rbt

Ungdomslitteratur sætter fokus på angstlidelser blandt børn og unge

Forfatter Christina Bonde sætter med sin nye ”Angst”-serie fokus på børn og unge med forskellige angstlidelser. Og Christina ved, hvad hun har med at gøre, da hun selv har lidt af angst.


Af Maria Wendt

Hovedpersonerne i bøgerne har det til fælles, at de alle er teenagere og går i, eller er på vej mod niende klasse. Serien er på fire bøger, og de to første bøger i serien ”Socialangst – Idas historie” og ”Sygdomsangst – Mikkels historie” udkom på forlaget Tellerup d. 28. juni 2021. Tredje bog, ”Bekymringsangst – Siennas historie” udkom d. 5. november 2021 og sidste bog i serien ”Panikangst – Emilies historie” udkom d. 1. juni 2022.

Da jeg hørte om ”Angst”-serien var jeg ikke i tvivl om, at det ville være en vigtig og relevant bogserie, som jeg ville læse. Da Christina annoncerede, at hun skulle bruge anmeldere til den sidste bog i serien, sprang jeg til, og Emilies historie om panikangst ramte mig. Personligt er jeg diagnosticeret med socialangst og PTSD, men har selv oplevet anfald af panikangst. Selvom jeg kun har anmeldt ”Panikangst – Emilies historie”, har jeg læst uddrag fra de tre andre bøger, og jeg kan se mig selv, mine følelser og tanker hos de unge; den frygt, skam og ængstelighed, de hver især slås med.

Uddrag fra bøgerne

Idas historie, socialangst
– Jeg havde altid tænkt meget over hvordan jeg var
sammen med andre. Og hvordan de så mig.
Men efter vi var flyttet, fyldte de tanker mere end nogensinde.
Det var som om jeg så verden med helt andre øjne.
Og alle overvågede mig. Dømte mig.

Mikkels historie, sygdomsangst
– Smerten dukkede frem igen. Stak underligt i brystet,
og jeg samlede opmærksomheden imod den
og mærkede hvordan hjertet pumpede hurtigere.
Jeg tog mobilen frem og søgte på ’stik i hjertet’.
Skimmede teksten som dukkede op på skærmen.
Mit blik fór forbi ord som ’almindeligt’ og ’ufarligt’
og standsede ved ’hjertesygdom’.
Ubehagelig varme strømmede gennem kroppen
og fik mit inderste til at trække sig sammen.
Jeg gispede efter luft, og omgivelserne sejlede for mit blik.
Hjertesygdom …

Siennas historie, bekymringsangst
– Mit humør var dårligt, og jeg havde svært ved at koncentrere mig. Nætterne føltes uendelige. Ikke engang udmattelsen fik mig til at sove,
og når det endelig lykkedes, vågede jeg med kvælningsfornemmelse og badet i sved.
Hjertet pumpede alt for hårdt i brystet, og min mave opførte sig mærkeligt.
Jeg følte mig konstant utilpas og blev bange for om der var noget alvorligt galt med min krop.

Emilies historie, panikangst
– Frygten for nye anfald voksede. Jeg mistede koncentrationen og havde svært ved at følge med i timerne. Tankerne kredsede om det der ikke måtte ske, og jeg mærkede konstant efter hvordan jeg havde det indeni.
Var der optakt til noget?
Slog mit hjerte hårdere end det plejede?
Var jeg svimmel?
Havde smerter i brystet?
Mine hænder rystede og var kolde. Jeg gøs og svedte. Krøb sammen på stolen og bad til at ingen af de andre i klassen opdagede hvordan jeg havde det.

Uddragene er fra Christinas hjemmeside.

Serien er skrevet med en viden og en indsigt, man kun kan have, hvis man selv har lidt af angst. Og helt privat har Christina selv haft angst tæt inde på livet, da hun blev ramt første gang som 10-årig.

– Om det var panikangsten eller socialangsten, der kom først, ved jeg ikke, men de kom begge til at præge mit liv i mange år frem. For 30 år siden havde man ikke fokus på angstlidelser, og jeg modtog derfor hverken hjælp eller behandling, og var i mine teen-år heller ikke klar over, hvad der var ’galt’ med mig. Som ung-voksen udviklede jeg sygdomsangst efter et dødsfald i den nærmeste familie, og da jeg fik børn, tog den generaliserede angst fat. Først som voksen, efter et voldsomt stressforløb, kom jeg endelig i professionel behandling for min angst, og i dag kan jeg håndtere den bekymringsangst, som jeg i nogen grad stadig lider af.

I et interview på Christinas hjemmeside fortæller hun selv om tankerne bag serien:

– Angst-serien var slet ikke en serie til at begynde med. Jeg ville gerne skrive en historie om en ung pige, der led af socialangst. Historien om Ida havde bygget sig op i mit hoved gennem en længere periode, og jeg havde slet ikke overvejet tanken om en serie. Men da jeg kom i gang med at skrive Idas historie, dukkede nogle interessante karakterer op, og tanken om at beskrive andre angstlidelser voksede hurtigt.

– Idas historie blev dermed starten på Angst-serien, hvor bøger og hovedpersoner er forbundet, men hver historie kan læses selvstændig. Bøgerne henvender sig til større børn og unge, og kan med fordel anvendes i forbindelse med undervisning i skolen eller læses af pårørende til unge angstlidende.

– Der er udarbejdet undervisningsmateriale til serien. Jeg mener, at der mangler litteratur om angst, som henvender sig direkte til unge. Bøger som fortæller en historie, unge kan identificere sig med. Ikke en masse fagsprog, men beskrivelser af angst som er nemme at forstå og forholde sig til. Bøger som giver et indblik i en almindelig ungdomstilværelse som forstyrres af angst.

– I mange år har der været opmærksomhed på børn og unges fysiske helbred i skolen. Der er fokus på mobning og sociale relationer. Men i en tid hvor flere og flere unge rammes af angst, bør der ses mere på det psykiske helbred.

– Angst-serien er mit bidrag, og da jeg selv har haft angst tæt inde på livet i mere end 30 år, er det en lidelse, jeg kender rigtig godt og er i stand til at beskrive. For mig er det afgørende at opfordre til åbenhed. For netop åbenhed og accept er nøgleord, når det drejer sig om angsthåndtering.

– Det er aldrig svagt at udvise sårbarhed eller bede andre om hjælp. Vilje er en styrke. Og det kræver begge dele at håndtere angst. Jo mere et tabu italesættes og beskrives, jo mere fjerner vi os fra opfattelsen af, at et emne er mystisk eller akavet.

– Psykiske lidelser er tabubelagte, fordi mange opfatter ordet ’psykisk’ som en ustabilitet. Der sættes måske lighedstegn mellem psykisk lidelse og sindssyge.

– Uvidenhed skaber tabuer. Derfor kan oplysning være med til at afmystificere og normalisere blandt andet psykiske lidelser som angst.

Christina Bondes ”Angst”-serie er en god og relevant bogserie, der sætter fokus på unge mennesker med angstlidelser, og hvordan man kan få hjælp fra både lærere, sundhedsplejersker, læger og sin familie. Jeg tænker, at ”Angst”-serien kunne være relevant i undervisningsøjemed, både i de større folkeskoleklasser, 10. klasser, andre ungdomsuddannelser, og hvor man end har med børn og unge at gøre. Det vil være med til at sætte angst og psykisk sårbarhed på dagsordenen, men også være en hjælp til at få taget hånd om de unge, der lider af angst.

Christina er uddannet sygeplejerske, men arbejder nu på fuldtid som forfatter. Bøgerne er udkommet på forlaget Tellerup.