Selvom det næsten er 50 år siden, er der stadig pårørende, der ikke har fået et klart svar på, hvad der skete med deres familie i kælderen under Frederiksberg Hospital. CIA’s jagt på et sandhedsserum i USA i 1950’erne førte til en af de største medicinske skandaler i den moderne danske psykiatri.

Laila Dokkedal har genlæst den Cavlingbelønnede bog

Fra Tidsskriftet Outsideren nr. 57

I vores arbejde med dette temanummer om fejlbehandling har vi været omkring et antikvariat og fundet Alex Frank Larsen bog ”De sprængte sind” om hemmelige forsøg med LSD.

”Sprængte sind” er en afsløring af danske lægers uansvarlige lsd-forsøg på Frederiksberg Hospital i tresserne, vævet sammen med en beretning om amerikanernes endnu værre CIA-sponsorerede eksperimenter.

Borgen beskriver en sort epoke i dansk psykiatris historie. Her på OUTsideren er vi særdeles bekymrede over den rådvildhed og manglende viden om, hvordan lægemidler virker sammen. Vi har mødt hos flere ledende psykiatere og ønsker ikke, at denne historie skal forblive i glemmebogen.

Bogen handler om den forfærdelige historie, hvor man udsatte over 500 danskere for langvarige behandlinger med LSD.

I kælderen under afdeling D1 på Frederiksberg Hospital gav overlæge Einar Geert-Jørgensen og hans medhjælpere 10 dobbelte doser LSD til intetanende ofre, hvorefter de blev efterladt alene uden vejledning eller sideløbende terapeutisk støtte. Patienterne blev indkaldt fire, fem stykker ad gangen til det de troede var behandling og siden ladt alene i hvert sit kælderrum, mens LSD rusen stod på.

234

Historien fra 60’erne har uhyggelige elementer af konspiration i sig, men det er desværre ikke ren teori. CIA havde virkelig travlt under den kolde krig. I Danmark hyrede de prominente psykiatere til at lave deres usle arbejde i forsøget på at udvikle et stof, som kunne bruges til at kontrollere folks bevidsthed.

For det amerikanske efterretningsvæsen CIA var LSD et våben i et forsøg på finde frem til et sandhedsserum, der kunne få politiske modstandere til at tale over sig.

I Danmark brugte overlæge Einar Geert-Jørgensen LSD fuldstændig ukritisk til hvad som helst. Diagnose og indikation. Alt blev behandlet med LSD: stammere, folk med stivkrampe, kvinder med fødselsdepressioner, seksuelle afvigere, skizofrene, neurotikere, indbildt forfulgte, kz-ofre, mennesker i sorg eller familiær krise og folk med mere ubestemmelige etiketter på deres problemer.

CIA betalte via hemmelige fonde tusinde af psykiatere og adfærdsforskere over hele verden for at afprøve LSD på intetanende ofre i fængsler og hospitaler. Nogle læger vidste besked om CIA. Andre læger overskred af egen drift de etiske grænser for deres virke.

Dette foregik absolut på forsøgsstadiet, da man ikke kendte stoffets effekt til bunds, og således manglede videnskabelige retningslinier, der understøttede dets brug. Kontrollen med de danske forsøg var den mest lemfældige i ver­den.

Følgerne var katastrofale for patienterne, og medførte i mange tilfælde selvmord eller invaliditet. Sagen blev bragt til offentlighedens kendskab, ikke af re­­præ­sentanter for lægestanden, men af denne bogs forfatter journalist fra dagbladet Information, Alex Frank Larsen.

En anden der kæmpede for at få sagen frem, er en af ofrene, den jyske gårdejer Gunnar Sandvei. Han led af OCD, en tvangsneurotisk lidelse, men endte med at få en stof­udløst psykose. Han måtte resten af sit liv leve med følgerne. Kampen med det danske retssystem kostede ham til sidst den fædrene gård, men han fik gennemtrumfet erstatninger til ofrene. Dog kæmp­ede han ene mand og måtte lide den tort at få påklistret diagnosen ’kværulantforrykt’. Et menneske, der i håb om helbredelse søgte samme lægers hjælp og siden fik sindet sprængt af medicinsk dynamit.

Opgøret med nazi-lægerne under Nürbergprocesserne indsnævrede de etiske rammer for brug af mennesker i medicinsk forskning. En meget vigtig ting er frivilligt samtykke og at patienten kan stoppe, hvis og når han ønsker det. Dette fik Gunnar Sandvei ikke lov til. Han blev tvunget til det sjette og skæbne­svangre LSD trip, der læderede hans hjerne uopretteligt.

