Dag for dag uden i går

I September 2006 skrev Outsideren om Sofie.

Ét år er gået. Sofie får stadig elektrochok. Uden ECT behandlingen holder hun op med at spise. Men hvad mister man, hvis man mister erindringen om i går?

Fra Tidsskriftet Outsideren nr. 62 & /Af Klavs Serup Rasmussen

 

– Jeg går i narkose hele tiden, siger Sofie.

Sofie hælder kaffe op med rystende hænder i sit lille køkken. På hendes højre hånd sidder en lang kanyle under en forbinding. Sådan en sygeplejerskerne kalder et venflon. Den bruges når man får medicin løbende.

Tre gange om ugen får Sofie bedøvelse gennem venflonet og bliver lagt i narkose. Derefter får hun ECT og senere vækket igen.

Sidste år fik Sofie ECT femten gange, før hendes psykolog greb ind og stoppede det. Sofie har alvorlige hukommelsesproblemer. Om det skyldes de tilbagevendende psykoser, narkoserne eller elektrochokbehandlingerne er der ingen der ved. Men i år er der ikke længere nogen der siger stop.

 

2005-05-01 - 001Identitet er et minde

Da Outsideren sidste år talte med Sofie, var hendes dagbog en vigtig del af hverdagen. Den var hendes rødder til et liv hun havde svært ved at huske. Venner og familie, ansigter hun følte hun burde kende, men hvor detaljerne var forsvandt som varm ånde på en rude.

Nu, et år efter, læser Sofie ikke længere i sin dagbog. De ting der før var vigtige at holde fast i , er gledet ud af hendes liv. Uden nogen solid erindring om i går, har hun svært ved at sige om det går bedre i dag.

– Jeg sover ikke så godt om natten, fortæller Sofie, når man spørger hende om hvordan hun har det. Hun lever omsluttet af bocenterets rytme. Ser sin kæreste regelmæssigt. Men Sofie kan ikke huske hvor længe hun har boet her.

Det går igen i hver sætning. De fleste minder er borte.

Sofie er ikke sikker på hvorfor hun får ECT.

– Jeg kan huske at min læge har sagt, at det vil være godt for mig, men mere kan jeg ikke huske, siger Sofie.

 

Den helt rigtige behandling

– Når Sofie ikke får ECT holder hun op med at spise, fortæller Sofies mormor.

Ubehandlet bliver Sofie voldsomt depressiv og hallucinerer. Hun ser orme i sin mad og hun har haft spiseforstyrrelser i hele sit voksne liv.

Alle psykiatere vil anbefale ECT til Sofie. Det er den helt rigtige behandling til netop dette problem.

Sofie blev for nylig indlagt på en somatisk hospitalsafdeling efter at være blevet fundet på en vej. Hun gik rundt uden at vide hvor hun var og hvad hun gjorde.

– Jeg var dybt mærkelig, siger Sofie om episoden.

Nu er hun tilbage i sit bocenter. På sit hvidmalede tyste værelse med udsigt ud over markerne. Hun er glad for at bo her.

Der kan hun leve. Dag for dag uden i går.