I Charlottenborg kunsthal kan du fra på fredag den 16. september se værker af den g(eni)ale kunstner, Louis Marcussen, der gav sig selv navnet Ovartaci (Overtossen).

Han er med sine 1.000 kunstværker den væsentligste og mest betydningsfulde eksponent for det, man benævner Art Brut eller outsiderkunst i Danmark. Hans malerier er helt unikke i såvel national som international sammenhæng.

Ovartaci boede i 56 år til sin død på det psykiatriske hospital i Risskov – uden at tage imod medicinsk behandling for den skizofreni-diagnose, han fik. Helt normal var han dog ikke. Han ville være kvinde – fordi de for ham var ophøjede væsener – og han blev kastreret – først af læger, og derefter gjorde han selv et par forsøg på at skære sin penis af med et barberblad og et høvlejern. Enden blev, at han fik bevilget en kønsskifteoperation, hvorefter han begyndte at gå i kvindeklæder og fik langt hår.

Cobra-kunstnerne Asger Jorn og Jean Dubuffet var blandt dem, der satte Ovartacis kunst meget højt, og Asger Jorn sørgede for at hans billeder kom til at indgå i Dubuffets kunstsamling L’art Brut i Lausanne.

Ovartaci udtrykte sig igennem, hvad man kunne kalde surrealistiske gengivelser af et fantasiunivers, hvor mennesker og dyr smelter sammen, og hvor landskaber og bygninger ofte antager form af kroppe eller ansigter.

Udstillingen, der bl.a. omfatter værker udlånt af Museum Ovartaci i Risskov, slutter den 14. januar 2018.

 

Du kan læse mere om udstillingen og Ovartaci her:

https://kunsthalcharlottenborg.dk/da/udstillinger/ovartaci/

http://www.ovartaci.dk/Udstillinger/Ovartaci/Om_Ovartaci

Skriv Kommentar

Din e-mail adresse vises ikke offentligt.