bty

Kært barn har mange navne. Skizofren barn har endnu fler’

Kært barn har mange navne, skizofren barn har endnu fler’…

Sådan lyder et citat fra Anders ”Anden” Matthesen, landskendt standupkomiker, skuespiller, sanger/rapper, manuskriptforfatter og instruktør. Imponerende CV. Og jeg har i mange år været underholdt af ham, men dog er der nogle ting der ligesom har taget noget af hans glød fra mig.

Netop fordi at Anders laver rigtig mange skizofreni jokes. Og de bærer præg af at han udstiller skizofreni diagnosen som værende det samme som personlighedsspaltning. Og da jeg var teenager og lyttede til cd’en ”Hva’ snakker du om?” hvor der blandt andet er en rap sang hvor der bliver sunget ”Kært barn har mange navne, skizofren barn har endnu fler’. Derfor kan du kalde mig Dorthe, Tobias og Lis og Per…” synes jeg den var sjov. Og sådan bliver den ved med at lave referencer til skizofreni lidelsen, samtidig med at den fastholder at det er det samme som personlighedsspaltning.

Da jeg hørte den dengang vidste jeg intet om skizofreni. Men jeg fik jo viden fra den sang. Og jeg tænkte ikke på noget som helst tidspunkt at Anden kunne være forkert på den. Men det gør mig nu lidt vred at jeg så den dag i dag stadig ser ham lave jokes med skizofreni som at det stadig er det samme som personlighedsspaltning. For det spreder bare uvidenheden.

Jeg ved ikke om Anders Matthesen overhovedet ved hvad skizofreni egentlig er for en slags sygdom. Jeg ville egentlig meget gerne fortælle ham det. For det var først da jeg selv fik diagnosen som 19-årig at jeg fandt ud af hvad det var for en sygdom. Inden da var jeg sikker på at det var det samme som personlighedsspaltning. For det spredte sig jo som en steppebrand.

Anden er meget populær og har mange kloge ord, tanker og pointer, men lige den der vedvarende skizofreni jokes bølge, den er jeg træt af. Jeg bliver ved med at møde folk, for eksempel gamle klassekammerater der spørger indtil mit liv, hvor jeg fortæller at jeg desværre lider af skizofreni og straks siger de ”Ah, så du tror du er flere personer!” og jeg siger ”Nej.. Overhovedet ikk. Jeg hallucinerer og har mange paranoide tanker. Men jeg er kun mig selv. Ingen andre.”

Uvidenhed omkring psykisk sygdom skal væk. Og hvordan gør vi det?

Hvordan får vi skabt så meget viden som der er indenfor somatiske sygdomme. Jeg synes mere undervisning ville være godt. Også i folkeskolen. Og så synes jeg at folk som er i spotlightet bør huske at lave research inden de udtaler sig om ting som er så alvorlige som en psykisk lidelse.

Jeg hører ofte folk der lider af skizofreni sige at det er noget af det værste de ved. At folk går ud fra at man har personlighedsspaltning. Og det er ikke kun Anders Matthesen der spreder den tro. Mange andre steder kan man se, læse, høre om at skizofreni er det samme som personlighedsspaltning. Og vi er altså trætte af det. Mere undervisning og viden til folket.