OM AT HAVE BIPOLAR AFFEKTIV SINDSLIDELSE TYPE 2

HVAD ER BIPOLAR LIDELSE?

Bipolar affektiv sindslidelse type 2 påvirker mit humør, så det svinger fra den ene yderlighed til den anden. Jeg svinger mellem at være hypomanisk og depressiv. Det er en sygdom, der styrer og påvirker mit humør i en sådan grad, at jeg ikke selv er herre over det.

Det kan godt være svært at forstå, hvordan det er, så jeg vil prøve at forklare det på en anden måde.

Forestil dig en børnevenlig rutsjebane. Den går lidt op og ned, snurrer lidt rundt og kører lidt ligeud. Sådan er livet for de fleste.

Så prøv at forestille dig verdens vildeste rutsjebane. Forestil dig, hvor højt du kører op, og hvor langt du falder. Hvordan du snurrer rundt i loops og spiraler. Sådan er mit liv.

Jeg kan ligesom alle andre mennesker have gode og dårlige dage eller perioder. Mine gode dage/perioder kan bare være ekstra gode. Det er dem, man på fagsprog kalder hypomanier. Jeg fiser rundt som en flue i en flaske. Jeg er rastløs, sover mindre, gør ting, jeg ikke plejer, får “gode” idéer, føler mig som verdensmand og har uro i krop og sind. Fornuftighedsknappen er slået fra.
Mine dårlige perioder kan også være meget dårlige. Jeg bliver depressiv. Jeg kan ikke overskue almindelige hverdagsting som at handle ind, lave og spise mad, gå i bad, vaske tøj osv. Min energi er ikke eksisterende.
Så har jeg også perioder, hvor det hele bare kører neutralt, hvor jeg ikke mærker nogen symptomer på hverken depression eller hypomani.

På den måde svinger jeg fra den ene yderlighed til den anden. Fra den ene pol til den anden.

Når jeg er neutral, er jeg ikke er påvirket af symptomer på hverken hypomani eller depression. Når jeg er neutral, kan jeg opleve de samme følelser og humørsvingninger som alle andre. Dog er jeg stadig påvirket af min sygdom på nogle punkter. Jeg kan f.eks. ikke arbejde. Jeg er meget sårbar overfor stress, og jeg har ikke den samme energi, som inden jeg blev syg.

 

LIVET MED BIPOLAR LIDELSE

Når jeg er i en af polerne og mærker symptomer, synes jeg, det kan være træls at have min sygdom, og jeg kan godt blive lidt træt af det hele. Træt af at være syg og have det skidt, enten på den ene eller den anden måde. Selvom jeg generelt er et meget positivt anlagt menneske og ser min sygdom som et bump på vejen, synes jeg også nogle gange, at det er træls. Hvilket der skal være plads til. Der skal være plads til en gang imellem at være lidt træt af det hele, så længe den følelse ikke tager overhånd og ender i selvmordstanker eller -forsøg. Hvis tankerne når at blive så slemme, at de tager overhånd, søger jeg professionel hjælp, så jeg ikke står alene med det. Det kan være at ringe til livslinjen eller at blive indlagt. Det kommer an på, hvor slemt det er.

 

BÅDE GODT OG SKIDT

På den måde er jeg både glad og ked af min sygdom. Ked af den, fordi den til tider er træls. Ked af den, fordi jeg aldrig kan regne med, hvordan jeg har det, når jeg vågner.
Det gode ved den er, at jeg har lært rigtig meget om mig selv. Jeg er glad for den, fordi jeg kan få lov til at dele mine erfaringer med jer, der læser med, og på den måde forhåbentlig hjælpe nogle til at hjælpe sig selv eller andre. Hvis jeg når ud til bare én person, som får noget ud af at læse mine blogindlæg, så har jeg nået mit mål 🙂