Alex Frank Larsen konkluderer i sin bog, at over 500 danske patienter måtte lægge krop til lægernes indsamling af erfaringer. Det skete uden frivilligt samtykke, selv om det i dansk lov er lægens pligt at bevise, at der er givet information og samtykke. Sker det ikke, er der ikke forskel på den praksis, som en civiliseret verden vendte sig imod under medicinerprocessen i Nürnberg. ”Forsøgspersonernes frivillige samtykke er en absolut nødvendig betingelse”, siger den første linje i Nürnberg-erklæringens ti punkter.

Dette er et eksempel på, hvordan de ansvarlige myndigheder kan vælge at se den anden vej. Retslægerådet svarede nej, da Sundhedsstyrelsen spurgte, om der var lagt utilbørligt pres på Gunnar Sandvei. Dernæst vendte Østre Landsret tingene på hovedet, og overlod det til Gunnar Sandvei at bevise, at han ikke var tilstrækkeligt orienteret om LSD, og at han ikke ønskede den sidste og skæbnesvangre session.

Bogen beskriver et sørgeligt kapitel i den danske psykiatris historie. Lad os håbe, at historien ikke gentager sig.

”De sprængte sind” er hentet op af glemmekassen af Laila Dokkedal

Mere…

”De sprængte sind”
Informations Forlag, 1985.
Udgivet på Informations Forlag, kan kun fås antikvarisk.
www.antikvarnet.dk

24 Kommentarer

 1. merete hansen

  Shocking News!!! Har også hørt fra en patient indlagt med nervesammenbrud i 60’erne, at selvsamme overlæge Frederiksberg Hospital også ukritisk uddelte skizofrene diagnoser, og stemplede dermed patienter for resten af livet, som måske blot var deprimerede. Men måske ikke overraskende at lægen kunne forlede sig selv til at diagnostisere mange som skizofrene efter forsøget, da lsd- “rusen” i lighed – med skizofrene psykoser – også fremkalder hallusinationer,og i værste fald kan fremkalde en skitzofren psykose-også hos raske mennesker. En diagnose som lægen jo således selv kan have forårsaget/eller fejlfortolket, ved foregående LSD- forsøg på sårbare mennesker i nød.

  Uff.

  Svar
 2. Dorthe Iversen

  Min afdøde mor var LSD patient hos Geertsen i 60’erne på Frederiksberg og den oplevelse har ikke været godt for hende. Hun gjorde selvmord i 1999. Hun fik godkendt noget erstatning men jeg er interesseret i om jeg vil være i stand til at få fat i hendes journal fra behandlingen? findes der en sådan, for jeg har en masse uafklarede spørgsmål som jeg gerne ville vide mere om?
  Jeg hører gerne tilbage fra nogle som ved.
  Mvh Dorthe Iversen

  Svar
  • Angsting

   Når du siger “Geertsen”, er der så tale om “Einar Geert-Jørgensen”? Vil du fortælle sagaen om din mor?

   Svar
 3. P.N.

  Kære Dorthe Iversen din mors journal opbevares på et centalt arkiv ovre i Jylland. Om du så vil kunne få den udleveret er anden sag, men prøv under alle omstændigheder. Det kan der ikke ske noget ved. Du har jo krav på det da din mor som alle véd var offer for en forbrydelse begået af kriminelle der udelukkende har sluppet godt fra deres handlinger fordi de var beskyttet af deres lægetitel.

  Svar
 4. Ras

  Til Dorthe Iversen:
  Der er en efterkommer til en af de andre (også afdøde) patienter i LSD skandale bahandlingen som er i besiddelse af sin mors journal. Han vil sikkert meget gerne fortælle dig, hvordan han har fået fat i den, så du kan få fat i din mors.
  Han skriver om det i denne debattråd på harm-reduction hjemmesiden psychedelia.dk:
  http://www.psychedelia.dk/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=26001
  Hvis du opretter dig som bruger der inde, kan du skrive en privat besked til ham. Så får han en email med din besked.
  Håber det lykkes og at I kan få noget andet godt ud af at tale sammen.

  Jeg har i øvirgt også læst bogen som er en sand gyser. Forfærdeligt at de læger har handlet så uansvarligt! ALLE andre videnskabspersoner er enige om, at LSD terapi kun fungerer, hvis man yder patienten massiv støtte, vejledning, forberedelse og hjælper med at bearbejde det gennemlevede. At udsætte folk for sådanne oplevelser alene i en kælder er direkte psykisk tortur. De skyldige burde være blevet fængslet og dømt efter tortur paragraffen.
  Nå men godt I har givet bogen ny opmærksomhed i Outsideren! Tak for det.

