Udsnit af Marc Chagall: Over The Town, 1918

Lidt om julen og Sct. Nikolai

Jesus er den nye begyndelse, skriver Terkel Winther. Han er som en prop i vandet, og sådan er kærligheden også – den genopstår overalt. Og Sct. Nikolaus, julemanden, kommer med en sindets gave og planter et hjerte af barnlig glæde og renhed i rummet.

 

Af Terkel Winther

Det skete for mange, mange år siden. Der var kun en lyd.  Universet sukkede stadig efter The Big Bang. Men Gud syntes, der manglede noget, og det tog ham kun sølle syv dage at skabe jorden med alt, hvad den indeholder. Sidst kom mennesket, og vi havde svært ved at holde ord. Vi blev smidt ud af paradis og måtte kæmpe og trælle for føden.

Men Gud syntes, at vi skulle have en chance til, og derfor sendte han en profet ned til os. Hans egen søn såmænd – men er vi ikke alle børn af den Almægtige? Jesus bliver født, og for at understrege, at der absolut ikke er noget griseri involveret, bliver han født ved jomfrufødsel. Mange har nok skænket Josef, Jomfru Marias mand, en venlig tanke. En god mand helt sikkert, men måske lovlig naiv.

Jesus er renheden selv. Han er den ny begyndelse. Han prædiker tilgivelse og kærlighed og bliver rasende, hvis nogen går på kompromis. Datidens mennesker ved ikke rigtig, hvad de skal mene, men en ting er i hvert fald helt sikkert.  Han er svær at leve op til. Vend den anden kind til, siger han, og lad den, der er ren, kaste den første sten. Men vi har ikke for vane at vende den anden kind til, og selvfølgelig kaster vi med alle de sten, vi kan finde, så Jesus er simpelthen for meget. Han må dø!

Men Gud kender sine lus på gangen, og han ved godt, at hans søn må lade livet. Det vil jeg skide på, siger Gud – min søn slår man ikke sådan ihjel – og vupti! Jesus genopstår fra de døde. Jesus er som en prop i vandet, og sådan er kærligheden bare. Mange gange svigtet og mange gange ladt i stikken for bare at komme igen og igen. Jalousi drab og drab i religionernes navn. Kærligheden genopstår overalt, og vi føler os altid tilgivet, når den kommer igen.

De skriftkloge kløer sig i skægget. Hvordan får vi vores genfødsel forenet med nytåret? spørger de, og aldrig så snart har de formuleret deres spørgsmål, før svaret er der. Jesus, vores ubesmittede frelser. Ubesmittet, fordi sådan skal én der altid er nyfødt være – bliver født syv dage før nytåret, siger de og nikker til hinanden.

Vi starter forfra med Jesu fødsel og lader der gå syv dage, som man kan forstå på den Almægtige, at det kræves, før verden kan blive skabt igen. Jesus er begyndelsen og den syvende dag – nytåret, starten på en ny og bedre verden.

Ubevidst ved vi det godt. Vi længes alle mod en hvid jul. og det er klart, at den skal være hvid og ubesmittet. Ren og hvid som den klare og funklende moral. Den syvende dag brænder vi krudt og kugler af, så onde ånder og spøgelser bliver jaget på flugt. Nu er vi parate. Verden er skabt på ny, og vi er parate. Vi har tilmed nytårsfortsætter, så vi kan tage imod det nye år som bedre mennesker.

Hov – lige en ting! Selvfølgelig eksisterer julemanden, eller Sct. Nikolaus, om man vil. Sct. Nikolaus var en helgen. En åndens mand. Når julen kommer, træder han ned fra de himmelske sfærer. Han har en gave med. En gave som vi alle kan få, hvis vi tør åbne sindet mod det. Det er ikke en fysisk gave, men en sindets gave.

Det hænder, at man sidder og falder i staver en tilfældig dag i december. Måske sidder man på en bænk og ser mod stjernehimlen, eller måske sidder man derhjemme med en kop kaffe. Pludselig kan man mærke den. Julestemningen. Det er som om, at man kan lugte gran og klejner, og sindet bliver løftet af forventning. Man føler sig måske en smule barnlig. Det er Sct. Nikolaus, der er på besøg. Som en ånd, en stille hvisken, fylder han rummet og sindet. Det er jul, siger han og planter et hjerte af barnlig glæde og renhed i rummet.

Og sådan er det. Julen er hjerternes fest, og kun fordi vi ikke kan holde ord. Som børn tumler vi forvirrede gennem tilværelsen, og det eneste, vi ikke kan finde ud af, er det, det har handlet om siden begyndelsen. Det sværeste i livet og samtidig det enkleste. Kærligheden.

Så glædelig jul til alle jer derude. Lad Sct. Nikolaus fylde dit sind med forventning. Ikke til kommercielt gavekaos, men til hjertet og kærligheden.

Glædelig jul og godt nytår!