Kernen i Foreningen Outsideren er at være talerør og formidlingsplatform for brugerdrevet journalistik om psykiatri og samfund.
Vi arbejder for, at vores samfund lytter til og anerkender sårbare og udsatte stemmer – ikke kun fordi de er udsatte og kan have brug for hjælp, men fordi de har viden og styrke og ofte siger noget helt centralt om vores samfunds mangler, og om vores systemer, der altid kan forbedres og indrettes, så færre falder udenfor.
Foreningen Outsiderens formål er at forbedre livsvilkårene, give stemme til og skabe netværk for mennesker med egne erfaringer med psykiatri og/eller psykisk sårbarhed. Vi har aktiviteter og medlemmer over hele landet, men har hjemsted på Nørrebro i København.
Foreningen arbejder for at opnå formålet på følgende måder:
-
- Ved at være talerør og formidlingsplatform, der gennem forskellige udtryksformer formidler temaer af vigtighed for målgruppen og sikrer psykiatribrugeres og psykisk sårbares demokratiske stemme.
- Ved at lette adgangen til fællesskaber for målgruppen, samt skabe rammer for at medlemmerne kan danne netværk, og stille ressourcer og erfaringer til rådighed for hinanden.
- Ved – med udgangspunkt i brugerperspektivet – at skabe og formidle viden og metoder, der kan lette overgangene mellem det offentlige og civilsamfundet og styrke indsatserne for målgruppen, gennem aktivt samarbejde med det offentlige og andre foreninger.
De tre måder at arbejde på, kalder vi henholdsvis ’Talerør og Formidling’, ’Fællesskabelse’ og ’Brobygning’.
Foreningen Outsideren har eksisteret i mere end 25 år og huser i dag, blandt meget andet, en redaktion for udgivelse af Magasinet Outsideren, der udkommer dels på tryk og på hjemmesiden. Vi huser desuden Danmarks største online bloggermiljø for psykiatribrugere, ligesom vi hvert år sammen med Region H arrangerer filmfestivalen Don’t Fear the Weird, om det skæve sind, der tiltrækker flere tusind deltagere i Cinemateket. Ydermere fik foreningen for nylig særlig anerkendelse, da vi i efteråret modtog Københavns kommunes Fællesskabspris.
Medlemskab er gratis og åbent for enhver, der identificerer sig med målgruppen og kan tilslutte sig foreningens formål og vedtægter. Dette bygger på en filosofi om, at alle er med til at bidrage til foreningens virke i kraft af deres deltagelse – uanset graden eller arten af engagement. Det sikrer let adgang og gør det nemt for medlemmerne at veksle mellem aktive roller i foreningen og mere passive roller i foreningen.
Man kan også være støttemedlem og betale et årligt kontingent til støtte af foreningens arbejde. Foruden vores vigtige støttemedlemmer er Outsideren finansieret af puljer, fonde og private donationer.
Bliv støttemedlem eller læs mere om andre måder at støtte Outsideren på her.
Vi gør utroligt meget med få midler, da vi har fokus på, at alle foreningens ressourcer kommer målgruppen til gode. Det hjælper også, at alle foreningens frivillige, bestyrelsen og ansatte brænder for foreningens formål og for at skabe sammen.
”Folk, der kommer i Outsideren og mange af de ansatte, har også psykiske problemstillinger, og det gør, at de har en anden forståelse for, hvis man har det svært. Alle kender til problemerne og dermed bliver der også nedbrudt tabuer om psykisk sygdom. De vil gerne snakke om, hvordan de selv har det. Der er ikke nogen, der gemmer sig. Det synes jeg er ret fedt.”
– Jacob, frivillig
Foreningens bestyrelse er 100 % sammensat af frivillige, der kommer i foreningen og identificerer sig med målgruppen. Med få undtagelser har også alle ansatte og praktikanter egen erfaringsbaggrund.
Vi bor sammen med foreningerne Håb i Psykiatrien, SIND København, ADHD København og RecoveryLab. Desuden har vi både uformelle og formelle netværk og partnerskaber med andre foreninger og det offentlige. Det nære fællesskab med andre giver mulighed for sparring og samarbejde og styrker vores fælles formål. Politisk er vi en del af Psykiatrialliancen og Psykiatrinetværket, hvor vi sammen med andre organisationer kæmper for bedre vilkår for psykiatribrugere og psykisk sårbare.