  Svar
  • Dorthe Iversen

   Kære Ras, dette her er mange år siden at vi skrev herinde, men min søgen efter min mors journal er til stadighed ikke fundet, så jeg prøver herinde igen. Det link du har sat ind er ikke tilgængeligt mere – mon du kender ham/hende som du henviser til for min nysgerrighed er der altså stadig? Håber du ser dette og kan svare igen. Min email er di@ditliv.org hvis det er nemmere. Kh Dorthe Iversen

   Svar
 5. P.N.

  Ras skrev: “Jeg har i øvirgt også læst bogen som er en sand gyser. Forfærdeligt at de læger har handlet så uansvarligt! ALLE andre videnskabspersoner er enige om, at LSD terapi kun fungerer, hvis man yder patienten massiv støtte, vejledning, forberedelse og hjælper med at bearbejde det gennemlevede. At udsætte folk for sådanne oplevelser alene i en kælder er direkte psykisk tortur. De skyldige burde være blevet fængslet og dømt efter tortur paragraffen.”

  Nu er LSD skandalen jo ikke den eneste forbrydelse som psykiatrien har begået. Desto mere vi lærer om virkningen på psykofarmaka og anti-psykotisk medicin, desto mere ser vi silhuetten af en ny LSD skandale dukke op i horisonten. Regeringen blev efter skandalen med de mange dødsfald på Amager hospital presset til at lave en undersøgelse der skulle vise hvor mange der døde i procent. Konklusionen på rapporten var at psykiatri patienter levede 20-30 år mindre end andre borgere læg mærke til at man ikke opgav tallet i procenter, med mit beskedne kendskab til psykiatrien er det helt sikkert fordi at overdødeligheden er langt højere end de 300% man oprindeligt frygtede.
  MVH P.N.

  Svar
  • Angsting

   Eva Adamsen dræbes på Amager edderfængsel 20.01.2005.
   Luise Hjerming Christensen aspergeren dræbes på Amager edderfængsel den 15.07.2005.
   Er der andre mennesker der bliver dræbt? Står der i “undersøgelsen” så IKKE, hvor mange der blev dræbt?

   Svar
 6. Peter

  Prøv at lægge mærke til at LSD skandalen i Danmark i 50erne og 60erne er blevet omdøbt til “Frederiksberg skandalen” ikke et ord om at der var 3 psykiatere betalt af CIA der lavede LSD forsøg!!. Ikke dermed sagt at jeg benægter at Geerd Jurgensen var den værste, men der er også historien om en sygeplejeske på Rigshospitalet og hun fortalte at de vidste altid når de lavede LSD forsøg. Da de kunne høre folks skrig op igennem etagerne. Rigshospitalet var det sted hvor psykiater Herzt og Fini Schulzinger lavede deres LSD forsøg. Sidstnævnte psykiater blev senere “Vicepresident” for “WPA” World Psychiatry Association. Alle tre psykiatere har været 100% fraværende i forsøget på at hjælpe ofrene for LSD skandalen. Min pointe her er at hvis det kun Jurgensen´s forsøg der dræbte og lemlestede så er det lidt underligt at de 2 andre ikke har ville hjælpe ofrene for de livsfarlige forsøg.

  Svar
  • Angsting

   Hej Peter, Jeg er fjender med de hjerneeddende. Jeg kan godt komme i tanke om, at du ved noget om fjenden jeg ikke ved – og omvendt at jeg ved noget du ikke ved. Hvad med at prøve og lægge vores viden sammen. Jeg er snart klar til at lægge 10 års arbejde op på nettet. Jan.PPHansen@gmail.com

   Svar
 7. Ras

  Hvad hed det, før det blev omdøbt til “Frederiksberg skandalen”? Jeg synes ikke det er så underligt, at forbindelsen til CIA ikke er nævnt i det der radioprogram, for det handler jo om psykedelisk forskning i dag, og Frederiksberg eksperimenterne er bare nævnt som et eksempel på uansvarlig forskning og forklaring af hvorfor der stadig hersker en vis skepsis overfor LSD som redskab.
  I øvrigt var Frederiksberg tingen mig bekendt ikke i 50 og 60erne, men i perioden 62-74.

  Svar
 8. Peter

  Mit svar var ikke relateret til radioprogrammet men til Larsens bog og debatten i helhed.

  I øvrigt var Frederiksberg tingen mig bekendt ikke i 50 og 60erne, men i perioden 62-74.

  Efter hvad jeg læste mig fremtil startede CIA´s LSD forsøg i 1952 og sluttede i 1969 på Wikipedia står om de danske forsøg

  http://da.wikipedia.org/wiki/LSD

  “Dansk historie
  LSD blev i Danmark forbudt i 1972, da stoffet blev anvendt udenfor klinisk regi. Stoffet regnes i kategori med f.eks. psilocybinsvampe, som har samme bevidsthedsudvidende effekt. Inden da fandt det, som i resten af den vestlige verden, anvendelse i psykiatrisk sammenhæng. Der er i Danmark blevet betalt erstatning til ofre for LSD-behandling i 50’erne og 60’erne”.

