Fremtid???? Livets udfordringer

– TID til omsorg, og TID til flere samtaler med personalet, skriver Ann-Camilla om forbedringer af fremtidens psykiatri og livets udfordringer set gennem et fortids-, nutids- og fremtidsperspektiv

Af Ann-Camilla Larsen

 

Denne tekst er en del af Outsiderens nye magasin om fremtid, som du kan hente gratis på Outsideren eller downloade det her:

https://outsideren.dk/trykte-magasiner/

 

Fortid-Nutid-Fremtid. Hvem er jeg??? Hvor er du i livet? Hvad er det vigtigste for dig? Hvor skal du hen?

Nogle lever i fortiden. Det kan godt være meget sundt lige at se tilbage og se, hvad der er sket. Men ofte sker det, at man desværre bliver ked i psyken og sindet. Men det kan enten blive en ”dreng” eller en ”pige”. Fortiden er en del af livet.

Mange siger, den er selve livet. Danner selve fundamentet for livets gang. Man er nødt til at konfrontere fortiden. Det kan være ekstremt hårdt, og man får nogle øretæver. Hvad gør det for de psykisk udfordrede? Der er godt nok sat penge af til psykiatrien. Så må vi håbe, at det bliver taget seriøst. For det er med til at skabe en Nutid og Fremtid for mange mennesker. Mit råd til alle, der læser med – forhold dig til Fortiden – du kan ikke løbe fra den. Det var Fortid.

Nutiden og livets rutsjeture
Så nåede vi til Nutiden! Når jeg tænker Nutid forbinder jeg det med blandede oplevelser og udfordringer. Følelsen af, at min bipolare diagnose rør på sig. Du kender det sikkert selv. Livets rutsjeture – op og ned – kan være opslidende og kræver overskud. Og både kræfter, blod, sved og tårer. Mange forsøger at leve i Nutiden. Heldigvis lykkes det for nogle. Det kan være nemmere at overskue dagligdagen. Men det er ekstremt svært.

Hjernen er ikke altid enig i den beslutning. Og så har vi slagsmålet. Livet giver mange slag og er som sagt ikke nemt at manøvrere rundt i. Det er også en spændende dagligdag, hvor der er op- og nedture. Men en dag ad gangen. Det er ikke let. Men hvor der er vilje, er der vej. Man skal bare knække koden først.

Fremtiden – både spændende og uvis
Så dukker Fremtiden op i horisonten. Det mest spændende øjeblik for mange. Uvisheden er sjov. Fuld fart frem. Ingen søvn. Men det bliver opslidende i længden. Jeg tror ikke to forløb er ens. Men hvad kan man så bruge Fremtiden til? Det kræver, at de små grå kommer i svingninger. Er det godt eller skidt, at du ikke kender Fremtiden? Eller er du mere tryg ved aftaler hos fx læge? Struktur er vigtigt og ikke alt for mange aftaler.

Det er fascinerende, hvor forskellige vi mennesker er. Jeg synes, det er charmerende, at vi som sagt ikke er ens. Det er lige her, der opstår venskaber og relationer. De er en vigtig del i vores dagligdag. Ord som hygge dukker op. Godt dansk ord, som alle kender. Det er desværre ikke alle, der oplever det. Her må vi alle sætte ind. Alt for mange går og føler sig alene og ENSOM. Jeg tror, alle kender fornemmelsen trods familie og venner. Men når ens hverdag føles tung og trist, og der ingen muligheder er, skal der handles. Inden det for alvor går galt.

Frygter du Fremtiden? Nu er der jo afsat en posefuld penge til psykiatrien. Men hvordan vil de fordele dem? Godt nok er det nyt endnu. Lad os nu se. Jeg er i hvert fald spændt og vil lige give det en chance. Det handler om Fremtiden.


Fremtidens psykiatri

Hvad gør vi så med en pose penge og Fremtiden? Her er mine forslag:

Mere personale. Jeg ved godt, det er svært at skaffe hænder. Men det kan umuligt være dårligere end nu. Det skal siges, at jeg har mødt personale, som er fantastiske og har hjertet på rette sted. De er jo pålagt for mange opgaver, og deres ressourcer burde faktisk bruges anderledes. Det skal ændres i fremtiden både for patienter og personale.

Flere aktiviteter under indlæggelserne, fx værksteder med læder, maleri, foredrag, træ. Det er desværre ikke alle hospitaler, der har disse muligheder. Det er jo bevist, at disse aktiviteter er med til at give en kortere indlæggelse. Så her kan og burde man spare på budgettet i længden. Samtidig får man som patient større selvværd og selvtillid og kan se på fremtiden med nye øjne.

Lægesamtaler og psykolog. Som det er nu, fungerer det slet ikke. Hvis du er heldig, har du to lægesamtaler om ugen. Andre gange har du ikke en eneste. Psykolog er næsten umuligt at få. Igen er det ikke personalets skyld. De er jo kun mennesker. Det kan også være en belastning for dem. Det er dem, der får øretæverne. Jeg har været indlagt på både åbent og lukket afsnit. Min erfaring er, at der er meget mere TID – det magiske ord – på lukket afsnit, hvilket er medvirkende til en kortere indlæggelse. Dog er der altid en mulighed for forbedring.

Dette var bare nogle forslag til forbedringer, og hvor man kan sætte ind, og jeg har endnu flere ideer, som jeg en gang i fremtiden gerne vil dele.

Tid til omsorg og samtaler
Mit budskab er, vi er kun mennesker. Som jeg ser det, er det magiske ord TID. TID til omsorg, og TID til flere samtaler med personalet. Og ikke mindst bedre vilkår for personalet. Jeg er sikker på, at indlæggelsen bliver forkortet, hvilket vil sige, at der er besparelser på længere sigt.

Det er ikke helt let at slås med psyken og samtidig få en dagligdag til at fungere. Det kan lyde banalt. Men jeg kan ud fra egne oplevelser og erfaringer konstatere, at livet kan give nogle voldsomme knubs og øretæver.

Hvad er livet egentlig? Fremtiden skriver du ikke altid selv – hverken på godt eller ondt. God køretur på livets landvej!

Slutter med et digt

Hjælp hinanden noget mer`
Og se så hvad der sker

Tag ikke noget for givet
Mit råd er at nyde livet