Rasmus Cornelius Nielsen

Nina fra “De skjulte talenter” sælger tegning for 21.000

Hun blev vurderet ”ikke uddannelsesparat” til gymnasiet. I dag har den 17-årige studerende et snit på 11,4 og kan leve af sin kunst. I aften vender hun tilbage til skærmen i programserien om talentfulde mennesker med autisme

Af Maja Skov Vang. Foto: Rasmus Cornelius Nielsen

 

I aften kan du igen møde blandt andre Louise, Kristian og Nina, der har succes, selvom de lever med autisme, i DR-programmet De skjulte talenter.

Sidst vi så Nina Skov Jensen, imponerede hun ikke kun seerne, men også stjernen Adele med sine naturtro portrætter. Nina tegner stadig og har blandt andet været i Los Angeles for at udstille sine værker:

– Det var en kæmpe oplevelse at møde andre kunstnere og få ros af dem. Det er noget andet end at få ros fra sin mor. Mit kunstværk var det første, der blev solgt, fortæller Nina til Outsideren.

Tegningen blev solgt til 1850 dollars. Men det er ikke den dyreste tegning, som Nina har solgt. En af hendes tegninger fik hun 21.000 kroner for.

­– Det er drømmen at leve af min kunst, når jeg er færdig med gymnasiet. Jeg trives med at kunne planlægge min egen tid, ikke skulle stå tidligt op om morgenen og med at kunne rejse. Jeg kan jo tegner lige meget, hvor jeg befinder mig, siger Nina, der siden hun var med i programmet første gang for halvanden år siden, har fået masser af henvendelser fra folk, der gerne vil have tegninger fra Ninas hånd.

Dog har hun sagt nej til de fleste:

– Mange ville gerne have, at jeg tegnede deres børn, men jeg har valgt at fokusere det meste af min tid på gymnasiet.

Ikke uddannelsesparat
I dag går Nina i 2.G. Hun har et karakter-gennemsnit på 11,4 og trives rigtig godt socialt. Og det er lige præcis en af årsagerne til, at hun gerne vil være med i programmet igen.

­– Jeg mener, det er ni ud af ti med autisme, der ikke arbejder. Mange tror, at du ikke kan tage en uddannelse og passe ind på en arbejdsplads, når du har en diagnose. Men det kan man sagtens. Jeg vil gerne være med til at aflive den myte. Efter første programserie var der en pige, der havde valgt at starte på gymnasiet, efter hun havde set programmet. Det, synes jeg, er helt fantastisk.

Det var ellers lige ved, at Nina ikke startede i gymnasiet.

– Jeg blev først vurderet ”ikke uddannelsesparat” fra den specialskole, jeg gik på. Og jeg troede faktisk selv, at jeg ville have svært ved at gå på et almindeligt gymnasie. Men man må sige, at det går rigtig godt. Jeg synes, jeg har nemt ved det.

Svært ved prioritering
Det er dog ikke helt uden udfordringer. For eksempel fortæller Nina, at hun er meget resultat orienteret og vil yde det bedste i alle fag og opgaver, og det kan have nogle konsekvenser:

– Jeg kan have svært ved at prioritere. Og når man gerne vil gøre det bedste i alle opgaver, så kan det nogle gange godt blive lidt stressende, fortæller Nina.

Til efteråret bliver gymnasieopgaverne lagt på hylden for en periode. Der skal Nina Skov Jensen i praktik hos en ejendomsmægler i New York.

– Jeg skal være der i tre uger. Det er hos en af mine kunder, der gerne ville have mig i praktik, siger Nina.

Det er i aften på DR og de efterfølgende tre mandage, at du kan møde Nina og de andre talenter.