Jeg mødte i 2002 en handicappet borger på min køreliste, som viste sig også at være pædofil. Han havde nogle krænkende billeder hængende på væggen i sin stue, og over sengen, hvilket chokerede mig. Han kommentar til billederne  var, at “ja, børn er dejlige”. Jeg husker herefter, at jeg blev meget svimmel og måtte ud af lejligheden. 

Jeg forsøger i dag at få et forlig med Københavns kommune, efter nogle voldsomme senreaktioner, og tanker om selvtægt. Sagen har varet i over et år, og ligger nu hos Ankestyrelsen. Jeg oplever en del stress, også selvom jeg hørte for nylig at manden er død. 

 

Symptomer

Jeg ved at politifolk der sidder på opgaver der omhandler krænkende billeder af børn, må superviseres hyppigere end deres kollegaer, der sidder med andre slags opgaver. Det fortæller en veninde, der har arbejdet hos rigspolitiet. Det er især også nødvendigt, for at undgå at de begår selvtægt, fortæller en anden veninde mig. Hun arbejder i psykiatrien. Jeg så engang en politimand på TV, der var blevet syg og PTSD-ramt, imens han sad på sådan en opgave.

Jeg reagerer med en kraftig PTSD, selvom episoden foregik helt tilbage i 2002. Min chef anbefalede mig dengang ikke at gå til politiet, og meddelte på et personalemøde, at de havde besluttet ikke at gøre mere ved sagen, fordi at borgeren nok ville dø, under sin næste “by pass” operation. Jeg husker jeg begyndte at græde. Jeg fik herefter at tænke på, om man nu overså en pædofilring – og hvad med pigen på billedet ? “Saml benene”  sagde jeg til min datter, da jeg kom hjem fra arbejde. 

Jeg kan se i min ansættelsespapirer, at jeg på et tidspunkt bad om, at komme på nedsat tid, pga. stresssymptomer og begyndende hårtab. Jeg blev også truet med en fyreseddel pga. for meget fravær –  og efter det med borgeren, blev jeg bedt om, at være mere “psykisk robust” i mit arbejde som handicaphjælper. Jeg gik som ufaglært medarbejder til 98 kr. i timen, og havde modtaget et par timers læring i psykologi på en workshop. 

“Psykisk robusthed har ikke noget på sig , i det tilfælde du bliver eksponeret for krænkende billeder børn, har en ekspert i PTSD tidligere fortalt mig.

 

Behandling

Jeg har oplevet kollektive svigt, både før og efter den episode jeg nævner her. Jeg har stadig ikke fundet et behandlingstilbud, men ved at fagfolk forsøger med socialkognition. Forsøgene  tilbydes idag kun mennesker med en skizotypisk lidelse, og ikke en paranoid skizofreni. Jeg er blevet afvist på traumecenter flere gange, pga. min diagnosebillede. Jeg har tilmeldt mig et mindfulness kursus, i Kulturhuset, men er lidt nervøs for om det vil overskride min psykose tærskel. (Det gjorde det, hvor jeg gik midt i timen).

 

Forstyrrelser

Sager om pædofili og overgreb, skaber nok ubehag – men det kan, som jeg også erfarer det, trække nogle ubehagelige spor med sig, hvis ikke man opdager det, eller behandler det. Det kan komme til at fylde i statistikkerne med flere seksuelle overgreb, mere vold og kriminalitet. Hyperaktivitet hos et barn, kan være et tegn på overgreb – det står der på socialministeriets hjemmeside. Der står også, at 3% af seksuelle overgreb på børn, begås af andre børn. Det har jeg selv oplevet.

Der står blandt andre diagnoser,  en Borderlineforstyrrelse i mine papirer. Jeg er flere gange også blevet mindet om, at jeg har været samme med flere mænd, i forhold til min veninde. Ok, men bag ved det udsagn ligger en historie om overgreb, mobning, vold og svigt.

Har man været udsat for vold eller seksuelle overgreb i sin opvækst, eller senere, læser jeg, at man kan have svært ved at sige NEJ til sex, blive promiskuøs, og opleve at kunne blive voldelig selv (det meste af det, er også sket for mig).

Det var måske en mundfuld, men jeg håber mine omgivelser vil se, hvordan jeg stadig forsøger at placere et samsurium af trauma, som min tidligere psykiater kalder det. Jeg opfatter pædofili som en “orm”, der bør standses, med den rigtige støtte. Jeg krydser fingre, for et forlig med Ankestyrelsen.

(Jeg fik ikke et forlig, desværre ).

BH

J.E.

Billede: www.socialworker.com

Om Forfatteren

Jeg er kvinde og 43 år. Har oplevet hjemløshed og stress. Skriver om en skizofreni, overgreb, og det at være sygemeldt. Jeg prøver mig frem i forhold til skrivestilen.

5 Kommentarer

 1. Arne Nielsen

  Dette her handler om, sagt i generelle termer, om udløsende faktorer i relation til sindslidelse. Jeg har ikke tidligere skrevet om det, fordi jeg oplever det som sæbe, der smutter mellem fingrene. Det er min egen oplevelse, at der i høj grad har været tale om udløsende faktorer i forhold til min egen sindslidelse. Der skete det, at jeg i vrede havde sagt op fra en stilling i det offentlige, fordi jeg dér havde været ude for en rent ud sagt svinsk behandling, og hvor ledende medarbejdere groft havde overskredet deres kompetencer. Dernæst skete der det, at min mor begik selvmord, hvilket var et chock, ikke bare for mig, men for hele familien. Det kunne jeg ikke klare, og i løbet af de næstfølgende to år gled jeg gradvist ind i skizofrenien, med stemmehøring og paranoide vrangforestillinger. Jeg ved ikke, om andre ikke får sådanne reaktioner, men jeg ved, at mange går gennem livet uden at have sådanne oplevelser, hvorfor er sindssygeligt reaktionsmønster ikke bliver relevant. Traumatiske oplevelser er vel tilfældigt fordelt, men optræder med en vis hyppighed, og nogle bukker under for dem og begår selvmord. For mit vedkommende gør der sig en sejghed gældende, som gør, at jeg ikke vil tillade en sådan konklusion. Det er min erfaring, at evnen til at blive vred spiller en nøglerolle i dette her, og jeg har erfaret, at netop denne evne kan vise sig i forbindelse med behandling af depressioner med stærke antidepressiver. Der er tale om en sund reaktion på nogle uantagelige omstændigheder. Jeg konstaterer endvidere, i i Rasmus Nejst Jensens og Tom Bolwigs nyligt udkomne bog “Der lurer en angst” redegøres der for, at af endogent depressive personer begår 15% selvmord, hvilket efter min opfattelse netop kan skyldes disse personers manglende evne til at blive vrede. Vreden holder os i live som mennesker, og kan bidrage til at formulere os om de overgreb og omstændigheder, der er blevet os til del.

  Svar
  • J.E.

   Hej Arne, og mange tak for din kommentar. De udløsende faktorer for en psykose, er det væsentlige ja. Er ked af, din mor tog sig livet af sig, må hun hvile i fred. Selvmordstanker er en syg påvirkning, som man ikke må tage bogstavelig. Man må istedet have tillid til en forandring. Jeg er enig i at vreden kan betyde at man klarer sig bedre igennem nogle konflikter og kriser, og at man ikke giver fuldstændig op. Jeg ville idag have søgt en second opinion, hos retshjælpen feks. “Psykoser er et forsvar”, siger en tidligere vejleder. Men de kan også blive farlige ikke( jfv. vreden). Jeg har set et klip forleden, med en fordragsholder. Hun siger, “at vi kan give al vores power væk til andre mennesker, og tro at det er sandt, at vi ikke har nogen rettigheder tilbage“. Men det er ikke rigtigt. Jeg har bedt til Gud når jeg føler mig presset (måske lidt for meget, pga følelsen af afmagt). Jeg vil prøve at finde den bogtitel du nævner, mange tak. 🙏🏼

   Svar
   • Arne Nielsen

    Mange tak, J. E. for dit svar, som jeg nok skal tænke nærmere over og granske nærmere. Jeg synes blot, at jeg her vil gøre opmærksom på, at den pågældende bog, “Der lurer en angst” af mig er udførligt anmeldt her i bladet, en blog med titlen “Boganmeldelse”, og hvor der er et billede af et bundt gulerødder. Måske var det en idé at læse den anmeldelse før du anskaffer bogen, så du kan danne dig en ide om, om det er en bog for dig. Boganmeldelsen er ret lang, og jeg synes selv, at det er noget af det bedste, jeg har skrevet. En oversigt over alt det, jeg har skrevet, kan fås ved at klikke på forstørrelsesglasset i øverste højre hjørne, og dernæst skrive “Arne Nielsen” og klikke på forstørrelsesglasset. Der går lidt tid – så kommer det hele frem. God vind!

 2. Arne Nielsen

  Om vrede i den antikke litteratur kan citeres indledninsstrofen til Illiaden: “Vreden, gudinde, besyng, som greb peleiden Achilleus…”

  Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.