Hvis du er syg, kan selvmordstanker hurtigt blive en del af, hvem du er. Sådan føles det i hvert fald. Det kan være svært at forestille sig, at livet nogensinde bliver værd at leve igen. Du føler måske, at du står alene med dine tanker og følelser eller at det ikke gør nogen forskel, om du er i live eller ej. Men sådan forholder det sig sjældent.

Hvorfor tør vi ikke tale om selvmordstanker?

Hvis du kender til selvmordstanker, ved du sikkert også, hvor svært det kan være, at tale med andre om det. Selvmord og tankerne herom er stadig tabubelagt i den vestlige verden. Derfor holder du måske tankerne for dig selv. Du ved måske ikke, hvordan du skal åbne dig overfor dine nærmeste, fordi du er bange for, at de bliver kede af det. Måske har du prøvet at tale med venner eller familie om dine selvmordstanker, men har oplevet at deres reaktion er ubehagelig.

Jeg har selv lidt meget af selvmordstanker og havde som mange andre svært ved at tale om det. Jeg kunne se tårerne i deres øjne og høre deres bævrende stemmer, når mine pårørende desperat forsøgte at overbevise mig om, at jeg ikke måtte handle på tankerne.

Jeg vil dø – ny programserie om selvmord

Anders Lund Madsen og DRTV har i samarbejde lavet programmet Jeg Vil Dø. Første afsnit blev sendt på DR1 i går aftes. Her taler mennesker med selvmordstanker og pårørende til mennesker, der har begået selvmord, åbent om de tanker og følelser, der ligger bag og følger med selvmord og selvmordstanker. Her går DR forrest i kampen mod ensomheden, selvmord og selvmordstanker fører med sig.

Programmet består af tre afsnit og er bestemt værd at se, selvom det er hårdt, når det kommer så tæt på. Hvis du lider af selvmordstanker, kan dette program måske være startskuddet til, at du åbner op overfor bare én person og bryder tavsheden.

https://www.dr.dk/tv/se/jeg-vil-doe-tabermanden-selvmord/-/jeg-vil-doe-1-3

Alle har en plads i verden

Her til morgen var Anders Lund Madsen i radioen på P3 og fortælle om programmet. Hans hovedpointe var, at det altid er vigtigt, at tale om selvmord og selvmordstanker, men også, at alle mennesker har en plads i verden – også selvom det ikke føles sådan. Alle mennesker vil efterlade et hul i verden ved at gå bort.

Hvis du lider af selvmordstanker er det derfor vigtigt, at du begynder at undersøge DIN plads her i verden. Hvem har du omkring dig, der vil komme til at savne dig? Det kan være alle fra din familie, dine venner til kassedamen i Netto, der altid giver dig et sødt smil, når du betaler for dine varer. Husk at du har lige så meget ret til at være her som alle andre.

 

Hvad kan de pårørende gøre?

Som pårørende er det vigtigt ikke at være bange for at spørge ind til selvmordstankerne og følelserne bag. Det kan være svært at åbne denne samtale, fordi det gør ondt, hvilket vi som regel gør alt for at undgå. Men hvis du vil hjælpe din datter, ven, kollega, mor ect. er det nødvendigt at bryde det tabu der er omkring selvmordstanker og leve med den smerte samtalerne fører med sig.

I en sådan situation er det vigtigt at huske, at du som pårørende skal være den stærke og vise, at du er der for personen med selvmordstanker.

Da jeg for nogle år siden forsøgte at begå selvmord, var jeg af den overbevisning, at det ikke gjorde nogen forskel, om jeg var i verden eller ej. Faktisk var jeg overbevist om, at mine nærmeste ville få det lettere, hvis jeg døde. Jeg var meget syg og krævede meget pleje og omsorg fra mine pårørende og jeg tænkte, at jeg ville tage byrden fra dem. Men da jeg vågnede stod hele min familie inkl. min 1-årige niece omkring mig på sygehuset med tårer i øjnene og angst malet i deres ansigt.

Jeg er glad for at være i live i dag

I dag lider jeg ikke af selvmordstanker. Jeg er for det meste glad for mit liv og selv i de perioder, hvor jeg synes, det er svært, har jeg fundet ud af, at det hjælper at tale om det og bruge mit netværk til at komme ovenpå igen. Min erfaring er, at hvis vi kan tale om selvmordstanker- og forsøg, kan vi tale om hvad som helst.

Mit mål med dette indlæg er at sætte et lille spirrende frø i dig med selvmordstanker til at turde tale med nogen om det. Det behøver ikke være dine nærmeste. Det kan være din læge, en medarbejder på kommunen eller en helt fremmed på Livslinien (telefon: 70 201 201). Det eneste det handler om er at åbne munden første gang og komme ud med de forfærdelige tanker det er, når du har selvmordstanker.

 

 

 

 

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.