Recovery

Recovery betyder at komme sig. Det er en grundlæggende tanke om, at sindslidende kan komme sig helt eller delvist af psykisk sygdom. Man siger, at recovery er en personlig udviklingsproces med det mål at blive i stand til at leve så meningsfyldt og tilfredsstillende med de begrænsninger, man har med sig. Enhver recoveryproces er individuel, og den tager den tid, den skal tage. Recovery sker kun med hjælp fra andre mennesker, selvom det er en personlig proces.

Det er et emne, om hvad recovery egentlig er, hvordan det kan bruges aktivt i psykiatrien og om, hvad der skal til for at komme sig.

 

 

”Spiseforstyrrelse” af Miss-Fail 30. juni 2014 kl. 12.52

Miss-Fail fortæller om at have en spiseforstyrrelse, hvordan man er fyldt med tanker om mad, hvordan spiseforstyrrelser er et forsøg på at have kontrol, og om hvordan hun er på vej ud af spiseforstyrrelsen.

 

”Derfor blev jeg syg og rask igen” af Grethe Nielsen 18. juni 2014 kl. 15.29

Grethe Nielsen reflekterer over, hvorfor hun fik en fødselspsykose og fortæller om sin barndom med mobning, om sin personlighed før psykosen og om sine forberedelser til at blive mor. Hun skriver også om, hvorfor hun er blevet rask.

 

”På vej ud af osteklokken” af Grethe Nielsen 10. juni 2014 kl. 10.09

Grethe Nielsen skriver om, hvordan medicin og sygdom har holdt hende i en følelsesmæssig osteklokke, som hun er på vej ud af. Hun fortæller om, hvordan hun har fået det så godt, at hun i langt højere grad er deltidsmor end psykiatribruger.

 

”Tak, Susanne!” af Grethe Nielsen 2. juni 2014 kl. 8.58

Grethe Nielsen siger tak til Susanne Winkel, som var basissygeplejerske på det lukkede afsnit, som Grethe Nielsen var indlagt på i 2011. De snakker om moderskabet, recovery og om Grethe Nielsens psykose.

 

”Min største drivkraft for at komme mig” af Grethe Nielsen 30. maj 2014 kl. 12.17

Grethe Nielsen fortæller om, hvordan det at være mor er den største drivkraft for hende til at komme sig, og hvordan det har hjulpet hende til at blive så godt som rask.

 

”Konference: Nye veje i psykiatrien – Knud Kristensen” af Grethe Nielsen 1. maj 2014 kl. 14.28

På konferencen Nye veje i psykiatrien holdt Knud Kristensen et oplæg med udgangspunkt i de tre mere bløde ting i psykiatriudvalgets rapport.

 

”Boganmeldelse: ’Hvis du vil se mig i himmelen’” 11. marts 2014 kl. 12.50

Grethe Nielsen anmelder bogen ”Hvis du vil se mig i himmelen af Anne Marie Eriksen. Hun fortæller om sin fødselspsykose, hvor hun slog sit barn ihjel og om hendes liv og sygdom efterfølgende.

 

”Boganmeldelse: ’Glaspigen’” af Grethe Nielsen 4. marts 2014 kl. 16.46

Grethe Nielsen anmelder bogen ”Glaspigen” af Karin Dyhr og medskriver Marianne Holmen. Bogen er baseret på en virkelig fortælling om Karin Dyhr, som blev udsat for incest som barn og blev psykiatrisk patient som voksen.

 

 ”Boganmeldelse: ’Den psykiatriske epidemi’” af Grethe Nielsen 18. februar 2014 kl. 16.09

Grethe Nielsen anmelder bogen ”Den psykiatriske epidemi” af Robert Whitaker. Bogen handler om, hvordan psykofarmaka har en skadelig virkning og kan være årsag til et boom i personer med psykisk sygdom.

 

”Boganmeldelse ’MANI OG DEPRESSION’” af Grethe Nielsen 21. januar 2014 kl. 16.41

Grethe Nielsen anmelder bogen ”MANI OG DEPRESSION” af Kim Engelbrechten. I bogen interviewes 15 personer, som enten er bipolare eller pårørende til bipolare.

 

”Boganmeldelse: ’Vejen til recovery’” af Grethe Nielsen 19. november 2013 kl. 18.51

Grethe Nielsen anmelder bogen ”Vejen til recovery – at komme sig over skizofreni”, hvor Jonas Strandgaard fortæller om at have skizofreni og om sin recoveryproces. Der er tekster skrevet af pårørende og dagbogsuddrag.