  Svar
 9. Ras

  OK. I bogen (“De Sprængte Sind”) står der at LSD blev forbudt i 74 i Danmark. Der er også et klip i radio udsendelsen der nævner det (taget fra en tv udsendelse fra 85 som citerer begrundelsen iflg sundhedsstyrelsen og indenrigsministeriet).
  Måske er der tale om andre tidligere LSD straffesager. Dem fra Frederiksberg Hospital som beskrives i “De Sprængte Sind” begyndte i 1962. Men jeg er mere tilbøjelig til at tro, der er fejl i wikipedia artiklen som må siges at være noget fattig på kildehenvisninger.
  Men ingen tvivl om at CIA har været godt i gang allerede i 50erne.

  Svar
 10. Peter

  Lad os ikke fortabe os i debatten om årstal, min pointe er blot at psykiater Geerd Jurgensen døde i 1977 og på mig virker det som om at de har haft meget travlt med at parkere alle ulykkerne ovre hos ham. Således at de to andre klarer frisag og står tilbage med et godt eftermæle, hvilket jeg ikke syntes er retfærdigt al den stund at de ikke har brugt noget af den betydelige ekspertise som de har til at hjælpe de der blev invaliderede af LSD forsøgene.

  Svar
 11. Ras

  Det synes jeg du har rigtig meget ret i.

  Sidder de bare og hygger sig med deres pension et sted, eller ved du hvad de laver i dag?

  Svar
 12. Peter

  Ja de lever begge to deres respektive pensionist tilværelse de er begge oppe i 80erne.

  Svar
 13. Nogle gange er CIA på spil! | Outsideren

  […] I artiklen om psykoser nævnes en typisk psykotisk forestilling: At CIA overvåger dig. Sagen er bare den at CIA har været på spil, selv herhjemme i lille Danmark. Læs artiklen om: “De sprængte sind. De hemmelige forsøg med LSD” […]

  Svar
 14. lonni

  Vil bar sige de laver nu medicinske eksperimenter i Danmark på raske mennesker med psykofarmaka jeg er vidne på det

  Svar
  • Angsting

   Ja, de hjerneeddende laver eksperimenter med hjerneedder! De laver ikke andet med hjerneedder end eksperimenter. Hver gang ødelægges der et menneske, og så prøver de med det næste menneske de kan få fingre i. Og ja, nu er de efter børn og mennesker der fejler slet ikke noget. Ionni, kom gerne med din viden om eksperimenterne og velkommen til samarbejde imod de hjerneeddende. Jan.PPHansen@gmail.com

   Svar
 15. Poul Nielsen

  Svar til Ionni, det er en mærkelig ting med psykiatrisk behandling. Hvad næsten alle mennesker har glemt i dag er at det for ikke så mange år siden var sådan at behandling med antipsykotiske midler ikke kun var forbeholdt psykisk syge. Raske mennesker blev også tvangsmedicineret. i diktaturstater som Chile, sovjet og østblokken.

  Kriteret for at blive tvangsmedicineret var ønsket om frihed og demokrati og når patienter i dag fortæller om den tortur de er udsat for pga overmedicinering svarer personalet grinene at de symptomer har de aldrig hørt om før, det må være noget patienten bilder sig ind.

  Svar
 16. Dorthe Iversen

  Kære jer,
  Så er jeg tilbage med en kommentarer som har ligget mig på sinde et stykke tid og ikke ført ud i livet, som jeg nu er klar til – det er en del af en process som er grænseoverskridende, da det jo handler om min “fortid”og som kommer tilbage, inde i mig, her i 2016.
  Det som berør mig er, at man igen vil gøre brug af LSD i “sunde omgivelser” og i psykiatrien.
  De sidste mange år, har jeg arbejdet i min egen terapi med de “indre smerter” der er, at være datter til en af ofrerne. Jeg er idag 51 år, så helt lille er jeg jo desværre ikke :-).
  Når jeg er i terapi arbejder jeg med mit nervesystem, (altså det jeg føler og som man ikke kan se med det blotte øje) og jeg bliver foruroliget, at man vil gen-indføre LSD.
  Det som jeg gerne vil debattere er om man overhoved overvejer de konsekvenser det giver nervesystemet at intervenere LSD, og hvad det kan gøre mod de næste i rækken som er ufødte? Er her gjort nogen undersøgelser ? Jeg er målløs og fuldstændig u-ening i at det kan være en succes med mine egne livs erfaringer.
  Håber her måske er flere som vil melde ind?

  Svar
  • Angsting

   Hvor har du DET fra, at nogen hjerneeddende vil prøve med LSD i stedet for den gængse hjerneedder?

   Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.