Ryd op efter jer… danskere!

Nu jeg været ude og rejse igen – og der er noget, der undrer mig. Måske er det fordi jeg bor på Vesterbro tæt op ad Istedgade,  rimeligt tæt på Mændenes hjem og drukkenbolte og hjemmeløse og de der samler flasker og de udskudte og de underlige med et anderledes sind…

Fra Tidsskriftet Outsideren nr. 78 / Af Anne Marie Rafferty, udenrigsreporter, pædagog, mor

    Jeg har rejst i Spanien, USA, Tyrkiet og sidst været i Paris – men hvor ser jeg fleste hjemmeløse og udskudte sjælevandrere? Jeg ser dem i min egen by, i København. I Paris lå nogle hjemmeløse og sov på bænker i metroen, men de fyldte ikke bybilledet som i København. Antallet af underlige og drukkenbolte var heller ikke stort.

Og så er der rent i Paris! Hver morgen vasker de  fortorvs-renderne og der er rent i metro`en og på gaderne –  jeg var total forbavset. Også i New York er der mere rent end jeg er vant til – jo, jeg så lidt skrald hobe sig op hist og pist derovre, men alt i alt må jeg til min ærgelse konstatere, at København er den mest beskidte by.

Jeg kan blive ved; Malaga var turistet af h.. til, men meget rent, ja, selv i Tyrkiet er der mere rent mange steder. Så derfor, København, hvad sker der med dig? Er det de unge uansvarlige mennesker, der sviner mest – er vi uopdragne, har ikke lært at rydde op efter os og benytte skraldespandene, er vi et ligeglad folkefærd eller hva? Jeg skammer mig ihvertfald over det at være Københavner, og både som mor og pædagog prøver jeg at være en rollemodel for mine unger og lære dem  nogle gode dyder om rengøring og ordentlighed.

Det er det, der undrer mig: hvorfor kan vi ikke gøre rent? Og hvorfor syner de hjemløse så meget i gadebilledet?