Breivik-Sagen – Retten Dag 1

Katrine Fokdal følger Anders Breiviks retssag i Norge. Følg artikelserien her på Outsideren.dk

Af: Katrine Fokdal

Retsagen startede mandag  d. 16. april,  kl 9:00 i Oslo Tingrett.

Retssagen starter med oplæsning af alle navne på de dræbte unge på Utøya og årsagerne til deres død. Salen er fyldt af familie til de dræbte, overlevende fra Utøya og journalister.

Efter nogle timer vises den film Breivik sendte ud elektronisk, som det første led i hans plan d. 22 juli 2011, før han tog ud til tingshuset.

I filmen redegør Breivik for sin ideologi. Mange af de billeder, han viser, handler om multikultur, marxisme og fascisme. En blanding af propaganda, tegneseriebilleder og rigtige billeder af vrede muslimer. Passagerne, der handler om Islams overtagelse af Europa er underbygget med dyster arabisk musik. Tonen er meget klar i filmen. Én ting, der går igen, er billeder af tempelriddere. Så billedet af, at han skulle være vor tids tempelridder (Den gruppe, han mener, han tilhører, hedder “Knights Templar “) og udslette fjenden, fordi denne har en anden tro, er meget tydelig. Men hvorfor han har henrettet folk, der går ind for mangfoldighed og demokrati, og ikke dem han ser som fjenden, er uklart.

Retten vil i dag fremlægge bevismateriale og gennemgå alle ofrene, et for et. Det vigtigste for vores vinkel på sagen er Anders Behring Breiviks mentalundersøgelse, hvor han først blev erklæret sindssyg og så senere er blever erklæret ikke syg. Dette er altafgørende for den dom, der om 10 uger skal falde over Breivik. Under retssagen vil de fire psykiatere, der foretog mentalundersøgelsen være med i retten og følge ham tæt.

Der er to muligheder for straf, når vi taler om sindssyg eller ikke ikke-sindssyg.

Hvis han bliver erklæret syg, får han en behandlingsdom, hvis han bliver erklæret “normal”, vil han få en straf som alle andre.

At han først er blevet vurderet til at være syg, – Paranoid skizofren eller psykotisk, og at de senere trak denne vurdering tilbage sætter et stort spørgsmålstegn ved psykiatrien. Hvordan kan man først erklæres syg efter en grundig mentalundersøgelse og derefter trække denne erklæring tilbage?

Jeg vil løbende følge sagen på tæt hold og undersøge den psykiatriske vurdering af Anders Behring Breivik

Mere om Breviks Mentalundersøgelse i outsideren:

Du kan læse mere om Breviks mentalundersøgelse på hjemmesiden:

http://www.outsideren.dk/tag/mentalundersogelse/