Stemplet som psykisk syg

P1 Formiddag 04. november 2010

Danskernes holdninger til psykisk sygdom ændrer sig i disse år. Især når det gælder psykiske sygdomme som depression og angst.

Det har hjulpet meget, at en lang række kendte danskere har stillet sig frem og fortalt om deres egne psykiske lidelser, og hvordan de får livet til at hænge sammen alligevel. Dermed er række psykiske lidelser blevet accepteret på linje med somatiske sygdomme.

Der er dog stadig en gruppe psykiske sygdomme, som ikke nyder den brede accept. Folk der lider af skizofreni, borderline eller lignende lidelser må fortsat forsøge at skjule deres sygdom eller opleve den dobbelte konsekvens af den, nemlig også at blive ramt af omgivelsernes uvidenhed og fordomme.
(læs mere)

Er du enig? Skriv din kommentar

4 Kommentarer

 1. CKC

  Jeg hørte det interessante program i radioen. Og det glæder mig, at I her på Outsideren tar emnet op. Jeg synes, at det som kommentar til “oplægget” her/emnet er relevant at gøre opmærksom på den nyetablerede frivilligt baserede forefdagsgruppe, hvis hjemmeside netop er gået i luften: http://www.foredragsgruppen2010.dk. Gruppen som oprindeligt er opstået gennem kontakt og samarbejde med PsykiskSårbar giver frivilligt deres personlige bidrag til AT BANKE TABUERNE NED, OG FORSTÅELSEN OP.
  Man hører flere og flere fagfolk understrege den store betydning af åbenhed fra mennesker, der selv har oplevet sygdommen. Psykiske sygdomme – ikke mindst de mere mystificerede tilstande, man kan have, bliver ofte mødt med negative forventninger og fordomme. Derfor kan det afdramatisere at få ansigter på, og at der er nogen, der fortæller, at man ikke er farlig, at livet kan ligne andres og man kan få det bedre og bedre, ja måske endda gå på arbejde. Ved at tage ud og fortælle, håbber medlemmerne af dette frivillige initiativ at kunne imødekome behovet for at udbrede viden, forståelse og accept. Se http://www.foredragsgruppen2010.dk.

  Svar
 2. CKC

  ..beklager de enkelte slåfejl i ovenstående indlæg. Fik trykket sendt lige hurtigt nok

  Svar
 3. Marian

  “Scientists who believe that labelling mental health problems ‘an illness’ will reduce prejudice may find the opposite is true” -The Guardian

  Fuldt muligt, at det reducerer “stigma”, snarere diskriminering, når det kommer til “depression”, “angst” og deslige, når bare nok af de kendte reklamerer for “sygdommen”. Men uanset hvor mange kendte (eller mindre kendte) der måtte stå frem og fortælle om deres hjernesygdom “skizofreni”/”psykose”, så vil diskrimineringen mod mennesker stemplet med disse “sygdomme” fortsætte, og også tiltage, i det omfang som den biologiske forklaringsmodel finder større og større udbredelse. Angst og sorg/tristhed skræmmer ikke på samme måde som vrede. Især når vreden tilskrives faktorer, som “almindelige” mennesker ikke kan have nogen som helst indflydelse på.

  Svar
 4. Klavs

  Godt link til The Guardian du lagde der, Marian. Der er masser af evidens for, at alle forsøg på at forklare sindslidelser som rent biologiske problemer (fx genetik, signalstof-balancer) kun gør en ting, og det er at fremmedgøre mennesker fra hinanden.

  Det er interessant at det åbenbart er blevet meget svært at tænke den tanke, at menneskers problemer, skyldes de ting som mennesker kommer ud for i livet.

  Men det er vel ligesom når folk synes det er for dårligt at Macdonalds ikke betaler skat, og bagefter køber en Bigmac. Vi er blevet som børn, ude af stand til at koble ting sammen.

  (U)heldigvis vil alle de der stigmatiseringskampagner ikke rykke ved noget, så måske om et par år der kommer en mere fornuftig tilgang til sagerne (jeg har selvfølgelig en plan klar i skuffen)

  Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.