Er spiseforstyrrelser også for mænd?

Asger Tobias Brodtkorbs bog ”Selvbedrag – er spiseforstyrrelser for mænd?” er en fortælling om en ung mands rejse gennem spiseforstyrrelsen ortoreksi. Det er en flot, modig og ærlig beretning om at blive fanget i spiseforstyrrelsens psykiske edderkoppespind

Af Maria Wendt

Titel: 
Selvbedrag – er spiseforstyrrelser for mænd?
Forfatter: Asger Tobias Brodtkorb
Udgivet hos: Forlaget Vilhelm, 2019

Den tidligere sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, har skrevet forordet til Asgers bog. Her fortæller hun om det Ungepanel, der i 2018 blev stiftet med henblik på bl.a. at skabe opmærksomhed om de tabuer og fordomme, der er omkring spiseforstyrrelser i Danmark. Asger var selv med i Ungepanelet og var derfor en af forfatterne bag panelets ni gode råd til, hvordan den psykiske trivsel blandt unge kunne forbedres.

Asgers egen erfaring med en spiseforstyrrelse begyndte allerede i 2015, hvor han – efter at have skejet igennem i teenageårene med fester, sprut og for meget fastfood – tog sit liv op til revision, startede i fitnesscenter og ændrede sine spisevaner.

Når sund mad og træning fylder alt
Ortoreksi er den spiseforstyrrelse, hvor der er fokus på sund mad og træning, der grænser til det maniske. I bogen fortæller Asger bl.a. om, hvordan han satte sin kost og træning før alt andet. Det var det, der fyldte – ikke kun inde i hovedet, men hele hans hverdag. Hans familie, venner, piger, sex og kærlighed blev alt sammen nedprioriteret.

Asger er 195 cm høj, og da han var tyndest, vejede han 65 kilo. Billederne i bogen er hans egne, der viser hans krop før og under spiseforstyrrelsen. Jeg har selv været spiseforstyrret som ung teenager og undervægtig, og jeg havde i den grad brug for hjælp – f.eks. af en bog som denne, der ikke er skrevet af en fagperson.

Det første, der slog mig efter at have læst bogen, var ”Wow! Sikke et mod”. At turde være så ærlig omkring noget så personligt som en spiseforstyrrelse, om hvordan den påvirker – ikke kun kroppen, men også psyken, ens bagland og en selv – og det at kunne se tilbage og lægge sig fladt ned, er i min optik virkelig modigt. Den unge mand på blot 27 år er, på blot få år, kommet langt i sit liv og er i dag selvstændig.

Spiseforstyrrelser rammer begge køn
Derfor besluttede jeg mig for at skrive denne omtale af bogen, da jeg er sikker på, at der sidder nogle derude, der vil kunne få meget ud af Asgers fortælling. Selvom jeg er kvinde, fik jeg nemlig selv rigtig meget ud af at læse bogen. I den forbindelse har jeg været i kontakt med Asger og stillet ham en række spørgsmål:

Hvad var dit overordnede formål med bogen?

– At gøre opmærksom på spiseforstyrrelser blandt drenge og mænd. Jeg ville gerne give andre af hankøn i samme situation noget at spejle sig i og læne sig op ad. En ”succeshistorie” fra en på den anden side. Med andre ord, alt det, jeg ikke selv kunne finde i min søgen efter accept og forståelse.

Var du på noget tidspunkt bange for at dø under spiseforstyrrelsen?

– Jeg var ikke, nej, men min omverden var. Særligt lægen på Frederiksbergcentret forstod ikke, at jeg stadig trak vejret med den undervægt, jeg sad inde med. Han havde altid meget travlt med at fortælle mig, hvordan jeg var det værste tilfælde, han i sin 20 år lange karriere havde set. Ikke særligt opmuntrende for en i forvejen ødelagt psyke, men sådan er der så meget.

Har det godt i dag – det meste af tiden
Hvor står du i dag? Hvad laver du til daglig?

