Debat på Outsideren: Kandidaterne blev klogere på psykiatribrugerne

Det er typisk, at kandidaterne under en valgkamp går i flæsket på hinanden.  Det skete ikke, da Outsideren i går havde inviteret fire lokalpolitikere til valgmøde. Til gengæld var de meget interesserede i at høre om, hvordan det er at være psykiatribruger i dag

Af Maja Skov Vang. Foto: Rasmus Cornelius Nielsen

Der var ingen ophedet debat mellem de fire lokalpolitikere, der i går var til debatmøde på Outsideren. Og det var på trods af, at der både var en kandidat fra Liberal Alliance, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet. De virkede tilsyneladende alle enige i, at det skal være lettere at være psykiatribruger i København. Måske ikke helt så overraskende taget i betragtning af, at de sad over for en forsamling, der hovedsagligt bestod af psykiatribrugere.

Debatten foregik ikke på tværs af partierne, men mellem kandidaterne og publikum. Outsideren havde nemlig lagt op til, at politikerne skulle blive klogere på psykiatribrugere, og derfor fik de mulighed for til at stille publikum spørgsmål.

– Det er et af de bedste debatarrangementer, jeg har været med til. Det var så rart, at vi også kunne få en masse input fra det, der rører sig blandt vælgerne, sagde Charlotte Lund, der er kandidat for Enhedslisten efter mødet.

Jakob Gorm, der stiller op for Alternativet, var også positiv over for den måde debatarrangementet foregik på:

– Jeg har været til fire-fem debatter i løbet af valgkampen. Og det her fungerede så godt, fordi der var plads til dialog mellem vælgerne og kandidaterne. Vælgerne får som regel intet ud af kandidater, der sidder og mundhugges på tværs. Jeg blev både klogere, men jeg blev også bekræftet i en masse ting. Blandt andet det, at vi har indrettet et samfund, hvor vi vil diagnosticere og sætte folk i kasser, og det er helt forkert. Samtidig skal vi væk fra stordriftstanken og fokusere mere på at bevare væresteder og skabe flere akuttilbud.

Outsideren nåede desværre ikke at fange, hverken Jesper Christensen, socialborgmester (Socialdemokratiet) efter mødet eller Martin Ancher, fra Liberal Alliance, men på hans Facebook profil skriver han:

– Har netop afsluttet den sidste debat for mig her til KV17 – Tak til Outsideren for at have mig med det var meget lærerigt at møde jer og jeres brugere.

Fokus på beskæftigelse
Det meste af debatten handlede om, hvordan det er at være psykisk syg og uden beskæftigelse. Flere af tilhørerne kunne fortælle om, hvordan jobcentret skaber utryghed og gør de ledige endnu dårligere, end de er i forvejen.

– Det var hårdt at høre på, hvor mange der knækker i det system, vi har i dag. Jeg blev faktisk overrasket over, at vi snakkede så meget om beskæftigelse frem for socialpolitik, men det bekræfter mig bare i, at beskæftigelsessystemet slet ikke fungerer, sagde Charlotte Lund.

Selvom alle kandidaterne var enige om, at den måde som jobcentrene fungerer i dag ikke er hensigtsmæssig for især psykisk syge borgere, så havde de forskellige forslag til, hvordan systemet skal ændres.

Martin Ancher fra Liberal Alliance mente, at jobcentrets medarbejdere har for travlt, at de ikke er uddannet godt nok, og at der er ledelsesproblemer på eksempelvis jobcentret på Lærkevej.

Jesper Christensen, socialborgmester, fra Socialdemokratiet havde fokus på, at kommunerne og regioner skal være bedre til at arbejde sammen i stedet for at arbejde mod hinanden. Han henviste til et projekt i Silkeborg ”Huset for Psykisk Sundhed”, der bliver drevet på tværs af kommunen og regionen.

Jakob Gorm fra Alternativet talte om, at man ikke skal bygge et system op på frygt, og at han gerne så, at borgere kunne få kontanthjælp uden modkrav.

Charlotte Lund fra Enhedslisten var enig i, at vi skal væk fra frygtkulturen, hun mente desuden, at hele kontrolapparatet, der i dag af en del af jobcentrene er både dyrt og unødvendigt:

– Jeg kender ikke en eneste, der vil bytte sit job for arbejdsløshed, sagde hun.