Jodi Bart, Flickr

Brevkassen: ”Bruger jeg af mine dagpenge, når jeg er syg?”

Kan man få dobbelt SU, når man har en psykisk sygdom? Og tæller sygedagpenge med i dagpengeperioden? Elin Bonnesen svarer på spørgsmål fra læserne

Hej Elin

Fantastisk idé med en uforpligtende brevkasse!

Jeg har et spørgsmål vedr. Sygedagpenge: Tæller sygedagpenge med i dagpengeperioden på 2 år (3848)? Jeg falder ud af dagpengesystemet til efteråret (omkring oktober) og er lige blevet sygemeldt, hvilket jeg nok vil være 1-2 måneder. Så jeg er interesseret i at vide om jeg, mens jeg er sygemeldt, forbruger af min dagpengeperiode?

På forhånd tak for hjælpen.

Mvh Christine”

Svar:

Hej Christine

Tak for dit spørgsmål. Og ja, jeg er også virkelig glad for, at der er blevet taget så godt imod brevkassen. Jeg ser frem til at kunne hjælpe med at navigere rundt i den lovmæssige jungle.

Jeg skal forsøge at komme med et så lidt teknisk svar til dig som muligt i forbindelse med, om man forbruger af sin dagpengeperiode, mens man er sygemeldt.

Det er sådan, at de første seks uger, du er syg, bruger du af dine dagpengeuger. Det gælder uanset, om du modtager dagpenge under sygdom fra din a-kasse, eller om du modtager sygedagpenge fra kommunen.

Er du syg i mere end seks uger, bruger du ikke længere af dine dagpengeuger. Den periode, hvor du kan bruge dine dagpenge, forlænges med det antal uger, du er syg ud over de 6 uger.

Et eksempel; Hvis du er syg i tre hele måneder (13 hele uger), vil de første seks uger bruge retten til dagpenge, mens de sidste syv uger vil forlænge udløbsdatoen på dagpengeretten.

Din såkaldte ”referenceperiode” (det er den periode, dagpengeretten skal være brugt i) vil derudover blive forlænget med hele antal uger ud over de første seks uger i sygdomsperioden.

God bedring!

Mange hilsner
Elin

Hvordan får jeg dobbelt-SU?

”Hvad skal der til for at få dobbelt-SU på en universitetsuddannelse? Kræver det en lægeerklæring? Er det nok med en diagnose fra Risskov? (Aspergers og diverse belastningssymptomer). Det er i hvert fald ikke muligt at have noget arbejde ved siden af studiet.

Pt. kæmper vi med at få min datter på 23 år gjort ”uddannelsesparat”, men kommunen har ikke haft noget relevant tilbud efter endt studentereksamen og kunne ikke finde ud af at hjælpe hende videre (evt. med højskole for at øve sig i at flytte hjemmefra).

Vi har bakset MEGET med Social Indsats for Unge i Favrskov Kommune og Jobcentret for at få den rette hjælp/det rette tilbud. Så nu er hun på højskole, som vi (den nærmeste familie) betaler for, for vi kan ikke vente, mens hun bare får det dårligt igen.

Jeg vil gerne være anonym, men du må meget gerne korrespondere med mig på min private mail.”

Svar:

Kære Anonym

Tak for dit spørgsmål. Du kan naturligvis stille spørgsmål anonymt til brevkassen. Jeg har desværre ikke mulighed for at korrespondere med nogle privat over mail eller telefon. Men hold jer aldrig tilbage med at kommunikere i dette forum.

Hvis man læser på en videregående uddannelse og har en varig psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, som gør, at man har betydelige begrænsninger i evnen til at kunne have et erhvervsarbejde ved siden af studiet, kan man søge at få et handicaptillæg ved siden af SU.

Sygdommen eller lidelsen skal være lægeligt dokumenteret og være kronisk. Det vil altså sige, at du – som du også selv er inde på – skal vedlægge lægeerklæring, når I søger. I jeres tilfælde, tænker jeg dokumentation for resultatet af den behandling eller udredning, der har fundet sted fra Risskov.

I skal dog være opmærksomme på, at afgørelsen sker ud fra en samlet vurdering af symptomerne. Det er således ikke muligt, at udarbejde en positivliste over, hvilke diagnoser der udløser handicaptillæg. En bestemt diagnose er derfor ikke ensbetydende med, at der tildeles handicaptillæg. Selvom én studerende har fået bevilget handicaptillæg som følge af en diagnose, er det ikke ensbetydende med, at alle med samme diagnose er berettiget til handicaptillæg, da omfanget af symptomer kan variere fra person til person.

Du kan læse mere om, hvordan man søger hos Uddannelse- og Forskningsministeriet, Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Handicaptillæg.

Held og lykke med ansøgningen.

Mange hilsner
Elin