Brevkassen: ”Skal jeg tage til jobsamtale på et job, jeg ikke ønsker?”

Må man sige nej tak til en jobsamtale? Og har man ret til at få en ny sagsbehandler?

Hej,

Jeg har modtaget sygedagpenge siden december 2017 på grund af stress og depression. Jeg har haft to møder i jobcentret, men har bedt om en ny sagsbehandler, da jeg ikke følte mig hørt eller respekteret. Jeg er i behandling hos psykolog og psykiater samt stresscoach, men det var sagsbehandleren ret ligeglad med.

Mine 2 spørgsmål er:

1: Jeg har bedt om en ny sagsbehandler, men har fået afslag. Må de godt det?

2: De (Jobcentret, red.) skriver i et brev i dag: ”Der er derfor krav om, at du senest ved 2. samtale i Jobcentret skal henvises til aktivt forløb. Du har muligheden for at deltage i et mestringsforløb, hvor det er dig, der i samarbejde med en konsulent hos leverandøren, tilrettelægger hvilket tilbud, der er mest givtigt for dig. Såfremt du ikke ønsker at tage mod tilbuddet om mestringsforløb, vil du blive henvist til et aktivt forløb, hvor der er krav om virksomhedspraktik.”

Nu er jeg så forvirret, for vil det sige, at jeg skal i mestringsforløb eller aktivt forløb?

Jeg vil gerne være anonym.

Tak for hjælpen.

Svar:

Kære du

Naturligvis kan du være anonym herinde i brevkassen og tak for dit spørgsmål.

Som mennesker er det ikke altid vores kemi og forståelse af og for hinanden matcher. Det er derfor heller ikke usædvanligt, at man kan have behov for at spørge, om man kan få tildelt en anden samarbejdspartner, i dit tilfælde at få en anden sagsbehandler. I nogle situationer og i nogle Jobcentre kan det lade sig gøre, i andre ikke. Det er ikke noget krav, vi som borgere kan stille. Men vi kan altid forhøre os. Og det har du gjort og fået afslag. Det kan der være mange årsager til. Men ja, det må der godt gives afslag på.

Jeg kan godt forstå din forvirring, og jeg skal forsøge at kaste lys over indholdet af det brev, du har modtaget. Nu kan jeg ud fra dit spørgsmål ikke læse, hvilken kommune du er tilknyttet. Men langt de fleste kommuner har en række tilbud, de skal tilbyde borgerne, hvor hensigten er, at blive gjort parat til at komme ud på arbejdsmarkedet igen. I din kommune er ét af de tilbud et såkaldt mestringstilbud. Hvis du ikke allerede ér informeret om indholdet af det tilbud, vil jeg råde dig til, evt. sammen med en bisidder at kontakte din sagsbehandler for at blive grundigt orienteret om, hvad det indebærer, og om det er relevant og realistisk for dig at deltage i tilbuddet p.t. Udelukkende på den måde har du, som der også står i brevet, mulighed for at tage stilling til, om du ønsker at tage imod tilbuddet om mestringsforløb.

Det du oplyser, der videre står i brevet er, at hvis du takker nej til mestringsforløbet, vil du blive henvist til et aktivt forløb med krav om virksomhedspraktik. Det er derfor vigtigt at have fokus på, indholdet af de to tilbud og hvilket af dem, der vil være mest hensigtsmæssigt for dig lige nu.

I forhold til, at du går i behandling hos psykolog, psykiater og stresscoach, har du altid mulighed for at foreslå din sagsbehandler, at der indhentes oplysninger fra disse instanser om, hvilke hensyn der eventuelt skal tages til dig i øjeblikket. Der skal i sygedagpengeregi altid laves en opfølgningsplan sammen med den sygemeldte og sagsbehandler, og det er indholdet af den plan, I skal blive enige om.

Du er meget velkommen til at skrive igen. I mellemtiden ønsker jeg for dig, at I finder frem til det rette forløb.

Mange hilsner

Elin

 

Et job jeg ikke ønsker
Kære Elin

Jeg er indkaldt til jobsamtale til et midlertidigt job (inden for beskæftigelsesområdet) jeg ikke ønsker, da jeg ved, jeg ikke psykisk kan klare det.

Når jeg har søgt jobbet, er det fordi jeg skal søge x antal job om ugen, og det er ikke altid, der er relevante jobs. Synes selv jeg sendte en ”dårlig” ansøgning, men de har åbenbart set et lys i mig alligevel.

Jeg er netop startet på en meget intensiv uddannelse (betalt af jobcenter), og det er umuligt at gennemføre ved den mindste smule fravær, og samtalen falder oveni den uddannelse. Men jeg må vel ikke afvise samtalen, vel?

Det har taget en krig at få lov at opkvalificere mig, og skulle jeg mod forventning få jobbet, står jeg om et halvt år ledig igen og kan starte forfra. Og med erfaring fra et område jeg ikke kan holde ud at arbejde med ret længe. Hvad pokker gør jeg?

Mvh. Tine

Svar
Kære Tine

Tak for dit spørgsmål.

Det fremgår ikke helt, hvilken ydelse du p.t. modtager, men jeg synes at læse mig frem til, at det må være dagpenge, siden du skal søge ”x antal job om ugen”. Ifølge A-kassereglerne er det to jobs, man skal søge om ugen, så længe man modtager dagpenge.

Overordnet er reglerne således, at man for at være berettiget til dagpenge skal være ledig og aktivt jobsøgende i et jobcenter og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Man skal faktisk ofte med én dags varsel kunne tiltræde et job. A-kassereglerne er mange og kan hurtigt ændre sig, og det er især de såkaldte rådighedsregler, som løbende ændres. Det er derfor med at holde tungen lige i munden. Som dagpengemodtager er du som ovenfor beskrevet forpligtet til at søge to jobs ugentligt. Og her skal du spidse ørerne; de jobs, du ikke må takke nej til, er tilbudte jobs, hvis det indgår i den jobsøgningsplan, du har lavet sammen med din vejleder i A-kassen.

Du skriver, at det job, hvor du nu er indkaldt til samtale, er et midlertidigt job, og at du ikke ønsker det, fordi du ved, du psykisk ikke vil kunne klare det. Samtidig er du i samarbejde med jobcentret netop begyndt en intensiv uddannelse.

Noget kunne tyde på, at der kan være en kommunikations- og koordinationsbrist mellem dit jobcenter og din A-kasse i forhold til den plan, du har lavet sammen med jobcentret og jobsøgningsplanen, du har lavet sammen med din vejleder i A-kassen. Jeg vil derfor råde dig til, at kontakte begge, så I kan få koordineret den plan, der er lagt for dig. Primært med fokus på om A-kassen er informeret om, at der i jobcentret er lagt en uddannelsesplan for dig. Alles mål, inklusiv dit eget er jo at få dig tilbage på arbejdsmarkedet igen.

Når du foretager samtalerne med henholdsvis A-kasse og jobcenter, kan jeg råde dig til at have en bisidder med, så I er to, der er med til at stille spørgsmålene og i samarbejde med begge instanser få redt trådene ud.

Jeg ønsker dig et godt forløb og ikke mindst uddannelsesforløb.

Mange hilsner

Elin

Du er velkommen til at skrive til Elin Bonnesen på redaktion@outsideren.dk. Skriv “brevkasse” i emnefeltet. Du bestemmer selv, om du vil være anonym. Vi udgiver løbende brevene på Outsideren.dk