”Det er yderst tvivlsomt, at Karen nogensinde får et arbejdsliv igen, og hun bør aldrig arbejde med mennesker, der har brug for omsorg”. Sådan skrev min psykiater i 2007.

I dag, ni år senere, har jeg godt tre års erfaring som peer-støttemedarbejder (også kaldet recovery mentor eller medarbejder med brugerbaggrund).

Jeg er ny blogger på Outsideren og skal blogge om mit arbejdsliv som peer. Det glæder jeg mig meget til. Der er dagligt mange refleksioner, gode og meningsfulde oplevelser og af og til udfordringer. Det bliver fedt ind imellem at stoppe op og få noget af det ned på skrift og forhåbentlig give noget videre til jer.

Jeg er generelt vild med ”det der peerstøtte”. Jeg tror på ideen – for mit eget vedkommende, i samarbejdet med mine kollegaer, som en del af en vej til virkelig at arbejde med fokus og tro på recovery og ikke mindst på, hvilken forskel, det kan gøre, for de mennesker, som modtager peerstøtte.

Peerstøtte defineres som: ”Støtte til forandring mod et bedre liv, som finder sted mellem to eller flere personer, der forbindes af fælles erfaringer i livet – i denne sammenhæng erfaringer med psykiske vanskeligheder samt med livet som bruger af de offentlige tilbud og med recovery”. (Socialstyrelsen)

Min psykiaters ord i min journal i 2007, gjorde ondt! Det var et kæmpe tab, at et arbejdsliv blev vurderet til ikke at være en mulighed for mig. Men på det tidspunkt så det ud til at være den realistiske vurdering. Så jeg accepterede, men tog ikke ”dommen” fuldt ud til mig. Jeg ville ikke opgive håbet.

Det er noget af det jeg har lært af mine egne erfaringer og er blevet mindet om i arbejdet som peerstøtte medarbejder, at vi aldrig må tage håbet fra nogen – heller ikke i vores stille sind. Vi kan ikke vurdere på andres vegne, om de har mulighed for at få det bedre. Vi kan heller ikke definere det gode liv for andre.

Jeg fik mobiliseret viljen og ressourcerne over tid, så jeg kunne kæmpe mig tilbage til et arbejdsliv som fleksjobber. En lang rejse, som jeg vil skrive om en anden dag.

Men uden et arbejdsliv kunne jeg også have fået et godt liv fyldt med mening, håb og udvikling. Det nåede jeg til dels at indse for mit eget vedkommende og har set hos nogle i mit job som peerstøtte medarbejder. Arbejde er ikke er hele livets værdi. Et godt liv indeholder SÅ meget andet godt. Det er noget af det, jeg prøver at fastholde i mit daglige arbejde. Håbet for et liv for den enkelte, som opleves som godt og meningsfuldt og, at vi sammen kan finde vejen derhen.

Foto: Privat

Om Forfatteren

"Et arbejdsliv for Karen er yderst tvivlsomt og hun bør ikke arbejde med mennesker, som har brug for omsorg", skrev min psykiater i 2007. Jeg har - med en del omveje undervejs - kæmpet mig tilbage til et arbejdsliv, hvor mine erfaringer med svære depressioner ikke ses som en begrænsning, men som værdifulde for andre. Tidligere har jeg arbejdet tre år som recovery mentor på et socialpsykiatrisk botilbud. De sidste tre år har jeg arbejdet som peerstøtte-medarbejder i Helsingør Kommune. Jeg glæder mig til at blogge om, hvad jeg oplever som peer støtte-medarbejder. Hvilken positiv forskel jeg oplever, det gør for mig selv, kollegaer og ikke mindst de borgere, som jeg arbejder sammen med i det daglige. En enkelt udfordring vil nok også dukke op i ny og næ :-) Mere eller mindre interessante facts om mig: Jeg er 42 år og bor i Helsingør med min kone, min bonusdatter på 11 år, fem katte, en hund, to kaniner og et utal af fisk. Jeg samler på Playmobil fra 70'erne og 80'erne og holder af at skrive og spille musik.

4 Kommentarer

 1. Grethe Nielsen

  Velkommen til bloggen, Karen!

  Jeg ser frem til at læse mere fra din hånd 🙂

  Et sent tak for dit fantastiske oplæg til Peer-Netværkets landstræf i februar. Jeg har tænkt en del over din definition på erfaringskompetencer siden 🙂

  Venlig hilsen
  Grethe

  Svar
 2. Marian Danstrup

  Kære Karen.
  Jeg vil glæde mig til at læse mere om dine oplevelser og erfaringer. For mig er et opgør med dem/os tanken, vejen frem og det er gennem relationer med andre vi lærer en masse om os selv. Hvorfor er det mon tidligere alkoholikere som er bedst til at arbejde med alkohol problematikker? Fordi de VED hvordan det er at være alkoholiker. Det er af stor værdi i relationen til andre med psykiske lidelser at de ved du selv har været der og derfor forstår hvordan det er. Du er samtidig det “vakarierende håb” som den rollemodel du er. Jeg er Sexolog og arbejder med både par og singler. Jeg har selv en fortid med stærk angst og depressioner, men har i dag en velfungerende hverdag. Mange som kommer hos mig har også depressioner og stress/angst med sig, som udfordrer parforholdet og her er det bestemt en fordel at mine klienter kan føle sig set og spejlet. Selvfølgelig kan ingen vurdere hvad fremtiden bringer og jeg fik samme “vurdering” af en psykiater for 25 år siden, men har fået sat mit liv/arbejdsliv sammen således at det fungerer for mig. Tillykke til dig.

  Svar
  • Karen Norbøll

   Tak for din kommentar, Marian!
   Dejligt, at du også har en oplevelse af, hvilken positiv forskel det kan gøre at have egne erfaringer med sig, som ligner det andre oplever. Keep up the good work!
   Og tillykke til dig også 🙂

   Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.