Sandra Timm

OCD og aggressive tvangstanker

Mathilde bryder tavsheden om ubehagelige tvangstanker knyttet til OCD, der med tiden fik overtaget i hendes liv og bragte hende i isolation.

Af Mathilde
Illustration af Sandra Timm

Jeg har længe haft lyst til at skrive om det her emne, men jeg har simpelthen ikke turde gøre det af frygt for at blive misforstået. Jeg skriver denne tekst i håb om at finde nogen, som lider af det samme som mig. Jeg er 21 år og er for nylig diagnosticeret med paranoid skizofreni. En del af min sygdom er OCD, og jeg lider af det, der hedder aggressive tvangstanker aggressive tvangstanker .

Skam og isolation
Jeg har længe følt enorm skam over mine tanker, og jeg tænker, at der sidder andre derude med samme tvangstanker og med den samme følelse. Jeg har haft tvangstanker, siden jeg var teenager. Det har altid været meget straffende tanker, som jeg hele tiden blev slået oven i hovedet af. F.eks. hvis jeg fik en kæreste, så fik jeg med det samme tvangstanker om, at kæresten hadede mig, eller at kæresten ville forlade mig. Det var tanker, som kørte rundt i mit hoved konstant, og som jeg ingen magt havde over.

For et år siden tog mine tvangstanker en drejning. Jeg var ude at gå tur med min mor, og vi gik langs nogle sten ved vandet. Pludseligt fik jeg tanken: “Hvad nu hvis jeg fik lyst til at skubbe min mor ned i stenene?” Den tanke blev livsændrende for mig. For pludseligt begyndte mine tvangstanker at handle om at gøre andre fortræd, og de blev værre og værre. Jeg husker, hvordan jeg lå i min seng og isolerede mig fra alting i flere dage efter denne oplevelse, fordi jeg blev så sindssygt bange for de her nye, ekstremt ubehagelige tanker.

Frygt og selvmordstanker
Disse tanker fik overtaget i mit liv. Jeg havde og har stadig ikke nogen form for kontrol over tvangstanken om at stikke nogen ned eller skade andre på anden vis. Tankerne har fået mig indlagt på psykiatrisk afdeling 3 gange, fordi de har givet mig selvmordstanker. Jeg er så sindssygt bange for at dele disse tanker med nogen af frygt for, at de tror, jeg er et psykopatisk og ondt menneske. Af frygt for, at de misforstår det og faktisk tror, at jeg er til fare for andre mennesker.

Der er så meget skam og sorg forbundet med disse tanker. Man føler sig helt alene i verden – jeg har virkelig følt, at jeg er den eneste i verden med så grusomme tanker. Jeg har følt mig ond, og jeg har haft ekstrem skyldfølelse, og jeg har været så sindssygt bange. Men jeg ved heldigvis som faktum, at jeg faktisk ikke er alene, for disse tanker har heldigvis et navn og hedder aggressive tvangstanker. Denne form for tvangstanker forekommer hos 20 – 40% af OCD ramte, så jeg VED, at jeg ikke er alene om det. Men jeg har aldrig talt med nogen, som har det ligesom mig, og det kunne jeg virkelig godt tænke mig.

Jeg skriver denne tekst for at bryde tabuet om aggressive tvangstanker og håber, at jeg kan mindske følelsen af at være alene hos jer, der måtte lide af det samme. Skriv endelig, hvis du også lider af denne form for tvangstanker.

Navnet Mathilde er opdigtet, det rigtige navn er kendt er redaktionen. Mathilde får i dag kognitiv adfærdsterapi med god effekt.