Jeg har hele livet gået og troet jeg ikke var nok. At jeg mig selv som person ikke er nok eller god nok. Mine nærmeste har altid gjort alt hvad de kan, for at få mig til at føle mig som jeg er nok. Som at Manja lige nu og her, er helt okay. Men af en eller anden grund, har jeg aldrig taget sådanne ord til mig. Jeg har altid fået meget ros, men igen.. jeg har aldrig taget imod dem, eller taget dem til mig. Det har jeg aldrig følt at jeg har fortjent.

Det her med lav selvtillid og usikkerhed kan være roden til alt ondt. Det er det her hos mig…
Vi kan alle udstråle en masse energi og selvtillid, men ikke alle mener det oprigtigt. Hvorfor taler vi ikke om dårlig selvtillid? Hvorfor taler vi ikke om, at man ikke skal snakke grimt hverken om eller til sig selv? Hvorfor lærte vi aldrig som små børn i skolen, at vi alle er gode nok, uanset hvad vi kan og ikke kan? For det er jo det som er sandheden. Det er det som jeg skal lære at tro på. Helt ind i hjertet. At jeg, Manja er helt okay. Jeg tror tit at jeg hverken fortjener kærlighed, intimitet og omsorg, fordi jeg ikke er nok. Men det jo noget vrøvl… Vi er alle sammen nok. Uanset hvor jeg står i livet, i den vildeste nedtur, eller på den allerbedste dag – så ER JEG GOD NOK OG FORTJENER AL GODT I VERDEN. Det samme gør du som læser dette. Måske har du det på samme måde? Kan du heller ikke kigge på dig selv i spejlet? Kan du også aflyse en hel dags planer, fordi tøjet bare ikke sidder godt nok? Kan du kigge dig selv i øjnene og sige du er god nok? For det skal du! Hver evig eneste dag. Om du tror på det eller ej, så bare bliv ved med at fortæl dig selv det. Omverden kan fortælle dig det, nok så mange gange men du vil ikke tage det ind, før du selv tror på det.

Om det er mobberiet i skolen, at jeg havde svært ved nogen fag, at jeg var speciel, at min far ikke ville være min far – som er roden til det her. Det ved jeg ikke. Det vil jeg næsten ikke tænke på, for det er lige meget hvem eller hvad der fik mig til at føle mig utilstrækkelig. For den følelse er ikke rigtig, og den skal væk. Jeg har givet mig selv et rigtig vigtigt løfte…

’’Du må aldrig mere sige højt at du ikke er nok, du må aldrig mere tro at verden kan undvære dig. Du må aldrig nogensinde igen lade dig selv føle dig utilstrækkelig.’’

Om Forfatteren

Jeg er en helt normal ung kvinde på 25 år. Bortset fra jeg har haft en psykose, jeg er dianotiseret med generaliseret angst, parnoid skizofreni samt træk fra panik angst. Dagligt kæmper jeg også med social fobi. Jeg har gennemgået enorme smerter, svigt, modgang, endnu flere smerter og lidt mere modgang. Jeg bruger min stemme, min passion for at skrive, mine erfaringer og personlige beretninger til at tale tabuet ihjel.

En kommentar

  1. Arne Nielsen

    Jeg skrev for nogen tid siden en blogartikel om lavt selvværd, i anledning af, at jeg havde læst Melanie Fennels bog om dette emne. Jeg synes, at bogen er tung læsning, så jeg vil her holde mig til den erfaring, som bogen videreformidlede, nemlig at megen lavt selvværd grundlægges tidligt i livet. Du er jo selv inde på fænomenet “svigt”, og det forekommer næppe så sjældent, at et tidligt svigt kan gøre sig gældende, uden at der bliver sat adresse på, dvs. hvilket begivenhed eller begivenheder, der var tale om. Det er også et spørgsmål, om bevidstgørelse i forhold hertil har nogen kurativ effekt. Freudianerne havde jo en enorm tillid hertil, idet de havde observeret en tilsyneladende kurativ effekt (“katharsis”), men der er senere sat spørgsmålstegn herved. Undertiden kan det realitetstab, der ses i forbindelse med skizofreni, bevirke, at personen straffer sig selv af grunde, som ikke står personen selv klart, og det er mig nærliggende at konkludere, at realitetskorrektion, dvs at personen selv får en realistisk opfattelse af sig selv, formentlig kun er mulig, når skizofrenien er helbredt. Det er ofte forbundet med vanskeligheder at diskutere realiteter med en skizofren, hvorfor sådanne selvopfattelser, der giver anledning til lavt selvværd, kan være meget svære at gøre noget ved. Men selve det, at du skriver, ikke mindst her i bladet, er et godt tegn. Verbalisering rummer muligheder. God vind med det hele.

    Med de bedste hilsner fra Arne

    Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.