Manden bag afsløringen

Den amerikanske advokat Jim Gottstein blev først kendt i den brede offentlighed, da han lækkede interne, retsbeskyttede dokumenter fra medicinalfirmaet Eli Lilly. Begivenheden var kronen på værket efter 25 års juridisk arbejde for psykiatribrugeres rettigheder.

Fra Tidsskriftet Outsideren nr. 62 / Af Marian B. Goldstein og Klavs Serup Rasmussen

advokat Jim Gottstein

– Jeg kunne meget nemt selv være blevet gjort kronisk psykisk syg, siger Jim Gottstein om den første af sine to psykoser.

Han var 29 år gammel da den ramte ham. Kun fire år efter færdiggørelsen af studierne på Harvard Law School. Lige siden har Jim Gottstein ydet juridisk bistand og retshjælp til psykiatribrugere.

Ud over at være advokat, er han i dag en af de mest markante stemmer i den amerikanske anti-psykiatriske bevægelse. Han blev kendt i den brede offentlighed, da han i 2006 fik fingre i, og lækkede, fortrolige dokumenter fra medicinalfirmaet Eli Lilly.

På en måde er det kronen på værket, for en mand der i 25 år har kæmpet for psykiatribrugeres rettigheder og alternativer til det etablerede amerikanske sundhedssystem.

Dokumenterne afslører et firma der tænker kynisk i profit uden respekt for menneskeliv.

Jeg var heldig

Jim Gottstein oplevede mødet med det amerikanske sundhedssystem som umyndiggørende og fokuseret på medicinsk behandling. Og sært surrealistisk. Spurgte han hvad klokken var, skrev lægerne i journalen, at han havde mistet evnen til at orientere sig i tid.

Under sine indlæggelser er han flere gange blevet fortalt, at han aldrig ville få et normalt liv.

– At jeg ikke blev kronisk psykisk syg er rent held, siger den nu 54-årige Jim Gottstein.

Han kommer af en velhavende familie og har derfor haft mulighed for, at opsøge forskellige psykiatere. Efter flere fejlslagne forsøg, fandt han endelig en der rykkede ved noget.

– Der er ingen grund til at du ikke selv håndterer situationen og kommer dig, fortalte psykiater Robert Alberts ham.

Seks måneder senere begyndte Jim Gottstein forsigtigt at arbejde igen.

– Jeg følte mig først fuldt recovered efter min anden psykotiske episode og jeg har ikke haft flere siden, siger Jim Gottstein.

Han kender advarselstegnene, når tingene begynder at køre for hurtigt. Med en smule angstdæmpende- og sovemedicin sætter han foden på bremsen og undgår at tingene kommer for langt ud.

Psykiatri og anti-psykiatri

Fronterne mellem den etablerede psykiatri og anti-psykiatrien er trukket meget hårdt op i USA. Den anti-psykiatriske holdning er, at psykiatrien gør mennesker mere syge.

Det fyger med beskyldninger fra begge sider, og de lækkede dokumenter fra Eli Lilly har derfor været en appelsin i turbanen for anti-psykiatrien.

Da Jim Gottstein kom i besiddelse af de interne dokumenter fra Eli Lilly, tøvede han ikke med, at videregive dem til blandt andet New York Times. Lige siden har Eli Lilly gennem sagsanlæg forbudt ham at tale om dokumenterne, og firmaet opretholder truslen om at få ham frataget sin advokatlicens.

Men samtidig bliver der rejst stadig flere sagsanlæg mod Eli Lilly. Ni amerikanske delstater har sagsøgt Eli Lilly for bedrageri overfor den statslige amerikanske sygesikring. Og sagen ruller stadig.

– Der er bevis for, at Eli Lilly har opført sig kriminelt, sagde den kaliforniske advokat Ted Chabasinski i januar i år.

Jim Gottstein har involveret sig i flere forsøg på at skabe alternativer til traditionel psykiatrisk behandling.

Illustrationen her er fra den amerikanske anti-psykiatridebat:

siamese_twins_600