Interview: Jacob har fået selvtilliden tilbage

Jacob Knudsen er en af de fire frivillige, der har deltaget i Outsiderens og Maria Lisa Olsens filmværksted, og som har en kortfilm med på filmfestivalen Don’t Fear the Weird den 12.-14. oktober. Jacob har sammen med Maria lavet en film om at finde selvtilliden til at optræde med sin rap igen

Af Ide Hejlskov Larsen

DON’T FEAR THE WEIRD er et opgør med tabuer om psykisk sygdom gennem psykiatribrugernes kortfilm, gratis talks, ekspertintroduktioner til biograffilm og debat.

Kom og oplev en festival, der skruer helt op for åbenhed og nuancer:

https://www.dfi.dk/…dont-fear-weird-2021

Rap og poesi har betydet meget i Jacob Knudsens liv. Men da han som folkeskolelærer gik ned med stress i 2005 og fik diagnosen skizotypi og i årene efter diagnosen skizofreni, blev rap og poesi lagt på hylden. Han havde ikke selvtilliden og lysten til det. Han led også af sløvsind, et af symptomerne på skizofreni. Nu har han taget både poesi og rap op igen.

Rap og ungdomsoprør i Maribo
Da Jacob var 14-15 år og boede i Maribo på Lolland, begyndte han at lytte til hiphop og rap – og han skrev digte.

– De andre i min omgangskreds var til heavy metal og grunge. Jeg valgte at gå min egen vej. Jeg var den eneste i den provinsby, der gik i det der hiphoptøj. Nogle gange følte jeg mig lidt ensom. Men det var modigt, synes jeg selv. Jeg havde et behov for at skille mig ud. Det var en slags ungdomsoprør.

Jacob var særlig fan af nogle lokale hiphoppere, der kaldte sig Positiv Profit. Han blev venner med produceren, som lavede en demo CD med Jacobs rap, hvor Jacob rappede hen over den musik, vennen havde produceret. Det var i januar 1999, da han var gået ud af HF. I september 1999 stillede han op med gruppen Vise Visioner sammen med to andre fra Maribo til DM i rap.

– Så kom vi sgu i finalen, siger Jacob og griner.

– Og optrådte inde i Vega. Det var faktisk en meget fed oplevelse. Da var jeg omkring 20-21 år.

Jacob fortæller, at han skriver om sine følelser. Han føler sig lidt lettere, når han har skrevet noget. Det er selvterapi at skrive både poesi og rap.

Stress-sammenbrud i 2005
I årene mellem 1998 og 2005 indspillede han nogle rapnumre i et studie med vennen fra Positiv Profit. Samtidig tog han en seminarieuddannelse. Men efter 3 år som folkeskolelærer i Rødovre, gik han ned med stress. Og blev indlagt. Først blev han diagnosticeret med skizotypi, som kort sagt er en mildere grad af skizofreni. Efter et par år lavede de diagnosen om til skizofreni.

– Da jeg blev syg, mistede jeg interessen for rap og poesi. Min selvtillid røg langt ned. Jeg troede heller ikke på, at jeg ville kunne genoptage det. Jeg har jo en skizofrenidiagnose. Det indebærer, at man har svært ved at tage sig sammen. Jeg kalder det for sløvsind. Man ligger bare på sofaen.

Autoritetstro og optimisme
Da Jacob taler om sin sygdom, siger han, at han ikke er særligt kritisk over for det psykiatriske system. Han sætter sin lid til deres diagnoser og affinder sig med, hvad der er sket med ham.

– Jeg er autoritetstro, jeg er ikke så rebelsk, og jeg hæfter mig ved det positive. Grunden til at jeg er autoritetstro, er, at så er der nogle faste rammer. Jeg er optimist. Det har hjulpet mig. Når min kontaktperson siger noget negativt og noget positivt om mig, fokuserer jeg på det positive. Mange af mine medmennesker i det psykiatriske system, er kritiske over for diagnoser og over den måde, det hele foregår på. Men det er jeg ikke. Jeg har ikke den der fandenivoldskhed. Jeg råber ikke vagt i gevær.

Vi taler om, at hiphop og rap er mere rebelsk, og Jacob siger, at han ved, hvad han skal, når han optræder med rap. Der er også nogle faste rammer.

Begyndte at skrive igen og mødte Maiken
Efter indlæggelsen og diagnoserne besluttede Jacob at flytte tilbage til Maribo på Lolland for at få lidt ro på; han fik et skånejob på et egnsteater. I de år var han præget af sløvsind og manglende lyst til at gøre andet end at udføre sit skånejob og ligge på sofaen.

I 2011 flyttede han tilbage til København, hvor han et halvt år efter via sindnet.dk mødte Maiken, som han blev gift med i 2015.

