Støt en bog – her & nu

Støt udgivelsen af en antologi, der skal give unge mere viden om at leve med en psykiske lidelse

Foreningen Outsideren har besluttet at udgive en antologi, med udvalgte artikler fra tidsskriftet Outsideren. Fælles for teksterne er, at de er skrevet af personer med psykiske lidelser.
Antologien skal gennem personlige beretninger give de unge større viden og forståelse for, hvad det vil sige at have en psykisk lidelse. Ønsket er at denne viden og forståelse kan hjælpe de unge med at lære og tale om psykisk sygdom og herved nedbryde tabuer omkring det og blive bedre til at opdage, hvis de selv eller en i deres omgangskreds begynder at udvise tegn på psykisk sygdom.
Artiklerne er skrevet af frivillige – men det koster at trykke bogen. Derfor skal antologien delvist finansieres gennem indsamlings-sitet Indiegogo.
På Indiegogo kan du støtte projektet – klik her for at se hvad du støtter, og hvordan vi siger tak!

Fire unge i alderen 18-20 har læst antologien og siger følgende:

Det er som om, den her bog gør afstanden mellem dem med og uden psykiatriske diagnoser mindre” – Katrine, 18 år

I alle historierne kunne jeg genkende problemerne – jeg har haft dem selv, bare i meget mindre grad” – Katrine, 18 år

”Jeg vidste slet ikke noget om psykisk sygdom før jeg læste antologien. Alligevel kunne jeg nikke genkendende til mange af historierne” – Oliver, 20 år

Jeg havde en følelse af, at jeg ville ønske de havde fortalt mig om deres problemer” – Katrine, 18 år

”Det er vigtigt, at der bliver lavet sådan en bog, fordi psykiske sygdomme er noget andre ikke kan se. Men det her er en mulighed for at tale om det” – Per, 19 år

”Jeg følte mig enormt lettet da jeg læste bogen, fordi jeg følte at så var jeg ikke den eneste.” – Fransisca, 18 år

Det er godt, at der også er sjove historier. Der er en god blanding mellem alvor og sjov” – Per, 19 år

Når man læser om de her menneskers erfaringer på arbejdsmarkedet, kan jeg bedre sætte mig ind i hvad det er, der er svært” – Per, 19 år

Samlet set vurderede ingen i fokus-gruppen, at bogen var tung at læse, at alle artiklerne var relevante, samt at de følte at bogen henvendte sig til dem (målgruppen er 16-26 årige, i fokusgruppen var 18-20 årige).

På Outsideren mener vi, at vi har særlig viden og kompetencer til at lave en sådan antologi, dels fordi skribenterne bag historierne har oplevet ‐ og stadig oplever ‐  psykisk sygdom på egen krop og sind, og dels fordi Outsiderens redaktion gennem vores fællesskab og arbejde hver dag arbejder med at blive bedre til at tale om psykisk sygdom og nedbryde tabuerne omkring det.

Selv om hver anden familie i Danmark på et tidspunkt kommer i kontakt med psykiatrien, eksisterer der meget lidt litteratur om sindslidelser, der er skrevet i øjenhøjde med almindelige mennesker. Københavns Kommunes bibliotektsdatabase indeholder 296 titler, der handler om psykiatri. Af disse er blot 4 skrevet af sindslidende selv. Resten er skrevet af psykiatere, sygeplejersker, forskere og pårørende.

Ifølge WHO er 75% af de, der rammes af en psykisk lidelse, yngre end 26 år ved sygdommens udbrud.

Følg med her, hvor der også er en video om projektet:

Udgivelse:

Antologien forventes udgivet i maj 2013 og vil kunne bestilles her fra Outsiderens hjemmeside. Løssalgspris er kr. 149/- samt porto.

Du kan læse mere om projektet her

Her er et kort uddrag fra antologien:

Kan din mobil ikke vise uddraget – prøv her

På forhånd tak for din støtte

Out-Logo Renset Transparent