Hvor bliver privatlivet af? 

Udpluk af stemningsbillede fra et psykiatrisygehus i transparens i Region Syddanmark. Hvor bliver privatlivet af?

Af Claudia Vincent Møller Hochow

Skærmet/lukket og åbent afsnit ligger i direkte forlængelse af hinanden kun adskilt af glas.

To døgn i træk overværede jeg en desperat kvinde på skærmet/lukket afsnit. Hun rykkede konstant i dørhåndtagene i timevis, så det både kunne ses og høres, til trods for at der var lange gange og flere aflåste tykke glasdøre imellem, til lyden forplantede sig til sengestuerne på åbent afsnit. Kvinden trak store stofstykker over ansigt og bryst for at skærme sig, da hun formentligt ikke ønskede at blive set eller/og måske af angst og stress. Ikke skyggen af personale. Kvinden var for år tilbage flygtet fra sit land sammen med sin familie pga. krigsuroligheder.

Bæltesenge blev kørt i stilling
To mandshøje betjente i fuldt ornat, der førte en lille undseelig kvinde (ca. 45-50 kg ca. 150-160 cm høj) foroverbøjet hendes rollator på hendes rejse til skærmet afsnit. Hun mælede ikke et ord. Ikke skyggen af personale.

En ældre, mandlig patient med talepres, der blev ført i fast greb af tre personaler, fordi han skulle opholde sig på sengestuen, til han var faldet til ro igen. Manden skiftevis gled og hoppede hen ad gulvet, da han gjorde modstand, da de tre personaler holdt fast i manden, fordi han ikke ønskede at opholde sig på stuen, før han var blevet hørt.

En patient på skærmet/lukket afsnit, der var låst inde på sengestuen, formentligt pga. meget travlhed eller/og for at beskytte manden mod noget. Ingen vagt. Personalet lå vandret, og der var meget aktivitet på det skærmede/lukkede afsnit.

På åbent afsnit kunne man ikke undgå at få det hele med, da den eneste måde, man kan gøre ærinde til personalestuen, var ved at stå ved glaspartierne til skærmet afsnit. Og der kunne man stå længe for at få kontakt pga. travlhed, hvilket personalet ikke kan gøre for. Endvidere ligger fælles opholdslokaler i direkte forlængelse af skærmet afsnit.

Alternativ Zoo
Min første association var, at det var en alternativ Zoo, hvor der blot opbevares mennesker i stedet for dyr. Jeg er bekendt med, at flere af det tværfaglige, sundhedsfaglige personale på psykiatrisygehuset er af samme opfattelse.

Jeg er blevet gjort bekendt med, der er sat film på noget af glasset, så der nu er mindre indsigt til skærmet/lukket afsnit. Man kan ikke filme det hele, da det vil gå ud over formålet med al den transparens.

Arkitekten til byggeriet kan ikke få armene ned af ren begejstring for byggeriet og fremhæver, at lige netop alt det glas skaber tryghed for både patienter og personale.

Arkitekten udtaler sig: 

Psykiatrilovens kapitel 2 § 2 stk. 2 har ordlyden “Tvang må ALDRIG erstatte omsorg, behandling og pleje.”

Det siges, det kræver et godt helbred at være indlagt på hospitalet. Ligeledes kræver det bestemt også et mentalt godt helbred at opholde sig som patient på et psykiatrisk hospital.

For en god ordens skyld skal nævnes, at jeg først blev bekendt med nedenstående link efter jeg havde sammenfattet mine ord.

Kritikken hagler ned over de nye Psykiatrisygehuse 
https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/12-sygehuspolitik/218-kritikken-hagler-ned-over-nye-psykiatrisygehuse.html