I dag er det 3 uger siden, jeg begyndte på projekt Perikon!
Du kan læse mere om projektet her http://outsideren.dk/2016/09/29/vaern-efteraar-vinter  samt min update efter 1 uge her http://outsideren.dk/2016/10/05/naturlig-behandling-tendens-vinterdepression-update-1/

Lige en lille disclaimer, inden jeg skriver mere. Husk nu at snak med lægen eller en anden sundhedsfaglig person, inden du giver dig i kast med Perikon. Perikon har ikke bivirkninger i stil med almindelig psykofarmaka, men en af de bivirkninger det kan have, er at det kan forringe virkningen af anden medicin – for eksempel blodtryksmedicin, HIV-medicin og P-piller. Dette kan have uønskede og måske endda farlige følger. Det er svært at sige, om det vil påvirke anden psykofarmaka og i så fald hvordan, men det vil være dumt og risikabelt at eksperimentere med det selv, hvis man tager anden medicin. Jeg tager ingen medicin eller andet, men jeg har dog alligevel informeret min sygeplejerske i distriktspsykiatrien, bare sådan lige for en sikkerheds skyld. 🙂

perikon-uge-3

Nå, men jeg har altså nu taget Perikon samt mit multivitamin/mineralkompleks og fiskeoliekapsler med omega 3, 6 og 9 i 3 uger og som i kan se i den lille graf, går det stille og roligt fremad! Tendensen er at mit humør stiger en lille smule og så ligger stabilt i 2-4 dages tid, hvorefter det stiger lidt igen. I de sidste 2 uger er mit humør kun faldet en enkelt gang – i går – og det havde ikke noget med Perikon at gøre, men nogle andre ting og havde mit system ikke været så velfungerende, som det er nu hvor det dels får alt hvad det har brug for fra vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer og dels har støtte at hente i Perikon, så tror jeg at jeg i går havde været helt nede at ramme bunden. Jeg har ikke haft angst eller været depressiv, siden jeg begyndte på disse ting, men jeg har stadig haft en lille smule træthed og “ligegyldigheds-følelse” at slås med.

Trætheden er dog helt væk nu, jeg har haft mere energi end jeg har haft i umindelige tider og i forhold til årstiden har jeg helt uhørt meget energi, jeg sover fantastisk og max 7-8 timer og er mere aktiv end jeg længe har været i stand til og med et stabilt energiniveau. Følelsen af ligegyldighed er ikke så stærk og om den skyldes min tendens til vinterdepression eller mine negative skizofreni-symptomer, er svært at sige. Det er nok det sidste, men det er noget der bliver meget forstærket, når jeg er i en depressiv periode og det var også meget tilstedeværende i september, før jeg begyndte at tage disse ting. Mine negative symptomer er i det hele taget noget jeg lige skal lære at vænne mig til, for dengang jeg led af konstant depression og mani/psykose, blev de altid overdøvet og jeg føjede dem bare, fordi jeg ikke var i stand til andet. Nu, hvor de er det eneste, jeg “lider” af, er de noget mere tydelige – men ikke nødvendigvis på en dårlig måde. Jeg skal bare lige lære at arbejde med dem, nu hvor det ikke er en selvfølge, at jeg vil handle i overensstemmelse med, hvad de måtte “befale.” Jeg har forøvrigt ikke oplevet nogle bivirkninger ved brug af Perikon, så det er jo bare fantastisk!

Så alt i alt har jeg stor tiltro til, at Perikon og de andre ting, nok skal få mig stødt og roligt igennem både efterår og vinter. Jeg vil komme med en 6-ugers update og en 12-ugersupdate og jeg vil også skrive om mit forløb i forbindelse med, at jeg stopper med Perikon til foråret samt lave en samlet konklusion på hele oplevelsen. I mellemtiden vil jeg skrive en blogserie om depression, som der snart vil komme mere om og jeg har også lidt andre ting i tankerne. Jeg vil desuden snart komme med et indlæg, der gennemgår min sygehistorik lidt mere i detaljer, så det måske er nemmere at forholde sig til de ting jeg skriver og hvor det er, jeg kommer fra. 🙂

