Boganmeldelse: ”Indre Kamp” af Cecilie Vahl
Skriveforlaget (2021)


At løfte og at blive løftet
I bogen ”Indre kamp” følger vi Cecilie Vahls kamp for at blive Mariner. Bogen giver et klart billede af, at det er muligt at have håb for sin fremtid, at blive til det man drømmer om, samtidig med at man har en sårbarhed og en psykisk lidelse at forholde sig til. Indre Kamp er en bog, der åbner samtalen om sårbarhed.

Af Nanna Buch-Ohlsen

” ”En, to, tre, løft” råbte vi i kor. Gummibåden på 280 kilo blev fordelt på otte mands skuldre. Resten løb i en lige linje ved siden af dem, som løb med gummibåden, klar til at overtage… ”skift.” ”

Scenen er sat langs havet på Bornholm. Vi begiver os i kast med Vahls drøm om at blive Mariner. På flere måder er det en historie om at løfte. Løfte sig fra den psykiske lidelse, løfte andre og sammen løfte et fællesskabs muligheder frem i lyset.

Forbilleder kan udvikle mennesker
Vahl har forbilleder i sin far og hans venners tid i militæret og PET. Tilført humor og passion begiver Vahl sig ud på sin egen selvstændige og udviklende rejse. Men hun er alligevel aldrig rigtig alene. Med en usynlig og indre stemme er hendes far til stede, og taler altid støttende og opmuntrende til hende. Midt i kampens hede eller svære situationer hører vi hans opbakning: ”Kæmpe Cecilie”, ”Sålænge du er glad.”
Kærligheden har sit at sige for at vende nederlag til sejre hos mennesker.

Sammen om prøvelser
Bogen igennem lugter vi havet og den våde jord, lytter til grene der knækker, når vi er på træningsøvelser med Vahl og 3. deling. Ingen lader hinanden i stikken, og man hjælper, hvor der er behov. Imens flåter kravler under trøjen og sveden drypper, og vi hører om ”teltflager” ”feltrationer” ”stumper” ”opklaringsbataljon” og ”vandpassager.”

Efter en hård træning ligger vi under åben himmel sammen med Vahl. Vi mærker en sitrende fornemmelse i kroppen, nu målet om at blive det man ønsker sig, i et fællesskab med andre, er rykket lidt tættere på.

Fra felten til forelskelse
Ikke kun forvandler de fysiske anstrengelser sig for læseren til et spejl på de svære psykiske konfrontationer Vahl står stillet med i den militære træning. Indre kamp har også noter af filmen “Officer og gentleman”, når en lidenskabelig forelskelse og et kammeratskab udspiller sig i rummene imellem den militære træning, og det sociale liv Vahl oplever i sin værnepligt.

Sårbarheden giver livet tilbage
Indre kamp er ikke en sædvanlig historie om at realisere sig selv, for som vi ser er lykken ikke udelt. Historien adskiller sig også ved, at det sværeste nogle gange er at sige stop i stedet for at fortsætte. Det er erkendelsen af egne begrænsninger og sårbarhed, der er dirigenten bag fortællingen i Indre kamp. En sårbarhed vi med bogen ser gå over grænsen for, hvad et ungt menneske kan klare.

Der er smertefulde hændelser i livet, som ikke kan gøres om, og der er mulighed for at lære at forholde sig til at leve med en psykisk lidelse og få livet igen. Det er Vahls historie et modigt eksempel på.

Du kan købe bogen her: https://skriveforlaget.dk/bog/indre-kamp/