Borderline – I love you!

Michael Zittergong rapporterer fra psykiatriens grænseland, hvor livet er stort og ofte gør meget ondt

Af Michael Zittergong

Det er voldsomt godt at leve. Check naturen: brede horisonter, dybe jungler, ditto have og ingen synlige grænser, vulkaner, jordskælv, orkaner, tsunamier. Det er godt at bevæge, godt at føle noget. Se panteren i junglen, dampende vækster og gevækster, kryb, kravl, de bider, stikker, du kan aldrig være sikker. Panteren i junglen jager: Kød, blod, død, forenelsen med byttet, når det sker, det ultimative kærlighedsforhold lige til døden, byttet skylder panteren sine fint poetiske sanser, panteren skylder byttet sit liv. Og alle skylder vi vore emotioner til den store scene, vi agerer på. Hvorfor spille fedtspil?

Dødlækkert, dødfarligt, livgivende, hvor var vi uden.. borderline? Hvem har dog nogensinde for alvor sagt, at grænser skal overholdes? Hvem er jeg, når jeg er i dig – hvem er du, når du går din vej – fra mig?

Ja, det gør ondt, og ja, jeg er vred, når jeg bliver såret. Ja, jeg straffer mine fjender, når jeg kan, ja, jeg æder, når jeg er sulten, også dig, lidt, men nej, jeg tøver ikke med at sige, at jeg elsker dig, når jeg gør det. Om jeg så skal dø for at gøre det.

Borderline, jeg går på grænsen, men kun kortvarigt, før jeg går over den. Måske falder jeg i gruber, der er gravet for at udhule mig, men hvem er jeg, om jeg ikke gør det? Hvem er jeg?

Borderline – I am nature!

***

.. det siger jeg udfra, hvad der er i mig, Mig, MIG!! .. Og der bliver sgu sagt meget om borderline, så..

Hvad siger Borderlinerne?

Jeg stillede spørgsmålet ”Hvad er DIN Borderline?” i FB-gruppen ”Borderline – Emotionel Ustabil Personlighedsstruktur”:

– de svarede kort og varierende – ”min Borderline er..”:

”Usikkerhed og selvkritik”, ”Røvhamrende irriterende.”, ”Den værste side af mig selv”,  ”Mit monster”, ”Et røvhul”, ”Et helvede”, ”Altødelæggende”, ”Min fucking værste fjende !!!!”, ”Grunden til jeg ikke kan elske mig selv, grunden til jeg ikke er lykkelig. ”Udfordrende 😅”, ”Mine impulser”, ”Min bedste ven, og min værste fjende!”, ”Grunden til jeg nægter at bukke under.. ✋, ”Min læremester💪”, ”Et ultra skrøbeligt, men meget ægte, hjerte”, ”Mit perfekte, uperfekte jeg 🙃”.

Få, vægtige ord – color me impressed! For okay, himmel og helvede.. måske mest af sidstnævnte, men masser af energi, overlevelse, drifter, selverkendelse, liv & kærlighed! Og, til eftertanke – måske elementer i den film, du allerhelst vil se? Og måske også en forklaring på, at ustyrlige borderliners ikke er yndlingspatienter på de psykiatriske afdelinger?

– og så uddybede de – ”min Borderline er..”:

1. ”Kronisk stress.. jeg skal have ro og alene tid 😊. Og huske at sige fra… Men når energien er ladet op. Er familie og mit kreative space vigtig”

Coping-strategier og klarhed ud af kaos’et – værdierne på plads. Og så må vi jo lige se, hvordan det går..

2. ”Min undersåt 👊 … jeg startede med at blive bevidst om, hvordan den styrede mig og i hvilke situationer. Dernæst valgte jeg at anerkende den: Hej, du må godt være her, men du har ikke kontrollen. Nogen gange vinder den, men for det meste er det mig nu. I diskussioner var jeg meget aggressiv og fik et redskab af en psykolog, der hed vent 10 min før du svarer. Dernæst spørg dig selv: “Hvorfor reagerer jeg sådan nu” og “hvad hjælper det at reagere sådan”

”.. vent 10 min før du svarer..”. LOL. Den lader til at være en oprørsk undersåt, borderlinen. Gad vide, hvad den vil? Måske vil den bare være der. Og så må det da for helvede også være ok, at den holder kæft i 10 minutter, imens indehaveren forstår, hvad den mener og får lidt styr på sit liv. For sammen.. kan de være stærke?