 

 

Gem

Gem

6 Kommentarer

  • Ægirsdottir

   Hej Lars, tak for din kommentar.
   Det jeg får ud af dit link, er ikke at de skriver, at det ikke virker eller kun virker i Tyskland – de stiller spørgsmål til hvorfor et enkelt forsøg, havde andre resultater i Tyskland. Men de henviser også til andre forsøg, hvor resultaterne er de samme – og gode:

   “The picture was a bit more clear when St John’s Wort was directly compared to conventional antidepressants: it was almost exactly as effective. It was only significantly worse in one small study. This was true in both Germanic and non-Germanic studies, and was true when either older tricyclics or newer SSRIs were considered.

   Perhaps the most convincing result was that St John’s Wort was well tolerated. Patients did not drop out of the trials because of side-effects any more often than when they were taking placebo (OR=0.92), and were much less likely to drop out versus patients given antidepressants (OR=0.41). Reported side effects were also very few.”

   Jeg kender til mange – ingen af dem tyskere dog – der har fået noget godt ud af Perikon og har undgået bivirkninger. Jeg tror dog ikke det virker for alle. Ligesom så meget andet ofte ikke virker ens for alle. Til gengæld har det ikke de samme bivirkninger som for eksempel traditionel psykofarmaka og derfor kan det være et forsøg værd, også hvis det så viser sig, ikke at virke. Ved meget svære depressioner, tror jeg ikke det vil have en nævneværdig effekt, men det er der heller ingen der påstår. Det highlightes som et effektivt middel mod milde til moderate depressioner. Prikbladet Perikon er i øvrigt en plante der har vokset i Norden i mange tusind år og har været kendt for sine positive effekter på humøret, ligeså længe der har været mennesker, der har eksperimenteret med det, de har fundet i naturen.

   Hvis det er placebo, hvad så? Pointen er, at det virker. Så hvis jeg har det bedre, fordi min hjerne snyder mig, er jeg egentligt ligeglad. Jeg havde det ikke godt på psykofarmaka. Hvilket er underligt, for hvis jeg er til falds for placeco-effekten, burde jeg også have haft det ligeså godt der. 🙂

   Men det er altid godt at være kritisk – det er jeg også selv. Det er ikke bare lige en plante jeg har læst 3 linjer om og så tænkt, at jeg ville tage og det er ikke noget jeg gør, uden at have sundhedspersonel med ind over. Dette er jo også et forsøg, der dokumenterer effekterne i mit personlige liv og man finder jo kun ud af det, ved at prøve. 🙂

   Svar
   • Lars Jørgensen

    Hej Ægirsdottir

    Jeg er næsten enig i, at du kan tale om følgende:

    ”det er helt forståeligt, at man kan føle en form for depression forårsaget af mangel på søvn, stress, årstidernes skiften, manglende dagslys, ubalance i livet, konflikter og problemer på arbejdet eller derhjemme, ensomhed eller bare almindelig kedsomhed i hverdagen…..”Der findes antidepressive midler mod svær depression, men egentlig ikke mod nedtrykthed og lettere til moderat depressiv tilstand. Naturlægemidlet Johannesurt (Perikon) kan dog anvendes i doser op til 600 milligram per dag ved egenbehandling.” http://www.isundhed.dk/print/1437

    Enig i at en let depressiv tilstand ikke kræver medicin (moderat er noget andet). En let tilstand er svær at skelne fra almindelig tristhed, og antidepressiv medicin har næppe en effekt ud over placebo. Det anbefales af apoteket, at man ikke bruger medicin:

    ”Lette depressioner
    Behandles bedst med samtalebehandling, og der er ingen grund til at supplere med antidepressiva (nervemedicin mod depression).” http://www.apoteket.dk/Sygdomsleksikon/SygdommeEgenproduktion/depression.aspx

    Derfor er det også meningsløst at teste Perikon i forhold til almindelig antidepressiv medicin på folk med en let depression, som ikke har gavn af det, ud over de andre kritikpunkter af forsøgene:

    The early studies of extracts standardized for hypericin found it to be about twice as effective as a placebo. A few studies found it somewhat more effective than a standard antidepressant. However, none of these studies lasted more than six weeks, which is not long enough to determine how long the herb would be effective or to detect any long-term adverse effects [4]. In addition, some of the studies were not well-designed [3,5]. In most of these studies, the diagnosis was not well established, the placebo response rate was lower than usually seen in such studies, the dosage of standard antidepressants was low, and the dosage of hypericin varied more than six-fold. [4]. http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/DSH/stjohn.html
    Evt. også http://www.wsj.com/articles/SB988321669962814197

    Men motion virker med 100% sikkerhed: ”Ny forskning fra januar 2013, slår fast at motion til personer med let til moderat depression, kan reducere symptomerne på depression og dermed være del af behandlingen” http://spine.dk/nyheder/sadan-traener-du-dig-ud-af-en-depression

    Eller gør det: »Jeg var så overrasket over resultaterne i mit første studie, at jeg valgte at lave endnu et forsøg, hvor kravene til deltagerne var skrappere, og der blev skruet op for, hvor meget motion de skulle dyrke. Og alligevel var resultatet det samme. Motionen havde ingen effekt på deres depression«, fortæller læge Jesper Krogh fra Psykiatrisk Center København http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE2923478/ny-forskning-motion-hjaelper-ikke-spor-paa-depression/

 1. Ægirsdottir

  Hej igen Lars.
  Jeg har heller aldrig opfordret til eller påstået at folk skulle tage det mod andet end de lettere former for træthed, nedtrykthed og mild depression og jeg har altid gjort opmærksom på, at man ikke bør tage noget, uden at snakke med en læge under alle omstændigheder. Jeg ved ikke helt, om du har læst de tidligere indlæg omhandlende det samme? Jeg synes i hvert fald aldrig jeg har fremstillet noget af det jeg tager, som mirakelmidler – det meste er blot noget kroppen har almindelig gavn af, vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer – og Perikon er blot en hjælpende hånd. Jeg dokumenterer forløbet her for både min egen og andre nysgerrige sjæles skyld, fordi jeg synes, det er vigtigt, at folk får et helhedsbillede af hvordan det virker over længere tid på vinterdepressiv tilstand. Jeg har forøvrigt taget diverse psykofarmaka de sidste 7-8 år og lidt af alt fra milde depressioner til full blown psykose, så jeg har en ide om, hvordan de forskellige lidelser føles og hvordan de forskellige ting, jeg har fået imod dem, har virket eller ikke virket. Og der hvor jeg er nu, der virker psykofarmaka bare ikke længere – blandt andet fordi jeg efterhånden er så rask, at der ikke er nogen grund til at bruge meget skrappe midler. Jeg opfordrer blot folk til at tænke over, at det er en rigtigt god ide at være kritiske OGSÅ med psykofarmaka – og selvfølgelig også med alt andet, herunder Perikon. Fordi jeg netop er kritisk, laver jeg en daglig vurdering og lægger det så op her også, så jeg hele tiden kan følge med i forløbet selv. Og fordi jeg er kritisk, valgte jeg helt et andet præparat fra – Rosenrod – som ellers bliver rost til skyerne, men dels ikke er specielt godt undersøgt og veldokumenteret i forhold til virkning og bivirkning og fordi det har en tendens til at give folk en ekstrem rastløshed efter kort tid – hvilket jeg personligt synes er en dårlig ide, når det dels er noget af det, jeg hadede ved meget psykofarmaka og fordi jeg ikke vil risikere at sætte gang i noget manisk. 🙂

  Svar
 2. Linda Nielsen

  Hvor er det bare helt vildt fedt!!!! Hold op en masse livsenergi du får, uden bivirkninger. Og SÅ fedt, du deler ud omkring dit projekt!

  Svar
  • Ægirsdottir

   Ja, det er rigtig fedt!
   Bare man husker, at Perikon ikke nødvendigvis er bivirkningsløst, men det er nogle andre typer bivirkninger, end vi kender fra traditionel psykofarmaka. 🙂

   Svar

Skriv Kommentar

Din e-mail adresse vises ikke offentligt.