Efter jeg er startet med at male igen har jeg virkeligt kommet ind til nogle af de problemer, jeg har haft i mange år, blandt andet social angst.

For to år siden fandt jeg ud af at en tidligere veninde var død, året efter døde endnu en tidligere veninde, og dette satte gang i tanker som ”hvad kunne jeg have gjort anderledes”, ”nu er det endegyldigt, jeg kan ikke rette mine fejl”. Åbenlyst er lektionen selvfølgeligt, at man skal værdsætte folk mens de er her og rydde op i sine relationer, mens man har dem. Men jeg vil dybere ned.

I dag turde jeg face mine følelser om den første veninde, og det gik op for mig, at gamle hjertesmerter kan skabe en negativ spiral af social angst, fordi ophobede følelser og tanker kan gøre, man får et stift og indesluttet kropssprog og dette kan blive selvforstærkende i forholdet til nye mennesker, og man kan let ende med at overbevise sig selv om, at man bare ikke kan det sociale. Men jeg besluttede efter at have fået nok, at bryde cirklen og møde mig selv og mine følelser, selv om jeg var bange for dem.

For at fortiden ikke skal påvirke fremtiden, på en måde, så jeg bliver handlingslammet. jeg valgte altså at stoppe op og mærke efter, selv om jeg var bange for, jeg aldrig ville lære at gå igen.

Det går begge veje. En ting er at tage sig af gamle hjertesmerter, en anden er at øve sig i de normale sociale færdigheder, som for mig er nedenstående. Jeg har i mange år prøvet at finbde en slags guidelines for social adfærd og tror, selv om jeg ikke mestrer disse, at det er cirka her nedenstående. Dog er det ekstra også en slags messtringsstrategier.

1.    At vælge sine kampe.

2.    At tage hvad man kan bruge og smide resten væk.

3.    At holde sine aftaler.

4.    At huske fødselsdage. 

5.    At ikke give op på forhånd eller ved modstand.

6.    At passe på sig selv, sine ting og sine penge.

7. At være ydmyg. 

9. At kunne tackle konflikter

11. at indrømme behovet for nærhed

12: at fokusere på det positive

13. Behandle andre som man selv vil behandles

14. tage det sure med det søde

15. Sig tak

16. ikke sammenligne sig selv med andre, men med sig selv førhen

17. At være tilstede i processen fremfor kun målrettet.

18. Bekræfte andre

19. Altid give og få en ny chance

20. Tage sig sammen

21. Okay at have dårlige dage.

22. Behøver ikke mærke alt hele tiden

23. Skal ikke hjælpe alle.

24. Behøver ikke være venner med alle.

25. Spørg hvis i tvivl.

26. Lad være at betale for dit samvær.

27.tænk tanker færdigt.

28. Vær dig selv

29.tag imod.

30. Vær tålmodig.

31. Del ud af dig selv.

32. Skelne nuancer.

33. Respektere en afvisning.

34. Læse mellem linjerne.

35. Stikke fingeren i jorden.

36.sig ja.

37. Bed om hjælp til det,du ikke kan selv.

 

En færdighed for hvert levet år😀 ingen mestrer alle perfekt men der er altid noget at øve sig på. Kunne også være : giv slip,sig farvel, ok dumme tanker så længe ikke handler på den,find en du kan lide og kopier,kæmp dig op fra bunden skridt for skridt,første skridt først,en ting ad gangen,vær passioneret,hellere end god ting end 10 dårlige, giv dig selv omsorg,berolig dig selv,lær at sige årh pyt,saml på succesoplevelser, vær ærlig modig og kreativ,se på det gode i andre og dig selv, se at folk prøver bare at hjælpe, gør det modsatte af hvad du plejer,for at lære dig selv at kende,  nyde ,være blid ved dig selv, stil krav, lav venskabspagt,tag initiativ, osv osv

Den vil jeg i hvert fald øve mig på fremover.

 

 

Skriv Kommentar

Din e-mail adresse vises ikke offentligt.