– Hun har også en diagnose. Det har faktisk været rigtig rart at spejle sig i hinanden. Hun har noget, der minder om min. Det har været rigtig rart. Hun er bare fantastisk.

Han var også begyndt at blive nysgerrig på at skrive igen. Inden han blev syg, havde han været til et skrivekursus i FOF. Nu fandt han Den Grønne Dag og Aftenskole, som er for psykisk sårbare – det kunne han overskue – og deltog i skrivekurser der.

Outsideren
Jacob tog ligeledes en peer-uddannelse på Recovery Lab. I Grib København blev han gjort opmærksom på Outsideren, og i januar 2020 kom han bl.a. med i Outsiderens Getting Back-projekt, som dufter lidt af peer, som han udtrykker det. Her er han frivillig og hjælper andre psykisk sårbare med at komme tilbage til kreativitet og hverdag. Det foregår i Huset for Psykisk Sundhed i Griffenfeldsgade.

Jacob er glad for at være i Outsideren. Det er noget at stå op til, og det har givet Jacob selvtillid. Han har været med på Outsiderens skriveskole og er nu med i et festudvalg. I foråret 2021, for et halvt års tid siden, meldte Jacob sig så også til filmholdet, som Maria Lisa Olsen fra Outsideren står for.

Begyndte på rap igen – det kulminerede med filmprojektet
Lidt forinden havde en af vennerne fra Vise Visioner spurgt, om Jacob ville være med til noget nyt rap. De havde nogle sammenkomster, hvor de sad og rappede. Så da Maria spurgte ind til, hvad han interesserede sig for, havde han mod til at nævne rap og fortælle, at han havde rappet som ung. Hun sagde, at de da skulle lave en film om, at han rappede. Så lad os gøre det, tænkte Jacob, selvom han var usikker på det. Det er så det, filmen, der har titlen “Kondi Knud Rising”, er kommet til at handle om.

– Det filmprojekt har gjort, at min selvtillid er vokset en del. Det med at tro på egne evner, dét har gjort ret meget. Når jeg ser tilbage på de 16 år, har jeg fået det markant bedre. Jeg er begyndt at lave flere ting i stedet for at ligge derhjemme på sofaen.

– Maria er sindssygt god til at rose. Og samtidig har Maiken, min kone, stået på den anden side og rost mig. Det kulminerede så alt sammen med, at jeg stod derude og rappede. Alle sagde søde ting om min optræden.

Filmen når netop sit højdepunkt med, at Jacob står i Outsiderens gård og rapper billedrigt om, hvordan det føles at være ham.

Find en billet til Jacobs film her
https://www.dfi.dk/…nar-jeg-tor

Læs det trykte DON’T FEAR THE WEIRD-program:

https://www.paperturn-view.com/?pid=MTg188642

Her er programmet for DON’T FEAR THE WEIRD med links til mere information og billetter:

TIRSDAG 5. OKTOBER
16:30 Klub Kranium m. debat / optakt til Don’t Fear the Weird
21:15 Songs of Repression – m. debat / optakt til Don’t Fear the Weird

TIRSDAG 12. OKTOBER
16:30 Don’t Fear The Weird 2021 – Officiel åbning
18:45 Når jeg tør / premiere – mød folkene bag
20:45 Mød årets filmmager: Katrine Brocks

ONSDAG 13. OKTOBER
16:30 Fodboldbrødre i psykiatrien / gratis talk i Asta Bar
17:15 Søskende som pårørende / gratis talk i biografsalen
18:00 Jeg skriver, jeg lever / gratis talk i Asta Bar
18:30 Evigt solskin i et pletfrit sind
19:30 Mand, minoritet og sygdom i sindet / gratis talk i Asta Bar
20:30 Don’t Fear the Weird-kortfilmprogram: Når jeg tør
21:00 Queen & Slim med introduktion
21:45 Songs of Repression

TORSDAG 14. OKTOBER
16:30 De pårørende – m. debat
17:00 Sex, kærlighed og alvorlig sygdom / gratis talk i Asta Bar
17:15 Don’t Fear the Weird-kortfilmprogram: Når jeg tør
18:45 Words on Bathroom Walls — m. introduktion
19:00 Don’t Fear the Weird-kortfilmprogram: Når jeg tør
19:30 Spoken word: Ingen er perfekt / gratis event i Asta Bar
20:00 Ærlig snak: Bevæbnet med humor / gratis talk i Asta Bar
20:45 Don’t Fear the Weird-kortfilmprogram: Når jeg tør
21:30 Milla – m. introduktion
21:45 Mary & Max — m. introduktion

FREDAG 15. OKTOBER
19:00 Kulturnatten special: Ind i hjernen på en Oscar-vinder