Vil du have boller i karry eller lasagne? Hvad skal du lave i morgen? Hvad tid skal du i seng? Hvad tid skal du op? Hvor skal ferien gå til? Hvad skal jeg handle ind i dag? Skal jeg løbe en tur? Hver dag, hvert minut, hvert sekund er der valg, der skal træffes. Noget skal vælges til eller fra. Nogle valg er større end andre. Men alle vigtige. 

500 valg på kortet
Lad os sige, at du hver dag har et klippekort fyldt med valg. 1 klip svarer til 1 valg. På dit klippekort har du 500 valg/klip, du kan bruge af i alt. 500 valg, fordi det er så mange, du har energi til i løbet af én dag. 100 om morgenen, 100 om formiddagen, 100 til middag, 100 om eftermiddagen og 100 om aftenen.

Du vælger at stå op. Du vælger at spise morgenmad, og i samme handling fravælger du æg, men tager valget at spise havregryn. Så vælger du at vaske tallerkenen op. Du vælger måske at gå i bad, hvor du her fravælger at barbere dig under armene, men tilvælger at vaske hår. Dernæst vælger du at tage hverdagstøj på. Her vælger du måske jeans og t-shirt og fravælger skjorten, og så videre, og så videre. Sådan kunne jeg fortsætte med at gennemgå hele dagen valg for valg. 

Brug af klip
Forestil dig så, at du kun har 13 valg på dit klippekort, ikke fordi du ikke vil have det store fede klippekort, som alle de andre har, men fordi 10 klip, 10 valg, er det eneste, du kan magte at tage stilling til den dag. Forestil dig, at du vågner i sengen om morgenen. Her vælger du at tænke over din næste handling. 9 valg tilbage. Dernæst overvejer du morgenmad, men vælger det fra, fordi valgmulighederne i handlingen er alt for mange: Æg eller havregryn? Kaffe eller te? Stor eller lille tallerken? og så videre. Badet springer du også over, fordi der igen er alt for mange tilvalg og fravalg, du skal tage stilling til. Hvor lang tid skal det vare? Hvor meget skal du vaske? Skal du barbere dig under armene?, og hvad der ellers måtte være af valg. Efterfulgt af badet ved du, at du skal til at træffe valget om, hvilket tøj du skal have på. Så i stedet for at stå op med det samme, tager du valget at blive liggende i sengen lidt endnu for at beslutte, hvilket valg du skal tage stilling til som det næste. 8 valg tilbage. Du vælger at sove lidt længere, fordi valgene alligevel er for mange og for uoverskuelige. 7 valg tilbage. Du vågner igen og vælger denne gang at stå op. 6 valg tilbage. Du vælger nu at tage tøj på, her tager du det første, du ser, fordi valget om, hvilket tøj du skal have på, er for mange, og det har du ikke råd til på dit klippekort. 5 valg tilbage. Du vælger at gå ned i stuen og tænde for fjernsynet, hvor du slår over på din yndlingskanal med det samme for at undgå at skulle vælge, hvad du gerne vil se. 3 valg tilbage. Her ligger du i nogle timer, indtil din mave tvinger dig til at tage valget om at spise. Du går ud i køkkenet og vælger det nemmeste, der er, for igen at undgå yderligere valg. Valget lander på havregryn med mælk. 2 valg tilbage. Du overvejer, hvilken aktivitet du nu skal give dig i lag med. Valgmulighederne er mange. Gå i bad, gå en tur, vaske tøj, lægge puslespil, lægge kabale, lave lektier osv. Men du falder tilbage til fjernsynet, for her har du på forhånd taget et valg og valgt en kanal, som i øvrigt stadig kører i baggrunden. Du har kun 1 valg tilbage. Du ved, at du skal i seng på et tidspunkt, som også kræver et valg. Så for at gemme på det ene valg, du har, bliver du liggende i stuen foran fjernsynet, indtil det bliver tid til at bruge det sidste valg og gå i seng. 

Overforbrug af klip
De gange, jeg har været længst nede i et sort hul, har jeg kun haft 13 valg på mit klippekort. Derfra har jeg langsomt fået bygget mig selv og mit klippekort op igen. Jeg er ikke helt oppe på de 500 klip, som jeg havde, inden jeg blev syg. Men det er heller ikke nødvendigt. Jeg har de klip, jeg har brug for, og de klip jeg kan rumme at bruge hver dag. Uanset hvem man er, og hvilke udfordringer man har, har man perioder, hvor der er flere klip på kortet end i andre perioder. Hvilket er helt okay, så længe man husker at lytte til sin krop og ikke bruger flere klip, end man har. For bruger du f.eks. 3 klip for meget en dag, skal de klip tages et andet sted fra, og det bliver fra det klippekort, der venter dagen efter. Hvis du bliver ved med det, går regnskabet ikke op, og til sidst har du ikke flere klip tilbage på klippekortet til dagen efter. 

Så, det er vigtigt, at du ikke overbelaster dig selv. Husk at passe på dig selv, og brug ikke mere energi end den, du har i forvejen. Nogle kan godt holde til et lille overforbrug i en periode. Men ingen kan gå igennem hele livet ved at overforbruge sine klip. Det er derfor vi har søndagen, eller hvilken dag du nu end bruger til at lade op. Det er derfor, vi har dage, hvor vi bruger færre valg, så vores klippekort kan blive fyldt op igen. Det er derfor, at et fyldt klippekort må være det bedste for os alle. 

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.