Steen Moestrup oplevede en tydelig forandring i sit liv, da han lagde sin kost om. Hans maniske anfald blev mildere og dagligdags ting som at koncentrere sig, kunne han pludselig bedre. Ét år efter kostomlægningen, holdt Steen Moestrup endelig op med at tage medicin.

I dag er Steen Moestrup 42 år og der er gået atten år med diagnosen maniodepressiv. Undervejs har der været mange indlæggelser, og i sytten af årene, har han taget medicin for at få styr på de maniske anfald og knugende depressioner.
– I seks år havde jeg været i gang med at trappe ud af min medicin, da jeg for alvor gik i gang med at lægge min kost om. Jeg blev inspireret af en temadag i København om kostens betydning for psyken, og spurgte min daværende psykiater om opbakning til forsøget. Et år senere kunne jeg helt stoppe med medicin, selvom det egentlig ikke helt var meningen, siger Steen Moestrup

Han understreger at det var et samspil af mange forskellige ting, der gjorde at det lykkedes at blive fri af medicin på netop det tidspunkt. Nu er der gået fem år uden. Forandringen går lige fra at blive depressive tendenser kvit til at komme af med en masse overflødige kilo.

– På det tidspunkt hvor jeg lagde min kost om, var det meget begrænset, hvad der var af vejledning i hvad jeg skulle spise. Så jeg måtte søge i bøger og de foredrag jeg kunne finde, siger Steen Moestrup.
Han endte med at holde sig til en gluten- og mælkefri kost samt så lidt sukker som overhovedet muligt.

– Jeg har lært selv at holde øje med bestemte ting ved mig selv, og holde mig fra ting jeg synes påvirker mig negativt. Så i perioder har jeg udeladt alle konserveringsmidler og tilsætningsstoffer. Men det kan være alt muligt, for eksempel chokolade som jeg altid er i tvivl om. Det ser ud til at virke på mine depressive tendenser, så jeg vælger at spise det i perioder, siger Steen Moestrup

Steen Moestrup bruger også blodprøver til at finde vej til den rigtige menu, og har nu været på lægeordineret diæt i atten år, imidlertid kun de sidste 5 år uden medicin. I praksis forsøger han, at forberede sig på hver dags måltider. Hvis han skal på besøg hos andre, undersøger han hvad der skal serveres og om han selv skal have noget med i tasken.
– Hjemme prøver jeg blot at undgå at have de ting i huset, som jeg ikke kan tåle. Jeg kan bedst administrere et totalt forbud, siger Steen Moestrup.

Kostomlægningen har gjort hans liv markant anderledes, men det er ikke en nem ting at gennemføre. Det kræver mange tilpasninger at følge en helt bestemt diæt.

– Og der skal også andre ting til, når det handler om psykiske problemer. Jeg dyrker motion og bruger maleterapi til at bearbejde mange af de konflikter jeg ikke kunne komme igennem førhen, siger Steen Moestrup

Steen Moestrup fortæller at han føler ro i sjælen, men også i de daglige møder med andre mennesker er der en forskel. Steen Moestrup har tidligere haft alvorlige hudproblemer, der nu er aftaget.
– Det betyder noget, at de kommentarer jeg får er anderledes, mere positive. Både på grund af min hud nu er bedre og fordi jeg har tabt mig. Men også fordi jeg bedre kan koncentrere mig når jeg taler med andre. Jeg føler jeg forstår bedre og bliver bedre forstået, siger Steen Moestrup.

Steen Moestrup kan ikke give nogle bestemte kosttilskud eller kostråd til andre der vil forsøge sig med en kostomlægning. Meget af det går ud på selv at mærke efter. Selv har han spist vilde urter og masser af grøntsager, men generelt anbefaler han vitaminer og mineraler. Til gengæld vil han godt advare mod at blive fanatisk omkring sin kost og for åben omkring de forandringer man føler ved en kostomlægning.
– Ikke alle forstår hvad kostomlægningen gør for dig. Så sørg for professionel støtte undervejs. Hold fast i din fornuft og hav en sund balance mellem en bestemt diæt og socialt samvær. Gør det nemt for andre, hvis de ønsker at lave mad til dig, siger Steen Moestrup

Steen Moestrup har ført dagbog i dele af forløbet. Det giver god indsigt at bladre i den engang imellem.

Dette indlæg er en del af Outsiderens tema om kost & psyke, kig i kategorien kost & psyke

Her er en video, hvor du kan møde Steen Moestrup

[Video]JNbMv7nzoiI[/Video]

AJ / KSR

3 Kommentarer

  1. Marian B.Goldstein

    Ikke fordi jeg er tilhænger af biologiske forklaringsmodeller overhovedet, men jo, der er noget om det: man er hvad man spiser! Og det uanset om man har en psyk-diagnose eller ej. I dag er det blevet svært, somme tider nærmest umuligt, at få fat i madvarer, der ikke er behandlet på den ene eller anden måde. Med alt fra sprøjtegifte til konserverings- og andre tilsætningsstoffer. At forvente, at det ikke sætter sine spor, både fysisk og psykisk, at indtage disse kemiske stoffer, må nok betegnes som naivt.

    Selv går jeg konsekvent efter økologiske råvarer, og prøver at holde både sukker- og glutenforbruget nede (jeg er nok ikke så konsekvent hér, som Steen, og jeg ææælsker mælkeprodukter…, selv om jeg godt kan mærke, at det ikke altid er det allerbedste for mig). En anden ting, som jeg prøver at holde nede på et meget moderat level er koffeinindtagelsen. Hvorved man skal være obs på, at koffein ikke kun befinder sig i kaffe og Cola! Kan selv tydeligt mærke, når grænsen er nået, og har hørt detsamme fra mange andre. Nogle mennesker kan ikke engang tåle den koffeinfrie udgave (som ikke er 100% koffeinfri).

    Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.