 

”Interviewbog: ’Fortællinger om ophold under bjerge’” af Grethe Nielsen 1. oktober 2013 kl. 17.11

Grethe Nielsen anmelder Nis Bjarnhofs interviewbog ”Fortællinger om ophold under bjerge”. I bogen reflekter fem psykiatribrugere over deres liv og den psykiske krise.

 

”Ministeren: Vi skal være modige” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 86, s. 24-28

I interviewet med Astrid Krag kommer hun ind på brugerstyrede senge i psykiatrien, brugerinddragelse, tvang, recovery, ansatte med brugererfaring, inddragelse af bruger- og pårørendeforeninger og psykiatriudvalget.

 

”Brugerinddragelse: Status fra fronten” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 86, s. 36-41

Klavs Serup Rasmussen skriver om kampen for  at definere brugerinddragelse og om at få indflydelse på, hvordan brugerinddragelse skal kringles. Brugerpårørendebevægelsen sakker bagud i kampen. Han fortæller om, hvorfor brugerinddragelse er vigtig og sammenligner den nuværende kamp med recoverybølgen for 10 år siden.

 

”Er verden da befolket af rovdyr? – og andre personlige beretninger om livet med psykisk lidelse” af Det Sociale Netværk 31. juli 2013 kl. 12.40

Det Sociale Netværk har anmeldt antologien ”Er verden da befolket af rovdyr? – og andre personlige beretninger om livet med psykisk lidelse” og fremhæver eksempler fra bogen.

 

”Menneskelig opblomstring – Recovery” af Grethe Nielsen 25. juni 2013 kl. 18.01

Grethe Nielsen anmelder bogen ”Menneskelig opblomstring – Recovery” af Marion Aslan og Mike Smith. Den handler om, hvordan man kommer sig oven på psykisk sygdom og er en slags selvhjælpsbog.

 

”En ny begyndelse” af Grethe Nielsen 14. maj 2013 kl. 16.03

Grethe Nielsen beretter om at være indlagt og forsøge at træne sin hjerne op igen efter en fødselspsykose. Hun fortæller om at blive udskrevet, og om hvordan hun langsomt kommer sig.

 

”Parametre” af Louise Kjersgaard 4. april 2013 kl. 15.18

 

Louise Kjersgaard skriver om at være skizofren og få det bedre og få sygdommen lidt på afstand og derefter  føle vrede, afmagt og jalousi. Hun fortæller også om at være indlagt, og hvordan man får tiden til at gå.

 

“Ud af livskrisen” af Grethe Nielsen 25. marts 2013 kl. 10.12

I interviewet med sin ekssvigermor giver Grethe Nielsen et billede af en kvinde, der gik igennem sit livs krise og igennem en recoveryproces kom ud af krisen.

 

”Nye cirkler” af Bo 19. februar 2013 kl. 10.54

I denne livsberetning fortæller Bo om sin far, der var bipolar og begik selvmord. Han fortæller om selv at blive psykisk syg og indlagt, og om hvordan det går bedre med ham.

 

”Let it be” af Bo 10. januar 2013 kl. 12.55

Bo fortæller om at have en depression og være skizofren. Men først og fremmest skriver han om livsglæde og recovery – to ting, der hænger sammen for ham.

 

”Et juleeventyr” af Bo 18. december 2012 kl. 14.02

Bo fortæller om at få diagnosen paranoid skizofreni og om at komme sig oven på sygdommen og få et liv med kæreste, barn på vej og praktik.

 

”At huske de små sejre” af Jonas Strandgaard Nr. 83, s. 28

Jonas Strandgaard fortæller om hver dag at flytte grænser, at nå nye mål. Han prøver at værdsætte livet og huske på de små sejre.

 

”Aktiv indlæggelse: Brikkerne falder på plads” af Grethe Nielsen 17. oktober 2012

Grethe Nielsen fortæller om at være indlagt og om, hvad hun under og efter indlæggelsen gjorde for at komme sig.

 

”Fra psykose til refleksion: Sommeren uden mænd” af Grethe Nielsen 5. september 2012 kl. 8.00

I boganmeldelsen af ”Sommeren uden mænd” af Siri Hustvedt kommer Grethe Nielsen ind på, hvordan en kvinde kommer sig oven på en psykose. Hovedpersonen underviser blandt andet teenagepiger og reflekterer over kvindeliv. Det er også fortællingen om, hvordan man kan komme sig oven på psykisk sygdom.

 

”Kæmp!” af Katrine Fokdal Nr. 82, s. 6-8

Katrine Fokdal finder en dag sig selv i et tomrum. Hun indser, at hun må gøre noget ved sit liv og vælger at studere. For at gøre det må hun tænke ud over sin sygdom.