3. ”En alt for stor en Facade, et monster, en krig at bekæmpe. Et svigtet barn … Jeg slås med mig selv og mine dæmoner. Jeg ved ikk altid hvorfor. Det ved jeg ikk … det er en kamp der hver dag, synes jeg”

Som Fantomet fra operaen med det afbrændte ansigt.. en arret, freaky sjæl kan klart skræmme pæne mennesker (eksisterer de egentlig?) væk. Heldigvis elsker dette svigtede barn livet, så det slås i det ukendte med dæmoner! God kamp dér, siger jeg fra hjertet; eksorcisme kan være nødvendig.

4. ”Hmm godt spørgsmål.. men ser den slet ikk som en fjende eller som noget der er i vejen mer. Den har været det, men har lært at jeg er ikk borderline, men har borderline, ikk den der bestemmer over mig! Ikk den der styrer mit liv! NEJ! Det MIG der styrer MIT liv!”

Er du sikker? 😉 – men ok, lyt til den; måske den prøver at fortælle dig noget?

5. ”Den har givet mig nogle voldsomme problemer igennem livet efterhånden! … Hovedsageligt må det være det med at handle uden at tænke konsekvens. Jeg har været ekstremt kriminel 6-7 år tilbage. I dag er mit problem tankerne. Jeg er så betænksom og tænker over alle aspekter, når jeg kører ude i trafikken, og når jeg så møder de der ”mig først” egoister, så har det resulteret i en del sidespejle efterhånden, og det der har været værre. Så det er så hertil jeg er nået nu og kæmper som en gal for at lære at styre mig ude i trafikken. Nogle dage er selvfølgelig værre end andre og på de værste dage kan jeg allerede mærke, det vil gå galt 5 min efter, jeg er kørt. Så må jeg ringe til chefen og melde mig syg, og det vil han selvfølgelig også helt klart hellere have fremfor samtaler med politi og forsikring”

Lortesamfund, lortemennesker! Af og til og ganske ofte er det jo ikke bare én selv, den er gal med. Og så kan man jo bare gøre og reagere, som man vil; hvorfor ikke? Fuld forståelse herfra.
Og dog, hm – hvis alle manglede impulskontrol? Træk lige vejret, og tænk over det. Begrænsningens kunst er værd at lære, imens man lærer om sig selv, de andre og samfundet.

6. ”Min skygge. Den følger mig konstant i større og mindre grad. 🙄”.

På tillægsspørgsmålet ”Skyggesider.. er der noget, der vil frem i lyset? Og i givet fald: Hvem/ hvad er det?”, svares der:

”Det er der højst sandsynligt. Borderlinen – min skygge. Er det symbolske, når jeg handler/reagerer ud fra de tanker og følelser, der som oftest bringer mit indre og ydre i kaos.

Jeg tror på, at min skygge altid vil være der – og forhåbentlig en dag kun omridset af den.”

“Don’t underestimate the power of the dark side”, som der siges et sted i Star Wars. Men om energien går den rigtige vej, kommer skyggen nok ned i en passende størrelse.

7. ”Min fede personlighed, enten elsker man mig, ellers hader man mig. Det er op til folk selv. Personligt bliver jeg stærkere og stærkere jo længere tid, der går, jeg er er ikke borderline, jeg har borderline. Her er det mig, der bestemmer👌😉#

I love you! Ja, undskyld, det bliver jeg nødt til at skrive, – god vind til din vej, når du går den som dig. For hvem skulle du ellers være? Og som dig selv er du ikke alene, når du har selskab, som har valgt dig.

8. ”Borderline-lidende mangler evnen til følelsesregulering og bliver mange gange om dagen følelses-oversvømmet. Dvs. mister kontrollen med følelserne og er i ‘følelsernes magt’. Det er ikke en tilstand som den Borderline-lidende kan vælge fra eller til. Det er færdigheder, som ikke eksisterer. De kan tillæres – ligesom små børn kan lære at gå – men det tager tid. Lang tid…”

”.. kontrollen med følelserne.. kan tillæres..”. Ja. At finde sit lille barn og lære det at gå”.

Lars J Sørensen skriver i bogen ”Særpræg, Særhed, Sygdom” bl.a., at borderline bygger på ”.. forstyrrelser ved den tidlige kontakt med moderen” og at dette ”giver vanskeligheder ved individuation (at finde sin personlighedskerne)”

9. Det er alle de symptomer, der er beskrevet. Da jeg fik diagnosen for et lille år siden, i en alder af 41 år, var det, som om der var skrevet en bog om mig og mit liv. Det var SÅ underligt, at nogle kunne skrive om MiG uden at have mødt mig 😉😱😂”

”.. jeg fik diagnosen..” – en gave; godt at blive genkendt!