– Hmm, jeg er ikke længere spiseforstyrret eller ”træningsnarkoman”, men det betyder ikke, at der ikke er meget, jeg bør få arbejdet på, fra min opvækst. I min behandling var der – af gode grunde – meget fokus på min spiseforstyrrelse, men tiden tillod sjældent, at der blev gået i dybden for at finde roden til mit onde.

– Så jeg har det godt, det meste af tiden, men har – ligesom alle andre – gode og dårlige stunder. Måske er mine dårlige så lidt mere mørke end hos flertallet, og nok også længere, men med de værktøjer, jeg har fået med fra min behandling, har jeg mere kontrol over det mentale end jeg havde dengang.

– Jeg forsøger at finde tid til skriveriet indimellem min ene virksomhed, der grundlæggende var min vej ud af spiseforstyrrelsen – SneakiDong.dk – og min anden, som er i opstartsfasen. En foodtruck ved navn MexiHagen.dk, hvilken jeg har med min gode ven og partner.

Vigtigt at skabe opmærksomhed omkring mænd og spiseforstyrrelser
Holder du foredrag? Hvordan er LMS (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade) involveret i din historie?

– Jeg blev en del af Arte, ligesom coronaen trådte rigtig i kraft, hvilket jo har sat det hele på pause. Om jeg tager det op igen, når det hele bliver mere normalt, er mig uvist. Det kommer lidt an på, om tiden tillader det med de nye projekter, der er søsat.

– Jeg var så heldig at blive en del af LMS lidt efter min behandling, da jeg kunne bidrage med en anderledes historie til deres hold af foredragsholdere, og de har givet mig rigtig mange store chancer for at sprede mit budskab. Men opmærksomheden omkring mænd og spiseforstyrrelser er desværre meget svingende, og derfor også min kontakt med LMS. Det bliver forhåbentlig bedre i fremtiden, da de er nogle fantastiske mennesker, jeg har nydt at arbejde sammen med.

Sårbarhed tilsat humor
Asgers historie er unik, og han er en beundringsværdig ung mand, der har turdet sætte ord på en periode i sit liv, andre måske helst ville lægge låg på og gemme langt, langt væk.  ”Selvbedrag” er skrevet med en sårbarhed og humor, der ellers kan være svær at få flettet sammen. Derudover skriver Asger i et sprog, der føles, som om han sidder over for en og fortæller historien, til hvem der nu vil lytte.

Jeg vil anbefale Asgers bog til mennesker, der tidligere har været spiseforstyrret eller står midt i det nu, til deres pårørende og til fagpersonalet inden for sundhed og psykiatrien. Den giver et godt indblik i et sind fanget af en spiseforstyrrelse. I forhold til andre spiseforstyrrelser skiller ortoreksi sig ud ved at have fokus på sundhed. Målet er ikke at få en tynd krop, som man ser det med anoreksi, men derimod at få en sund, slank og stærk krop.

En tydelig tendens i vores samtid
Asgers bog er virkelig relevant, da en stikprøve viser, at 2% af danskerne i alderen 15–74 år har tegn på ortoreksi, hvilket svarer til omkring 87.000 personer. De overordnede symptomer er tvangspræget sundhedsfokus, hvor træning og ensidig kost ikke dækker kroppens behov for vitaminer og mineraler –hvilket resulterer i vægttab.

Men det kan også gå ud over det sociale liv. Aflyste aftaler, hvor måltider indgår, undgåelse af sukkerholdig mad eller selvmedbragt mad. Også dette kender Asger til.

Samfundet og de sociale mediers magt over, især de unge, har for alvor sat ortoreksi på kortet over spiseforstyrrelser, da der er et stort fokus på sund kost og træning. Billeder og videoer på eksempelvis Instagram af influencere, der lægger træningsøvelser ud samt viser deres måltider frem, er med til at give et alt for unuanceret billede af, hvad sundhed er.

Symptomerne på ortoreksi er lige udbredt mellem mænd og kvinder i alderen 15–34 år. Har man den mindste mistanke om ortoreksi, enten som ramt eller som pårørende, kan man få hjælp til behandling fra Psykiatrifonden, LMS og Klinik for Spiseforstyrrelser.

–  Eller man kan henvende sig direkte til mig på enten Instagram eller Facebook, siger Asger selv.