 

”5. og sidste del af Jonas Strandgaards bog – Dagbog” af Jonas Strandgaard 31. juli 2012 kl. 18.41

Jonas Strandgaard beretter fra sit liv. Det er en historie om selvskade, misbrug, selvmedicinering, psykoser, recovery, vrangforestillinger, selvmordstanker, angst, indlæggelse, behandling, paranoia, skizofreni

 

Specialnummer af Outsideren s. 3 ”Intro” 19. juli 2012 kl. 9.27

Kort introduktion til specialnummeret om recovery.

 

”Skæbnen har ført mig helt frem på scenen” af Klavs Serup Rasmussen 19. juli 2012 kl. 9.27 Specialnummer af Outsideren s. 4-5

Klavs Serup Rasmussen har interviewet Martin Teglbjærg om recovery. Martin Teglbjærg fortæller om, hvor svært personale inden for psykiatrien har det med recovery og om, hvad recovery betyder for ham.

 

”Recovery er kommet for at blive” af Pernille Jensen 19. juli 2012 kl. 9.27 Specialnummer af Outsideren s. 7-9

Pernille Jensen skriver om recovery som noget, alle har krav på og mulighed for. Og om, at udrydde kronocitetstankegangen. (hvad er det? Har ikke kunnet finde det nogen steder)

 

”Er det realistisk?” af Julie Feilberg 19. juli 2012 kl. 9.27 Specialnummer af Outsideren s. 10

Julie Feilberg opsøger et bosted og snakker med to personer om recovery. De  føler begge, at personalet fastholder dem i deres sygdom.

 

”Solen skinner!” af Klavs Serup Rasmussen 19. juli 2012 kl. 9.27 Specialnummer af Outsideren s. 14-15

Klavs Serup Rasmussen har interviewet Christian Martin om recovery. Christian Martin er recovered og bruger tid på Stand-Up-Recovery.

 

”Tyveriet af Recovery” af Ron Coleman 19. juli 2012 kl. 9.27 Specialnummer af Outsideren s. 18-19

Ron Coleman skriver om, hvordan recovery-begrebet bliver forsøgt koloniseret af psykiaterne.

 

”Recovery: Det skal ske på din måde” af Klavs Serup Rasmussen 19. juli 2012 kl. 9.27 Specialnummer af Outsideren s. 20-22

Klavs Serup Rasmussen skriver om recovery, og om hvordan behandlerne har taget det til sig, men at recovery er en individuel proces. Han har bl.a. snakket med Christian Martin, som tidligere var skizofren, men havde gavn af psykoterapi.

 

”Om recovery – set i et brugerperspektiv” 19. juli 2012 kl. 9.13

En række videoklip med Claus Bech Nielsen, projektkoordinator for projekt Vendepunkter, bringes.

 

”Recovery – en mulighed for alle” 17. juli 2012 kl. 9.20

En video på Patricia Deegan, hvor hun fortæller om recovery.

 

”Hvis det er det, man vil, er det dét, man skal kæmpe for!” af Katrine Fokdal 16. juli 2012 kl. 14.47

Katrine Fokdal skriver om sin egen recovery. Hun skriver om at være stresset over nogle helt nye ting. Hun beslutter sig for, at hun gerne vil studere.

 

”3. del af Jonas Strandgaards bog – Hvad har hjulpet mig til den anden side?” af Jonas Strandgaard 16. juli 2012 kl. 14.09

Jonas Strandgaard fortæller om at blive diagnosticeret paranoid skizofren. I dette afsnit kommer han ind på recovery.

 

”Patricia Deegan – og det er recovery!” af Katrine Fokdal 3. juli 2012 kl. 11.44
Katrine Fokdal beretter fra ”Et skridt videre”-konferencen i Øksnehallen, hvor Patricia Deegan var hovedtaler. Her er Patricia Deegans personlige historie.

 

”Galskabens gartnere” af Julie Feilberg 21. maj 2012 kl. 10.30

Julie Feilberg anmelder bogen “Les jardiniers de la folie”, som handler om tre forskellige teorier eller skoler om grundene til psykiske lidelser. De forskellige skolers historie gennemgås.

 

”Forandringens vals” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 81, s. 28-33

I interviewet med Karin Rue kommer hun ind på socialpsykiatrien, recovery, kvindebevægelsen, arbejdet med kriseramte kvinder, psykisk sygdom og psykisk syges inddragelse.

 

”Nogle gange skal man ikke være så bange for at møde de andre!” af Julie Feilberg 15. februar 2012 kl. 10.45

Julie Feilberg kommer ind på, at psykisk syge oftest bliver holdt afsondret i en slags åndelig ghetto. Hun mener, at der skal flere tiltag til for at resocialisere personer, som har overstået deres behandling.

