Et nyt samarbejde mellem Københavns Kommune, Jobberiet på Thorupgården, en designer og en producent af udendørsinventar giver jobs til psykisk sårbare og socialt udsatte, så de i bedste fald kan supplere deres førtidspension.

Af Peter Bischoff – Foto: Niels Hansen

Der var bobler og lækkerier i lange baner og musikalske toner ved Master Fatman, da Center Nørrebro den 15. april holdt release party for Jobberiet i bo- og værestedet Thorupgården med lancering af ”Darling” – en ny type bænke og borde fremstillet af Euro-paller – en koncept udviklet af amerikaneren af Darling Graeme, deraf navnet.

Tobias Jørgensen i værkstedet.

Tobias Jørgensen i værkstedet.

Der var både en social- og integrationsminister, en socialborgmester og en masse initiativtagere, kommunale folk og beboere blandt de mange fremmødte, men efter festtalerne, klapsalverne og de klirrende glas kunne man bevæge sig ned i produktionskælderen og møde to af dem, som det hele drejer om, nemlig Tobias Jørgensen og Ahmed Torkhani. De bor begge på Thorupgården og er de to første ansatte i projektet.

Gratis arbejdskraft – 25 kr. i timen oveni
Jobberiet er en såkaldt ”socioøkonomisk opstartsvirksomhed”, som kombinerer innovativt design med beskæftigelse til psykisk sårbare. Men er det blot en smart måde at bruge socialt udsatte som gratis arbejdskraft? Der er stadig et stort skridt frem mod virkelig integration af psykisk sårbare på arbejdsmarkedet på lige vilkår med andre, men ansatte i Jobberiet kan i en række tilfælde få en ekstra indtægt.

Tobias Jørgensen kan tjene 25 kr. ekstra i timen

Tobias Jørgensen kan tjene 25 kr. ekstra i timen.

Tobias Jørgensen er 33 år og førtidspensionist – og psykisk syg efter et hårdt liv med stoffer. ”Når jeg arbejder her, kan jeg tjene 25 kr. i timen, som bliver lagt oven i min førtidspension”, fortæller han. Og det er en god motivation til at møde på arbejdet udover værdien i at have et arbejde og det sociale samvær.”Er man en stabil arbejdskraft, kan lønnen stige til 50 kr. i timen, men så kan man rende ind i problemer med, at der bliver skåret i ens eventuelle ekstra ydelser”, fortæller Tobias.

Ahmed Torkhani (billedet øverst) er 42 år og har været psykisk syg siden 2008. Han står i en lidt anden situation: ”Jeg arbejder her frivilligt – for at have noget at stå op til”, fortæller han. Det skyldes, at Ahmed ikke kan få fuld førtidspension. Han får til gengæld nogle supplerende ydelser, og dem bliver der modregnet i, hvis han får 25 kr. i timen, så han er på værkstedet på ren frivillig basis.

Inklusion af sindslidende og socialt udsatte
Jobberiet er startet af Anders Leed Christensen fra aktivitetscentret Cafeen på Thorupgården, som hører ind under Center Nørrebro. Centret er en del af socialpsykiatrien i Københavns Kommune, og det nye projekt er et led i kommunens bestræbelser på at inkludere sindslidende og socialt udsatte ved at skabe nye typer beskæftigelse, der kan give psykisk og socialt udsatte borgere et aktivt arbejdsliv.

”Jobberiet skal komme den store gruppe medborgere i møde, som ikke lige passer ind i de skuffer, vi har i den store kommode, som vi kalder samfundet”, fortæller Anders, der i det daglige fungerer som værkfører.

Salg gennem out-sider med 5% retur til Jobberiet
Bænkene og bordene er designet af Hans Christian Asmussen fra designvirksomheden Nation.dk, og de bliver markedsført og solgt af out-sider, der ud over at have lagt sig endog meget tæt op af det herværende magasins navn er producent og leverandør af inventar til udendørs brug.

Hans Christian Asmussen og Ib Mogensen.

Hans Christian Asmussen og Ib Mogensen.

På værkstedet bliver Euro-pallerne slebet, bejdset og lakeret og samlet, så de er gode at sidde på. ”Vi løber den økonomiske risiko ved at købe alle råmaterialer til produktionen, og desuden betaler vi den ekstra timeløn til de ansatte”, fortæller direktør Ib Mogensen fra out-sider. Herefter skal de færdige bænke og borde sælges på almindelige markedsvilkår – ca. 3000 kr. for en bænk og 2000 kr. for et bord.

”Tanken er at sælge til både parkvæsen, boligselskaber, skoler, serveringsteder og offentlige og private institutioner, og vi har aftalt, at 5% af overskuddet går tilbage til Jobberiet og 5% til designeren”, fortæller Ib. Han er i kontakt med Københavns Kommune og håber at få lov til at opstille fem demonstrationsmodeller af bænke-borde-sættet rundt omkring i byen.

Darling bænk og bord.

Darling bænk og bord.

Du kan søge job
Hvis du er førtidspensionist, kan du søge job på Jobberiet. Lige nu er de kun to ansatte, men der er plads til i alt seks. Hvis du er interesseret, så ring til beskæftigelseskonsulent Anila S. Baksh på tlf. 8256 2218 / 2688 7606!

 

Læs mere:
https://www.facebook.com/pages/Jobberiet/1521051404846764
https://jobberietdk.wordpress.com/

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.