10. ”Min Borderline er… et mareridt, et mysterium, et eventyr. Min Borderline er en del af den, jeg er, en del af den, jeg har været og vil være en del af den, jeg bliver fremover. Min Borderline har været med til at danne den, jeg er i dag, til at danne min personlighed, min attitude, mit indre, mit ydre. Min Borderline er ustabil, utilregnelig, et kaos… men samtidig noget stort, smukt og med masser af muligheder. Jeg er ikke min Borderline, den skal og må ikke styre mig. Det er en ting, jeg bestemmer!

Det er, hvad min Borderline er for mig”

”.. ustabil, utilregnelig, et kaos… men samtidig noget stort, smukt og med masser af muligheder..”

På sitet altompsykologi.dk skriver de:

”Diagnosen bliver kaldt borderline, fordi tilstanden ligger i grænsefeltet mellem det normale (neurotiske) og det alvorligt syge (psykotiske). Borderline er en grundlæggende forstyrrelse i personligheden, men ikke et omfattende sammenbrud som ved en psykotisk tilstand. Nogle personer med borderline forstyrrelse kan i længere perioder fungere normalt, mens andre har svært ved at få en almindelig dagligdag til at fungere.”

Så hvad har vi?
Borderline har vi. Åh ja, det sultne hjerte! Som det lille barn, der vil spise; skrig og skrål, inden det får mad i munden. Og et lille barn skal have imødekommet sine behov; allerførst hos mor og senere hos far. Og fx et meget tidligt omsorgssvigt skaber let angst for at blive ladt alene, følelsesmæssig ustyrlighed, impulsivitet og konfliktsøgen, kaotiske og ustabile relationer, usikker identitet, tomhedsfølelse og selvdestruktiv adfærd.

Alt det.. og et imponerende drama inklusive gentagne festfyrværkerier af følelser, der har det med at gå af i intime situationer med andre mennesker, som på den vis risikerer at komme til skade, når det indebrændte barn spyr ild. En fantastisk film, ja måske, men et nærmest ubærligt sted at være for de hårdest ramte borderliners, som balancerer på grænsen mellem neurose og psykose – dvs. hverken ”normal” eller ”gal”.

Så hvad gør man? Der findes ikke medicin til Borderline, og de psykiatriske afdelinger har således deres hyr med borderliners. Og så kan de måske lære at skrue ned for medicinen i øvrigt? Anyway: Terapi anvendes (kilde: altompsykologi.dk):

Mentaliserings-baseret terapi (MBT)

En længerevarende samtalebehandling, udviklet til behandling af borderline forstyrrelse; der fokuseres på bedring af evnen til at opfange og forstå egne og andres mentale tilstande, og bedring af evnen til at genoverveje tanker om en selv og andre med henblik på at vurdere, om de er dækkende (i modsætning til forvrængede).

Dialektisk adfærdsterapi (DBT)

En behandling specifikt udviklet til borderline forstyrrelser. Der bruges både individuel- og gruppeterapi rettet mod at lære metoder til bedre at kunne modificere og kontrollere følelsesmæssige reaktioner. Terapien inkluderer mindfulness teknikker.

Overførings-fokuseret terapi (TFP)

En samtaleterapiform, der i særlig høj grad anvender relationen, som den udvikler sig mellem terapeut og klient, til at forstå de følelsesmæssige problemer i relationer til andre. Forståelsen fra terapirelationen kan så overføres og anvendes i andre relationer.

Rigtig godt at nogle borderliners tilsyneladende kan hjælpes med deres overreaktioner på lortemennesker i det her lortesamfund. Hov, hvad skrev jeg? … nåhm, jeg mente bare at de ”gale” af og til måske er de bedste til at se det skøre i det ”normale”. At hyperfølsomme, ustyrlige, voldsomt udadreagerende borderliners, umulige at dressere, netop derfor har en værdifuld indsigt, som andre kan få glæde af. I think so. Også at terapi kan hjælpe ;).

Men altså: Livet ER et eventyr. Det rene helvede, uendeligt smukt og alt det imellem. Hvad ellers? We walk the line.

Så min anbefaling er ikke bare “se filmen”. Den er ”tag del i den”. Det kan gå hen og blive den rene mindfulness. Med det hele!

Kh Michael Zittergong, Outsideren, Vi ser psykiatrien indefra og UD