrøbelig tilstand jeg befandt mig i, jeg følte mig jo først og fremmest glad og med et kæmpemæssigt overskud.

Den første mand jeg mødte, blev jeg straks forelsket i, endte dog hurtigt med at afslutte forholdet af forskellige årsager. Nu var der i høj grad slået hul på en hypomanisk tilstand, som var sygelig. Jeg var urolig, havde svært ved at koncentrere mig om noget. Følte mig konstant seksuelt opstemt, hvilket gjorde det svært at falde i søvn, fordi mine tanker konstant kredsede om seksuelle emner,  jeg ikke kunne finde udløsning for. Det var ikke normalt, det var blevet en besættelse, heldigvis fungerede mit overjeg stadig, så jeg ikke kastede mig ud i vilde seksuelle eskapader, som kunne ødelægge min tilværelse.

Endelig kom jeg til den psykiater, som jeg havde ventet et halvt år på at konsultere. Under konsultationen fik han dårligt et ord indført, fordi jeg talte hele tiden. Han stillede diagnosen: Bipolar type 2 (maniodepressiv type 2), hvilket åbenbart var en mildere form for bipolar. Han satte mig op i antipsykotisk medicin og trappede mig ud af antidepressiv medicin.

Jeg huskede også andre episoder, i løbet af mit liv, med hypomani og efterfølgende depressioner. For eksempel da jeg som tyveårig efter et brudt parforhold kunne være i byen hele natten uden at føle mig træt og syntes jeg var fantastisk. Eller dengang jeg købte vildt ind fordi jeg ville indrette hele huset i fransk landstil, uanset hvad det ville koste at skifte alle møbler ud. Eller da jeg ville anlægge et hvidt staudebed og kørte rundt til flere gartnerier samme dag, fordi der bare skulle plantes liljekonvaller i bedet. Min mand og mine børn var ret trætte af mine hypomanier, det gav en masse uro i familien. Ind imellem var jeg deprimeret og sad i sofaen. Den overdrevne foretagsomhed og livsglæde var nem at blive afhængig af, men dyr og anstrengende i længden.

For et par dage siden var jeg igen hos psykiateren efter tre ugers øget medicin. Denne gang kunne han få et ord indført, som han bemærkede. Jeg sov også bedre om natten. Den anstrengende hypomani var på vej væk.

 

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Q70

  Hej. Kan godt lide din måde at fortælle på – meget levende. Giver et fint indblik i hvordan det er – tror jeg. Må indrømme at jeg også kom til at smile undervejs, da du beskrev omlægning til fransk landstil og det hvide havebed – kunne næsten se det for mig. Godt skrevet:-)

  Svar
  • Amanda

   Tusind tak for ros. Jeg bliver altid så glad når nogen kan lide det jeg skriver.
   K.h. Amanda

   Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.