Mangel på sengepladser

Dette debatindlæg handler om sengepladser i psykiatrien. Det er sendt til redaktionen af Rikke Nielsen.

Os patienter imellem går snakken ind imellem på, at man skal være kriminel og have en behandlingsdom for at få en plads.

Mangel på sengepladser indenfor psykiatrien er velkendt problem, Selv har jeg til dels oplevet det i perioder indenfor de sidste 8 måneder.

Jeg bor i Nordvestsjælland og er tilknyttet psykiatrien i Odsherred. Her er 34 sengepladser blevet til 22 men med et endnu større optageområde.

Det betyder, at det hedder sig at man maksimalt kan være indlagt 3 uger i træk. Alt derudover, så vil jeg sige, at man er heldig og ikke mindst privilegeret. Jeg ved at også personalet ind imellem føler frustrationen, det er ikke kun os patienter. Os patienter imellem går snakken ind imellem på, at man skal være kriminel og have en behandlingsdom for at få en plads.

Det er rigtig svært at blive spurgt om, når man blot har været der 9 dage, om man er klar til at blive udskrevet for så kan man da godt blive det, for ja, de mangler pladser, så vi bliver alle spurgt.

Eller når man står over for en psykiater, som heller ikke skjuler sin frustration over de manglende sengepladser.

Manglen på pladser gør, at der går mange flere psykisk syge rundt i samfundet. Nogle af begår kriminalitet. De får muligvis en behandlingsdom. Nogle begår selvmord. De bliver glemt af samfundet. Men tro mig: De bliver ikke glemt af tidligere medpatienter, venner, familie, alle der vil sidde frustrerede, oprørte, og kede af det tilbage, men det bringer ikke deres gode ven eller deres elskede søn eller datter tilbage.

Nogle vil ryge ind og ud af afdelingerne uden nogensinde at blive færdigbehandlet.

Jeg syntes at vi står midt i samfund der har spillet fallit når det kommer til behandlingen af psykisk syge. Jeg er selv en af dem, der er bruger indenfor psykiatrien. Jeg er heldig at få hjælp fra kommunen i form af en støtte/kontaktperson, distriktspsykiatrien hvor jeg har en god psykolog, en alle tiders distriktssygeplejerske og en yderst kompetent læge og har et super værested at komme i.

Vi er nødt til at få politikerne til at indse, at det halter gevaldigt bagefter, når det gælder psykiatrisk behandling til de borgere der har brug for det. Hvis det fortsætter på denne måde, som det har gjort igennem bare de sidste 8-10 år, så kommer vi ud på en glidebane hvor de borgere, der ikke får behandling, kan ende på selvmordets rand. Eller der kan være nogle, der i frustration får lavet noget kriminelt.

På foto: Rikke A. Nielsen