Kan man få dobbelt SU, når man har en psykisk sygdom? Og tæller sygedagpenge med i dagpengeperioden? Elin Bonnesen svarer på spørgsmål fra læserne

Hej Elin

Fantastisk idé med en uforpligtende brevkasse!

Jeg har et spørgsmål vedr. Sygedagpenge: Tæller sygedagpenge med i dagpengeperioden på 2 år (3848)? Jeg falder ud af dagpengesystemet til efteråret (omkring oktober) og er lige blevet sygemeldt, hvilket jeg nok vil være 1-2 måneder. Så jeg er interesseret i at vide om jeg, mens jeg er sygemeldt, forbruger af min dagpengeperiode?

På forhånd tak for hjælpen.

Mvh Christine”

Svar:

Hej Christine

Tak for dit spørgsmål. Og ja, jeg er også virkelig glad for, at der er blevet taget så godt imod brevkassen. Jeg ser frem til at kunne hjælpe med at navigere rundt i den lovmæssige jungle.

Jeg skal forsøge at komme med et så lidt teknisk svar til dig som muligt i forbindelse med, om man forbruger af sin dagpengeperiode, mens man er sygemeldt.

Det er sådan, at de første seks uger, du er syg, bruger du af dine dagpengeuger. Det gælder uanset, om du modtager dagpenge under sygdom fra din a-kasse, eller om du modtager sygedagpenge fra kommunen.

Er du syg i mere end seks uger, bruger du ikke længere af dine dagpengeuger. Den periode, hvor du kan bruge dine dagpenge, forlænges med det antal uger, du er syg ud over de 6 uger.

Et eksempel; Hvis du er syg i tre hele måneder (13 hele uger), vil de første seks uger bruge retten til dagpenge, mens de sidste syv uger vil forlænge udløbsdatoen på dagpengeretten.

Din såkaldte ”referenceperiode” (det er den periode, dagpengeretten skal være brugt i) vil derudover blive forlænget med hele antal uger ud over de første seks uger i sygdomsperioden.

God bedring!

Mange hilsner
Elin

Hvordan får jeg dobbelt-SU?

”Hvad skal der til for at få dobbelt-SU på en universitetsuddannelse? Kræver det en lægeerklæring? Er det nok med en diagnose fra Risskov? (Aspergers og diverse belastningssymptomer). Det er i hvert fald ikke muligt at have noget arbejde ved siden af studiet.

Pt. kæmper vi med at få min datter på 23 år gjort ”uddannelsesparat”, men kommunen har ikke haft noget relevant tilbud efter endt studentereksamen og kunne ikke finde ud af at hjælpe hende videre (evt. med højskole for at øve sig i at flytte hjemmefra).

Vi har bakset MEGET med Social Indsats for Unge i Favrskov Kommune og Jobcentret for at få den rette hjælp/det rette tilbud. Så nu er hun på højskole, som vi (den nærmeste familie) betaler for, for vi kan ikke vente, mens hun bare får det dårligt igen.

Jeg vil gerne være anonym, men du må meget gerne korrespondere med mig på min private mail.”

Svar:

Kære Anonym

Tak for dit spørgsmål. Du kan naturligvis stille spørgsmål anonymt til brevkassen. Jeg har desværre ikke mulighed for at korrespondere med nogle privat over mail eller telefon. Men hold jer aldrig tilbage med at kommunikere i dette forum.

Hvis man læser på en videregående uddannelse og har en varig psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, som gør, at man har betydelige begrænsninger i evnen til at kunne have et erhvervsarbejde ved siden af studiet, kan man søge at få et handicaptillæg ved siden af SU.

Sygdommen eller lidelsen skal være lægeligt dokumenteret og være kronisk. Det vil altså sige, at du – som du også selv er inde på – skal vedlægge lægeerklæring, når I søger. I jeres tilfælde, tænker jeg dokumentation for resultatet af den behandling eller udredning, der har fundet sted fra Risskov.

I skal dog være opmærksomme på, at afgørelsen sker ud fra en samlet vurdering af symptomerne. Det er således ikke muligt, at udarbejde en positivliste over, hvilke diagnoser der udløser handicaptillæg. En bestemt diagnose er derfor ikke ensbetydende med, at der tildeles handicaptillæg. Selvom én studerende har fået bevilget handicaptillæg som følge af en diagnose, er det ikke ensbetydende med, at alle med samme diagnose er berettiget til handicaptillæg, da omfanget af symptomer kan variere fra person til person.

Du kan læse mere om, hvordan man søger hos Uddannelse- og Forskningsministeriet, Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Handicaptillæg.

Held og lykke med ansøgningen.

Mange hilsner
Elin

 

 

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Morten Larsen

  Med hensyn til at bevarer sin dagpengeret under sygdom, så har jeg faktisk lige oplevet at jeg IKKE kunne få forlænget den efter sygdom.
  Sagen Kort: blev i efteråret 2016 ramt af en hjertelidelse der gjorde at jeg pludselig havde en puls på over 200. Jeg var på det tidspunkt ledig og det tog 6 måneder inden at man fik styr på det og jeg var klar igen. Den gang var der ingen problemer med at fåforlænget dagperioden. Jeg var så heldig at få arbejde senere på året, men ak min sygdom blusset op igen og jeg måtte sygemelde mig og blev fyret. Denne gang tog det et år at få styr på tingene og jeg meldte mig klar og ledig den 17/9-2018. Ved det første møde i A-kassen blev jeg oplyst at, fordi at jeg blev syg da jeg havde arbejde og det var en arbejdsgiver der sygemeldte mig, så kunne jeg IKKE få forlænget min sygedagpengeperiode da man nu ikke kunne ændre på referenceperioden. Jeg har altså dermed mistede et helt år af min dagpengeperiode (selv om at jeg har ca. 2200 timers ledighed tilbage på papiret) og jeg står dermed til snart at falde ud af systemet.

  Svar
 2. Jørgen Hertz

  Hej!
  Uddybende spørgsmål angående om sygedagpengeperioder tæller med under dagpengeperioden:
  Du svarer, at de første 6 uger tæller med, men ikke derefter.
  Hvad nu hvis du har flere forskellige perioder med sygedagpenge, hvor du derimellem får almindelige dagpenge, er det så op til 6 uger per sygeperiode, eller er totalen for alle sygedagpengeperioder 6 uger?
  Anonym

  Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.