Elsk dig selv og din krop

DR1 sender lige for tiden en miniserie om at lære at elske sin krop. Programmet hedder I krig med kroppen, og kan findes på DR1’s hjemmeside. Serien handler om seks mennesker, der alle har det svært med noget ved deres krop. I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at tænke på folk, der har været i krig mod selvskade. Jeg ved, at mange, der har skåret eller brændt sig selv, har svært ved at vise sig frem i det tøj, de egentlig gerne vil, fordi de har det skidt med de ar, de har fået. Det forstår jeg fuldt ud! Men jeg synes også, at det er så synd. Jeg har den holdning, at alle skal have lov til at gå i det, de vil. Ingen skal skamme sig over deres kroppe! Det gælder også folk, der har selvskadet!

Jeg er klar over, at når man viser sin ar frem, så kan det påvirke folk, men det påvirker også folk, hvis en overvægtig går i bad efter fitness centeret. Folk vil altid kigge, men hvorfor skal det være så vigtigt, hvad andre tænker?

Jeg er bestemt ikke bedre selv. Jeg har brugt det mest af mit liv på at tænke på, hvad andre mennesker tænkte om mig, og nærmere hvad de tænkt om min krop. Men jeg kan også huske, hvor dårligt jeg hele tiden havde det med mig selv. Jeg havde det med at slå mig i hovedet hele tiden, fordi jeg ikke var pæn nok eller god nok. Det var et rent helvede.

Men i dag kan jeg slappe af. Jeg kan tage en badedragt på i svømmehal, selvom jeg vejer 125 kilo, og har masser af ar rundt omkring på min krop. Jeg føler mig så fri, når jeg kan få lov til bare at nyde tiden i svømmehallen, i stedet for hele tiden at skulle overveje, hvad den ene og den anden tænker. Men jeg ved også, at det bestemt er svært at slippe sine bekymringer. For det kræver et stort mentalt arbejde.

Lige netop derfor synes jeg, at det er så fedt, at DR1 sætter fokus på det, sådan at man kan se, at det er okay, at have forskellige kroppe. Alle har noget, de er trætte af, men hvis man lærer at ignorere det, så bliver det hele så meget lettere.

Jeg har gjort stort brug af min støtte fra min familie og min kæreste, men min lillesøster har specielt været en stor støtte gennem det hele. Hun har selv haft det rigtig svært med sin krop, men hun lærte, at man ikke behøver ligne en supermodel for at være glad. Det kunne hun give videre til mig, og jeg er hende evigt taknemlig. Og jeg vil så gerne, hvis jeg kunne give det videre til dem, der har det svært derude. For ingen fortjener at have det skidt med sig selv.


De sociale medier
Men det er ofte en svær kamp at komme til at elske sig selv og sin krop, for de fleste er så fanget i Instagrams perfekte billeder. Man følger de mennesker, der hver dag lægger billeder op af dem selv, hvor de er fuldstændig perfekte i forhold til samfundets mode. Men desværre påvirker det mange. De føler, at de også skal gøre alt for at være perfekte. Og måske ender de faktisk med at selvskade, fordi de ikke kan klare presset om at skulle være så perfekte. Og så bliver kampen bare endnu hårdere.

Men det er svært at ændre samfundet, for det kræver, at rigtig mange mennesker ændrer deres adfærd. Men DR1 kan forhåbentlig være med til at ændre noget. Jeg håber virkelig, at det kan gøre noget for de folk, der går med selvhad, for alle er smukke, og alle er fantastiske mennesker.

Jeg synes virkelig, at det er helt okay, at man ser anderledes ud end andre. For hvem gør ikke det? Der findes ikke to, der er ens. Og Gud ske tak og lov for det! Jeg har ar, og jeg elsker min krop alligevel. Mange af mine venner har ar, og jeg elsker at være sammen med dem alligevel.

Jeg kunne aldrig finde på at dømme en person ud fra deres udseende, men i stedet ud fra deres personlighed. Så jeg kan kun sige, elsk dig selv, og elsk din krop, for livet er for kort til alle de bekymringer, selvhad giver.