Anders Stjernholm: ”ADHD er en ret sjov diagnose”

Må man gøre grin med psykisk syge? Komikeren har ikke noget problem med det. For når han underholder om sygdommen, så peger han lige så meget fingre af sig selv som af andre. Han fik nemlig selv diagnosen ADHD som voksen. Outsideren mødte ham til filmfestivalen ´Don’t Fear the Weird’, hvor han blandt andet fortalte om humor og psykisk sygdom. Se klippet herunder

 

Af Maja Skov Vang. Foto: Rasmus Cornelius Nielsen. Klipning: Mikkel S.

 

I cirka en halv time får Anders Stjernholm publikum i Cinemateket til at grine. Anledningen er Oustiderens og PsykInfos filmfestival, der sætter fokus på psykisk sygdom. Anders Stjernholms standup-show handler ellers om noget, man ikke umiddelbart forbinder med humor. Men efter han selv som voksnet er blevet diagnosticeret med ADHD, har han fundet ud af, at det faktisk er et ret godt og ikke mindst sjovt emne at bruge som materiale, når han optræder.

– Det er et nemt emne for mig at tage fat på. Punkt et: Det handler om mig selv. Så hver eneste gang, jeg siger noget om diagnosesen, så peger jeg indad. Og punkt to: Det er altså ret sjovt: Koncentrationsbesvær og hyperaktivitet. Det er to ret morsomme ting, fortæller Stand-upperen og folketingsmedlemmet fra Alternativet.

For Anders Stjernholm er selvironi meget vigtigt. Det er dog ikke altid, at psykiatribrugere og pårørende synes, det er lige fedt, at der bliver gjort grin med sygdomme. Hør i videoen, hvornår det ikke bliver velmodtaget. Og hør også, hvordan Anders Stjernholm havde det med at få en diagnose, og hvordan han klarer sig uden at tage medicin: