Velmedicineret

Jeg er så heldig at være “velmedicineret”. Kort efter jeg blev diagnosticeret, landede jeg på 625 mg Quetiapin (også kendt som Seroquel). Herefter blev jeg stille og roligt trappet ud af Sertralin  (ordineret for angst) og har i otte måneder kunne nøjes med Quetiapinen. Jeg er ikke symptomfri. Jeg har stadig lidt angst og en tendens til tankeforstyrrelser, men paranoiaen er væk. Så jeg er stabil: Fem måneder uden psykoser. Til gengæld har jeg taget 30 kg på på et år. 30! Jeg bliver spurgt, om jeg er gravid. Jeg kan ikke passe noget af mit tøj. Mine inderlår er hudløse af friktion. Jeg har højt blodtryk, og mit kolesteroltal er bekymrende.

Bivirkninger

Det er sandt, at al medicin har bivirkninger. Ikke alle oplever dem, men jo mere alvorlige symptomer, man medicinerer for, jo flere og mere alvorlige bivirkninger, må man forvente. Og af bivirkninger at være er vægtøgning faktisk en af de allermildeste og mest almindelige, når det kommer til psykofarmaka.

Det kan være svært at forestille sig at tage så meget på. Jeg har ikke spist mere eller mindre sundt. Faktisk stoppede jeg med at spise junkfood for tre måneder siden og har på de tre måneder taget 14 kg på. Du tager på, næsten uanset hvad du gør. Hvor andre mennesker kan opnå synlig muskelmasse og godt helbred, kan du allerhøjest håbe på at stoppe udviklingen. Hvilket for mit vedkommende betyder 98 kg fordelt på 172 cm.

I samråd med en psykiater vurderer du løbende, om bivirkningerne overskygger effekten af et præparat. Min psykiater overvejer at sænke min dosis. Det vil betyde flere symptomer, flere tankeforstyrrelser. Men sandsynligvis et lavere kolesteroltal. Alternativt skal jeg måske have noget kolesterolsænkende medicin – som selvfølgelig kommer med sine egne bivirkninger.

Pest eller kolera

“Der må da være et bedre præparat,” tænker du måske. Og måske har du ret. Jeg kalder det bivirkningsbingo. Et skift til et andet præparat kan tage måneder. Udtrapning, optrapning, justering af dosis. Og herefter en vurdering af fordele og ulemper. Du vil blive overrasket over, hvilke symptomer og bivirkninger “velmedicineret” dækker over. Min mand hører fx stemmer 24/7. Til gengæld er han ikke længere kemisk kastreret. Min veninde har mikropsykoser, hvor hun pludselig ikke kan genkende sine omgivelser. Til gengæld lever hun ikke i en osteklokke. De er begge “velmedicinerede”.

Nogle psykisk syge er så heldige, at de med medicin og terapi kan få et helt almindeligt liv. Mange af os må vælge mellem pest og kolera.

 

Billede: Leah Kelley, Pexels

6 Kommentarer

 1. Kirsten

  Jeg har det samme dilemma. Jeg får en 75mg seroquel til at sove på. Det har mareridt som bivirkning, så jeg vågner snotforvirret og som om der er hældt en sæk sand ud i hovedet på mig. Det tager flere timer at komme til mig selv. På et tidspunkt var jeg ude af seroquellen et halvt år og på alle måder på nær en havde jeg det meget bedre. Jeg kunne bedre koncentrere mig, jeg var meget mere vågen og jeg tabte mig. Men jeg kunne ikke sove, så efter et halvt år blev jeg psykotisk. Så der var ikke noget at gøre, jeg måtte på seroquellen igen. Så det er virkelig pest eller kolera.

  Svar
  • Mother

   Min terapeut mindede mig i går om Seroquels mange virkninger. Lav dosis (som er den, du får) er tankestillende (mildt sedativ). Der er derfor mange, der får den til at sove på eller som PN. Mellem dosis (100-400 mg) har antidepressiv effekt. Og høj dosis (400-1200 mg) er antipsykotisk. Derfor er der rigtig mange, der får den.

   Min mand tager 25 mg som PN, når hans hoved buldrer (stemmehøring). Min veninde får 25 mg til at falde i søvn på (og har mange af de samme bivirkninger som dig). De får begge det antipsykotiske præparat Abilify som “primærmedicin”. En anden veninde er egentlig somatisk patient (fibromyalgi), men får også Seroquel til at sove på. Hun oplever vægtøgning, ligesom mig.

   Mine seneste blodprøver viser heldigvis, at mit kolesteroltal er faldet (Yay!), så det nu ligger inden for normalspektrummet. Desværre viser min mands det modsatte, så han skal have kolesterolsænkende medicin. Vægtøgning burde ellers ikke være en bivirkning af Abilify, men han får også Sertralin – og 10% af dem, der tager Sertralin oplever vægtøgning.

   Bivirkningsbingo. Der er ingen vindere.

   Svar
 2. Kamilla

  Bivirkningsbingo – virkeligt godt og rammende ord! Hvad vil jeg egentligt helst? Jeg har også oplevet vægtøgningen i voldsom grad, hvilket er voldsomt skadende for mit i forvejen lave selvværd og for en selvtillidsfølelse, der altid har skældt mit udseende ud. Altid! Til gengæld kan jeg sove om natten og undgå selvskade. Jeg er ikke altid sikker på, “velmedicineret” betyder, at jeg reelt har det bedre.

  Svar
 3. Tommy Hald

  Har vejet 82-84 kg. hele mit liv
  191 cm. høj.
  Efter indlæggelse vejer jeg nu 126 kg. efter at have tabt 15.

  Jeg er ikke feminin eller andet end normal selvkritisk, men det er en svær opgave at tabe sig, når der er tapetklister i pillerne.

  Svar
 4. Maria Edwards

  Jeg har selv taget 30kg på igennem 2år på 300mg Seroquel Prolong. Var helt oppe og veje 91kg til 166cm.
  Jeg taber mig nu og har meget nedsat appetit igennem at følge en ketogen diæt (striks low carb diæt). Jeg føler mig ikke længere sederet og træt. Min kognition og hjerne fungerer super. Jeg er stabil og fyld med meget mere energi. Og jeg taber mig og har generelt meget mere energi til livet.
  Uden keto så har jeg mange bivirkninger af Seroquel men diæten ændrer hjerne metabolismen radikalt og mange af bivirkningerne forsvinder.

  Svar
 5. Stefanie

  Hej har igennem få år taget 21 kg på efter jeg fik setralin 50 mg pga angst og tvangstanker.Da jeg fik en depression i 2019 blev min dosis sat op til 100 mg.Jeg vejer 92 kg og 168 cm høj.

  Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.