 

”Så giv os da en chance i stedet for at skælde os ud!” af Julie Feilberg 3. december 2011 kl. 18.10

Med udgangspunkt i ”Carina” diskuterer Julie Feilberg, hvorvidt der findes fattigdom i Danmark. Og hun slutter af med en opsang til politikerne om ikke at parkere unge sindslidende på førtidspension, men at give dem mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet, hvis de er kommet sig tilstrækkeligt.

 

”Kom igennem depressionen og tilbage til livet” af Sanne Simmelsgaard 25. august 2011 kl. 12.15

Sanne Simmelsgaard skriver om sin vej ud af depressionen, hvor hun er blevet et mere helt menneske og har lært sig selv langt bedre at kende. Hun beretter her om sin sygdom og recovery.

 

”Cuttere mod en lysere fremtid” af Ronnie Rasmussen 15. juli 2011 kl. 22.37

Ronnie Rasmussen beretter om Søbek Skole i Jyderup, hvor der er blevet oprettet en klasse for cuttere. De fem elever i klassen er blevet helbredt.

 

”Førtidspension, godt eller skidt?” af Julie Feilberg 7. maj 2011 kl. 22.25

Udgangspunktet for blogindlægget er fremtidige ændringer i reglerne for førtidspension og flexjob. Det skal være sværere at få tilkendt pension, hvis man er under 40. Julie Feilberg kan ikke nikke genkendende til, at det er for let. Men omvendt er hun imod, at unge over 18 parkeres på livslange ydelser. Hun mener i stedet, man skal sigte efter, at de bliver raske nok til at arbejde.

 

”Er det nu jeg kan kalde mig recovered?” af anonym 11. april 2011 kl.10.24

En anonym kvinde skriver om at være diagnosticeret paranoid skizofren og have en spiseforstyrrelse. Teksten kredser hovedsagligt omkring hendes recoveryproces og om, hvad recovery er.

 

”Claus Bech Nielsen om recovery 31.3. på Outsideren” 15. marts 2011 kl. 11.21

Præsentation af Claus Bech Nielsen, som vil holde et foredrag om recovery på Outsideren.

 

”Minnesota for sindssyge” af Sharma Kunsang Nr. 75, s. 32-37

Psykiatrien har lanceret et nyt forskningsprojekt, IMR, som skal hjælpe patienterne med at blive mere bevidste om, hvad de vil med deres liv, og hvordan behandlingssystemet kan hjælpe. IMR er bygget op omkring, at de sindslidende selv ved, hvad der kan gøre deres liv bedre. Artiklen kommer også ind på recovery.

 

”Bestig endelig et psykologisk bjerg” af Svend Balle 9. november 2010 kl. 19.23

Svend Balle skriver i billedsprog om at komme sig. Det er som et bjerg, der skal bestiges, og han opfordrer læseren til at bestige sit eget bjerg.

 

”Bestig et psykologisk bjerg med mig” af Svend Balle 9. november 2010 kl. 11.40

Svend Balle indleder sin serie på fire blogindlæg med at fortælle om psykologiske bjerge, som skal bestiges for at komme sig oven på psykisk sygdom.

 

”Jeg Vil Gerne Se på en Rehabilitering” af Lars B. 4. august 2009 kl. 15.55

Lars B. skriver om sine egne erfaringer med rehabilitering og definerer recovery og rehabilitering.

 

”De angste mus – fødekæden år 2010” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 70, s. 16-17

Klavs Serup Rasmussen interviewes til Information om, hvorvidt forældre vil vælge fosteret fra, hvis det har en arvelig kronisk sygdom. Klavs Serup Rasmussen snakker om recovery og om, at skizofreni ikke er en kronisk sygdom. Dette kommer ikke med i avisen.

 

”Menneskelig opblomstring – Recovery” af Annette Madsen 3. november 2008

Annette Madsen anmelder bogen ”Menneskelig opblomstring – Recovery” af Mike Smith og Marion Aslan. Bogen handler om recovery, og den giver mange gode råd og stiller spørgsmål.

 

”At finde ro i sjælen” af Julie Feilberg 18. juni 2008 kl. 11.15

Julie Feilberg skriver om at finde sig til rette med den, man er, og om recovery. Hun kommer ind på, hvad recovery er, og hvad der skal til for at komme sig.

 

”Diagnoser, livshistorier og lidt mere epidemi” af Marian 14. maj 2008 kl. 15.21

Marian skriver om, at der er en epidemi af bipolar-diagnoser i USA. Det leder hende ind på at fortælle om sin egen og en vens opfattelse af diagnoser. Hun kommer også ind på recovery, hvor det gælder om at generobre sin livshistorie.

