Psykiatrien skal på finansloven

Af Kim Engelbrechtsen

 

Professor Merete Nordentoft, Psykiatrisk Center København,  koger ikke over af begejstring over regeringens nye handleplan på psykiatriområdet.

Hun mener, at psykiatrien skal på finansloven – ikke finansieres med puljer.

– Kunne man forestille sig hjerteplan eller kræftplan finansieret med puljer?, lyder hendes retoriske spørgsmål.

Hun er i det hele taget ikke begejstret for regeringens udspil på psykiatriområdet. mer

– Hvis jeg forstår det ret, så skal over halvdelen af pengene bruges på byggeri (900 millioner ud af 1,6 milliard), og det var vel mere eller mindre var planlagt i forvejen. Så afsættes der en pulje til mere ambulant psykiatrisk behandling, udgående teams osv. Det er en reel ressourcetilførsel, som kan give op til 300 medarbejdere, der forhåbentligt bliver permanente. Uddannelse må også være et vigtigt fokus. Til forskning er der afsat 17 millioner over 4 år= ca. 4 millioner årligt. Vi havde regnet ud, at hvis man skulle følge op på den gamle pulje, der var afsat til psykiatrisk forskning i 1976, så ville det svare til 100 millioner årligt, så der er langt igen.