LYDBOG OM MANI OG DEPRESSION

Hvordan er det at være maniodepressiv? Hvordan lærer man at leve med sygdommen? Og hvordan er det at være pårørende? En ny lydbog giver nogle af svarene på disse spørgsmål. Bogen hedder ”MANI OG DEPRESSION” og er indtalt af journalist Kim Engelbrechtsen, der selv er maniodepressiv og fik bogen udgivet i efteråret 2013 på Forlaget Siesta.

Forside– Jeg blev opmærksom på, at rigtig mange maniodepressive – om ikke alle – lider af en læseblokering på grund af den rastløshed og indre uro, der følger med sygdommen. Derfor bestemte jeg mig for at lave en lydudgave – efter ønske fra mange af de maniodepressive, jeg er kommet i kontakt med, siger Kim Engelbrechtsen.

Bogen, som han nu har indlæst, er baseret på interviews med 15 maniodepressive og pårørende, der åbent og hudløst fortæller, hvordan det er at leve med sygdommen. Forfatteren Johannes Møllehave er en af de maniodepressive, som medvirker. Han fortæller, at han er manisk, når han skriver og kun tænker på selvmord, når han er nede i en depression.

– Det er en sygdom, som rigtig mange danskere kender til. Ifølge overlæge Maj Vinberg, Rigshospitalet, har 40.000 danskere diagnosen, men hertil kommer 4-5 pårørende for hver af disse personer, samt de mange, der ikke er diagnosticerede endnu, men ”medicinerer” sig selv med stoffer og alkohol, siger Kim Engelbrechtsen.

Bogen er blevet vel modtaget af det professionelle system. Formanden for DepressionsForeningen, Bodil Kornbek, siger:

”Det er et særdeles prisværdigt initiativ, Kim Engelbrechtsen har taget med ”MANI OG DEPRESSION”. Der er brug for bøger, der åbner for den hverdag og det liv, som leves af depressionsramte og personer med bipolar lidelse. Efter endt læsning af bogen kan man ikke andet end at have fået forstærket og nuanceret sin forståelse og interesse for de mennesker, som er blevet interviewet, såvel som af hvordan depression og mani påvirker og håndteres så forskelligt. Man står tilbage med følelsen af, at det nytter at satse på livet – lidelserne til trods.”

Landsforeningen SIND har i en anmeldelse kaldt bogen for en ”journalistisk perle, som man får god forstand af at læse”.

Psykiater, tidligere overlæge på Gentofte Sygehus, Jakob Ulrichsen, siger: ”Journalist Kim Engelbrechtsen skal have al tænkelig ros for sit enorme arbejde med at få udarbejdet denne bog. Jeg kan varmt anbefale den til alle, der interesserer sig for psykisk sygdom”.

Også filminstruktøren og lægen Nils Malmros anbefaler bogen. Han siger: ”Det er en fin og værdig bog. Kim Engelbrechtsen forstår at give ordet til mennesker, der er besværet af et omskifteligt sind, så vi forstår dem og deres liv som værdifulde medborgere”.

SAMSUNG CAMERA PICTURESKim Engelbrechtsen har arbejdet som journalist i over 20 år og tidligere fået udgivet to bøger: ”Lev stærkt – dø naturligt” om unge og selvmord (Ekstra Bladets Forlag, 2004). Han modtog Børnehjælpsdagens ”Lillebrorpris” for bogen samme år. Han har endvidere skrevet en ungdomskrimi – ”En farlig ferie”, som udkom i 2009 på Forlaget Cadeau.

Lydbogen kan købes hos Williamdam.dk og Saxo.com for 99,00 kr.

Den skrevne udgave af ”MANI OG DEPRESSION” er på 117 sider og kan købes for 199,50 kr. hos www.siesta-forlag.dk

 

 

 

Yderligere oplysninger:

Kim Engelbrechtsen, 21706873

Forlagsredaktør på Siesta, Stig Petersen, 87426000