Tanker om livets tag-selv-bod.

Jeg levede et liv med begrænsninger. Jeg levede et liv med regler jeg selv havde skabt, med grænser og fordomme. Med formaninger om, hvad man ”burde” og ”skal”. Hvad der er ”normalt” og hvad der forventes.

Jeg forsøgte at leve mit liv, som alle andre ønskede det. Og det var i realiteten først, da det gik op for mig, at ingen andre kan redde mig, at jeg fik det vendt. At selvom jeg var blevet syg, fralagde mig ethvert ansvar og havde travlt med at finde ”grunde”, ”episoder” og mennesker i mit liv der var ”skyld” i, at jeg havde det som jeg havde det, var det kun mit eget ansvar at rejse mig igen. Og det betød også, at jeg gjorde op med andres forventninger til mit liv. Gjorde mig selvstændig og egenrådig. Indså, at kun jeg selv kan skabe min egen lykke. Og kun med mine egne forventninger til mig selv, kan jeg rejse mig. For så lever jeg det liv, jeg selv ønsker.

Dette kan lyde flyvsk, og det kan på papiret lyde lettere end det er.

Det har taget tid, og jeg er ikke i mål  og kommer det nok, heldigvis, aldrig.

 

Jeg ser og taler ofte i billeder, og jeg ser mig stå i en tag-selv-bod på et marked fyldt med mennesker. For år tilbage, stod jeg alene i boden og der ville måske kun ligge én, lettere rådden, frugt, og jeg havde ikke andet valg, end at tage dén eller tage intet.

 

I dag står jeg i boden, der er flere mennesker der kommer og går. Putter lækre grøntsager i min bod, god chokolade, oplevelser, kram, kærlighed og omsorg. Den bugner af alverdens gode sager, og jeg kan plukke, spise, rumme, suge til mig, af lige netop de ting jeg føler for og som jeg ved gør mig godt. Det er overflod af positivitet, som jeg selv vælger. Indimellem kommer der en rådden frugt, men det er mit valg om jeg vil spise den, eller lade den rådne i fred, sygne hen og forsvinde.

Jeg kan tilmed vælge at putte en masse godt over i andres boder også. Jeg har overskud i min egen bod og i mig selv, til både at give og tage i mod. Begge dele kræver meget, men på bundlinjen er der plus, når det er valg jeg selv træffer.

 

Jeg vælger det der udfordrer mig, udvikler mig og skubber til mig. Jeg vælger det der giver mening for mig, uafhængigt af andre. Det er et svært opgør, det er en svær rejse. Men det, at jeg springer glad op fra sengen hver morgen, bekræfter mig så godt i, at det er de rigtige valg jeg træffer.

 

Det kan lyde så irriterende positivt, jeg ved det. Men jeg er så taknemmelig for, at jeg har overlevet alt som jeg har, og tilmed fået chance på chance.

Grib livet, nuet, tag chancer, lev, elsk, skab dig selv og smit dine medmennesker. ❤

-Sidsel

Billedet er 2011 vs 2018

 

www.sidselhoeg.dk

Om Forfatteren

Studerende

Jeg var dømt ude af livet, utallige indlæggelser, hård medicinering og jeg var meget selvskadende. Jeg har boet på forskellige døgndækkede botilbud. Og ikke mange spåede en særlig opløftende fremtid for mig. Men jeg selv bevarede håbet, eller mødte folk undervejs, der kunne hjælpe mig med at holde dét, når alt var mørkest. I dag er jeg erklæret rask. Medicin- og symptomfri. Færdigbehandlet. Jeg bor for mig selv og studerer til ingeniør i sundhedsteknologi. Jeg står nu på den anden side med en viden om systemet, psykisk sygdom, behandling og ikke mindst om hvad det vil sige at blive dømt ude og kæmpe sig tilbage. Den viden ønsker jeg at formidle videre på en brugbar og konstruktiv måde, så den forhåbentligt kan hjælpe andre og ikke mindst guide dem der har en professionel rolle. Jeg har ikke en teoretisk baggrund for det jeg fortæller om eller står frem med. Det er mine egne erfaringer, tanker og idéer - affødt af mine år som psykisk syg og ikke mindst formet sig i forbindelse med alle de mennesker jeg har mødt og stadig møder på min rejse. Jeg læser desuden til sundhedsteknologiingeniør, og ønsker at kombinere både min personlige og professionelle viden på sigt. Hop ind på min hjemmeside www.sidselhoeg.dk eller facebookblog, https://www.facebook.com/livudensygdom/, og giv endelig siden et like, og følg med, når jeg beskriver min historie bid for bid. Og når jeg giver et indblik i, hvad det vil sige, for mig, at være rask på den anden side og bruge min personlige og faglige viden i et forsøg på at gøre en forskel.

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.