Kender du til typerne af skizofreni?

Der findes flere typer af skizofreni end den paranoide slags, vi altid hører om, men vidste du det? De fleste forbinder skizofreni med psykoser og stemmehøring, men i virkeligheden er diagnosen meget mere kompliceret.

Skrevet af Rikke Østergaard Bergmann

Jeg har skizofreni og når jeg siger det, forventer folk straks, at jeg er meget psykisk syg, at det må være meget invaliderende. Og det er det også, men ikke på den måde, de tror. Jeg er invalideret i nogen grad og kan maksimalt arbejde 9 timer om ugen fordelt på tre dage. Jeg har dage, hvor jeg ikke kan komme ud af min lejlighed. Jeg kan bryde sammen på de mærkeligste tidspunkter. Men jeg ser ikke ting, der ikke er der. Jeg hører ikke ting. Jeg får ikke psykoser.
Skizofreni hænger for de fleste uløseligt sammen med stemmehøring og psykoser, og hvis man følger populærkulturen, er skizofreni lig med personlighedsspaltning.
Men det er bare ikke rigtigt.
Personlighedsspaltning er en dissociativ lidelse, som ikke hænger sammen med skizofreni. Så vores dårlige vane med at sige, at vejret er skizofrent, når det veksler voldsomt, er baseret på en misforståelse, som film og tv i høj grad er skyld i.

De forskellige former

At tro, at skizofreni er lig med psykoser, skyldes i høj grad nyhedsmedierne, og jeg forstår godt, hvorfor man får den opfattelse. Jeg delte den selv, indtil jeg fik diagnosen. Det er det eneste, man hører om, og man kender ikke til de symptomer, der ikke er psykoser, stemmehøring og lignende. Det gjorde jeg heller ikke selv, men jeg blev klogere. Om end ikke meget. For det er svært, grænsende til umuligt, at finde information om de andre former for skizofreni som lægmand.
Psykiatrifonden har denne smule at sige om de forskellige former for skizofreni:

Paranoid skizofreni:
Den mest almindelige form. Den er især præget af vrangforestillinger og hørehallucinationer. Vrangforestillingerne er typisk forestillinger om at blive forfulgt. Symptomerne kan være nogenlunde begrænset til vrangforestillingerne, og følelseslivet kan på mange måder være upåvirket.

Hebefren skizofreni:
Er domineret af kontakt- og kommunikationsproblemer, uforudsigelige stemningssvingninger og usammenhængende adfærd.

Kataton skizofreni:
Er kendetegnet ved specielle bevægelser og ejendommelige kropsstillinger.

Udifferentieret (blandet) skizofreni:
Det betyder, at man har nogle af trækkene fra flere af ovenstående diagnoser.

Simpel skizofreni:
En sjælden form for skizofreni. Den udvikler sig langsomt som en svigtende evne til at klare omgivelsernes krav og som nedsat funktionsevne. Sygdommen er karakteriseret ved, at der ikke er hallucinationer og vrangforestillinger.

(Link kan findes i bunden af artiklen)

Hvis de dog bare havde set det noget før

Jeg har simpel skizofreni. Hos mig giver det symptomer som tankeforstyrrelser, tankemylder, i perioder uro og problemer med at sove, udmattelse, tendens til depressionssymptomer og stærk angst, problemer med at sortere i sanseindtryk og fx sortere baggrundsstøj fra. Dertil nedsat evne til at huske og koncentrere mig og til at danne overblik. Alt dette giver mig en nedsat funktionsevne, og jeg har svært ved at være i verden.

Men det er svært at forklare folk, for det er ting, som mange kan opleve til tider. Det er svært at forstå, hvorfor det er skizofreni. Jeg havde også selv svært ved at forstå det, men da diagnosen blev lagt på bordet, kom der en anden tilgang til problemerne. Det vil sige, at jeg pludselig fik en anden behandling og anden medicin, end da det “bare” var angst, og mit liv har ændret sig drastisk til det bedre siden da. Jeg ville sådan ønske, at nogen havde set det for år tilbage, så kunne jeg være sluppet for meget antidepressiv medicin, gentagen psykologhjælp, der kun fokuserede på angsten og generelt meget lidelse.

Uvidenhed er roden til meget ondt

For jeg har lidt i mange år og gør det stadig, og vil nok altid gøre det. Jeg lider ved at skulle være i verden, for det er hårdt hver eneste dag. Det er hårdt at eksistere. Men med den hjælp, der var rettet mod skizofreni-tilgangen, er det blevet lidt mindre hårdt. Jeg har fået medicin, der har givet mig energien til at kæmpe med, at det er hårdt, i stedet for at være så udkørt af det hele, at jeg intet kunne.

Min pointe med at beskrive disse ting er at sætte fokus på, at der er andre ting i diagnosen, som er lammende og invaliderende, men som altså ikke er psykoser. Jeg ville så gerne se et mere nuanceret mediebillede, at simpel skizofreni, skønt den er sjælden, bliver nævnt i faktabokse i artikler, bliver dækket, bliver forklaret og bliver kendt. For det var et slag i ansigtet at få diagnosen med ordet ’skizofreni’ – men det var fordi, jeg ikke vidste noget om det, fordi skizofreni altid bliver omtalt som en af de “tunge diagnoser”, og måske fordi, jeg ubevidst forventede, at psykoserne pludselig ville regne ned over mig.

Uvidenhed er roden til meget ondt, og jeg brænder for at udbrede viden om psykiske lidelser og sygdomme. Så forhåbentligt er du blevet lidt klogere af at læse denne artikel.

 

https://psykiatrifonden.dk/diagnoser/skizofreni-andre-psykoser