 

”Recovery et mareridt” af Hjernespinderen 6. april 2008 kl. 16.49

Hjernespinderen kaster et kritisk blik på recoverybølgen og pointerer, at recovery er en tilgang og ikke en metode.

 

”Bioligisterne vs. Hippierne” Nr. 61, s. 4

Dette er en kort introduktion til et tema i nærværende nummer af Outsideren. Her ses nærmere på skyttegravskrigen mellem bioligisterne og hippierne som er for henholdsvis psykofarmaka og recovery.

 

”Recovery: – ikke bare en smart fidus” af Maria Holbek Nr. 61, s. 7-8

Maria Holbek definerer ordet recovery. Hun fortæller om, hvordan recovery skal gøres tilgængelig for alle.

 

”De professionelle ved bedst… Eller gør de?” af Henriette Jansen Nr. 61, s. 9

I denne boganmeldelse af Ron Colemans bog ”Recovery – Et nyt perspektiv i psykiatrien” kommer Henriette Jansen ind på Ron Colemans egen recovery-rejse og hvad Colemans intention med bogen er.

 

”Solen skinner!” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 61, s. 10

Klavs Serup Rasmussen har interviewet Christian, som fortæller om, hvordan han ikke længere er skizofren. Især psykoterapien hjalp ham ud af sygdommen.

 

”Friends make the best medicine” af Marian B. Goldstein Nr. 61, s. 12-13

Marian B. Goldstein skriver om, hvordan det sociale aspekt og dialogen spiller en vigtig rolle i en recovery, men hvordan psykiatrien ofte overser det. Hun skriver om, hvad der er godt og dårligt for en recovery-proces.

 

”Recovery: Det skal ske på din måde” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 61, s. 15-17

Klavs Serup Rasmussen skriver om recovery, og om hvordan behandlerne har taget det til sig, men at recovery er en individuel proces. Han har bl.a. snakket med Christian Martin, som tidligere var skizofren, men havde gavn af psykoterapi.

 

”Lær dine stemmer at kende” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 61, s. 18-19

Klavs Serup Rasmussen beretter fra den Internationale Stemmehørerkongress og fortæller om, at den bedste måde at leve med sine stemmer på, er ved at lære dem at kende som en del af ens recoveryproces. På kongressen blev der også snakket om, hvad stemmer kan være.

 

”Someone Beside You – Anmeldelse af en usædvanlig dokumentarfilm” af Marian B. Goldstein Nr. 61, s. 20

Marian B. Goldstein anmelder filmen ”Someone Beside You”, hvor en række psykose-erfarne mennesker kommer til orde. Filmen handler blandt andet om, hvordan personerne kommer  sig.

 

”Det er sket før – og vil ske igen: Brugerbevægelser dør af principielle diskussioner” af Klavs Serup Rasmussen Nr. 61, s. 21-23

Klavs Serup Rasmussen skriver om diskussionerne om recovery, og om hvordan de kan splitte brugerbevægelser, hvis de bliver for principielle. For eksempel er der forskellige fløje i debatten om , hvor meget behandlingssystemet skal blande sig i den enkelte persons recovery-proces.

 

”Hvem er af træ…” af Inge Malig Nr. 61, s. 24-25

Inge Malig anmelder bogen ”Hvem er af træ” af Jan Foudraine. Bogen kommer blandt andet ind på recovery.

 

”Brugerlærere gør en forskel” af Gitte Strøm Nr. 61, s. 26-27

Gitte Strøm fortæller om uddannelsen til Brugerlærer og om, hvilken forskel uddannelsen gjorde for hende. Hun skriver om, hvordan hun som brugerlærer er med til at fjerne tabuer omkring psykisk sygdom.

 

”Kognitiv terapi – en åbning til recovery” af Mogens Villy Møller Nr. 61, s. 28

Mogens Villy Møller fortæller om aktivitets- og værestedet Støberiet, og om hvordan de har taget kognitiv teknik til sig.

 

”Revovery – Et opgør med fordomme i psykiatrien” af Claus Bech-Nielsen 1.juli 2006 kl. 12.00

Claus Bech-Nielsen, projektkoordinator på Projekt Vendepunkter, går ind på den teoretiske baggrund for arbejdet med recovery.

 

”Sidste nummer af OUTsideren før Skt. Hans…” af Michael P. Krogh Nr. 55, s. 3

Michael P. Krogh skriver om velfærdssamfundets utilstrækkelighed, ambulant tvang i psykiatrien, børnepsykiatrien og recovery.