Outsiderens ideudvikling hjælper med mit bogprojekt på Kickstarter

Outsiderens forum for idéudvikling har hjulpet deltagerne med alt lige fra udvikling af apps til registrering af sygdomsforløb, teaterforestillinger, foredrag, videoer og bøger om psykiatri. Michael Zittergong fra Outsideren har interviewet Ida Eowyn, der har fået hjælp i dette forum til at udvikle, finansiere og markedsføre sin selvbiografiske roman ’Anorektikeren og papvinen’

Af Micheal Zittergong

Outsideren:
Hvad er Outsideren for dig?

Ida Eowyn:
Outsideren er mit andet hjem. Selv i vores lille psykiatribranche er vi anderledes, kreative, stadigt sårbare, nytænkende og dælme engagerede. Det har jeg tydeligt kunnet mærke i det seneste projekt, jeg har været med til. Jeg bobler af glæde.

O: Sikken en udmelding. Smukke ord!

IO:
Mmmmh… og det føles dejligt at sige, fordi det er sandt. Outsideren er mit andet hjem. På en eller anden måde så tiltrækker dette miljø bare gode folk på kryds og tværs. Folk, der ofte har det tilfælles med mig, at vi har været så mange andre steder i psykiatrien, men ikke rigtigt faldt til. Vi følte os udenfor. Det har jeg aldrig følt mig her, hvor der lige er de par tænder og gebisser højere til loftet.

O:
Du er jo selv meget kreativ. Hvad støtter dig i dine udfoldelser?

IE:
Hvis der er noget, jeg har brug for, når jeg er kreativ – især i begyndelsen af mine projekter – så er det at kaste en masse tossede og slet ikke gennemtænkte ideer på bordet. I Outsiderens forum omkring ideudvikling er der plads til dette. Så kan vi altid samle de spredte ideer sammen, lægge det i lidt rækkefølge og mødes på den relativt løse midte hen ad vejen. Skabe nogle sjove og fantastiske ting for os selv og andre.

O:
Hvad er de bedste omstændigheder for din skaben?

IE:
Jeg har erfaring med alt for faste rammer i kreative processer, og det er en dræber, der nemt kan skade det nytænkende. Det er vigtigt at dele sine ideer med andre tidligt i processen, som jeg gør i vores mødelokale på Outsideren i forummet for ideudvikling og også på SoMe [sociale medier, red.], selvom det slet ikke er færdige produkter, jeg deler på f.eks. min instagram profil. Jeg elsker også at følge andres begyndende, halvfærdige og færdige projekter på Instagram. Jeg havde stor fornøjelse af at følge lydbogsindlæser Klaus Elmers projekt, da han byggede sig en lydkabine fra bunden.

O:
Hvordan har du det med at få feedback på dine projekter?

IE:
Det kan være hårdt at få feedback, hvis det projekt, man præsenterer, er så tidligt i processen, at man ikke engang selv kan formulere det. Jeg har præsenteret ting, som jeg har fået hård kritik for, fordi folk troede, det var mit færdige og derfor dårlige produkt. Det var hårdt, og jeg følte mig dum, selvom jeg godt vidste, det var uretfærdigt og en misforståelse/uenighed. Men jeg synes stadig, det er vigtigt, at man prøver at dele sine ideer bare lidt. Det er ofte også i samspillet med andre, når man skal prøve at formulere sit projekt, at det faktisk falder på plads for en selv. Men tro mig, det er desværre ikke noget, man lærer i et snuptag. #fuckingøvelsegørmester Men gør det alligevel.

Men at få feedback for mine færdige produkter, der har jeg altid fået meget stor ros, og der stoler jeg nok på mig selv nu, så der er jeg ikke direkte bange for at få feedback, og jeg er bare spændt. Især min hjemmeside får jeg meget ros for, men den har jeg også nørdet ret meget med.

O:
Og du er jo ikke helt en begynder, vel?

IE:
Nej. Og hvis nogle af læserne skulle kende mig i forvejen, så er jeg blogger her hos Outsideren og forfatter til Anorektikeren og papvinen. Den er lige udkommet, er på Kickstarter 20/5 til 16/6, og det er netop Kickstarter-projektet, som Outsideren hjælper mig med.


O:
Hvordan vil du mere konkret komme videre med dit bogprojekt?

IE:
Det skal på Kickstarter. Kickstarter er en crowdfunding platform, hvor du kan donere forskellige beløb og dermed købe min bog, så snart den er færdigtrykt. Det er et slags “førsalg”. Du kan også donere et større beløb og få flere bøger samlet og e-bøger.

O:
Hvordan har Outsideren hjulpet dig?

IE:
Med Outsiderens Ideudviklingsprojekt kom jeg rigtigt i gang med mit videoprojekt til Kickstarter. Jeg havde en masse ideer med mig, da jeg tog til onsdagsmødet i Kbh, fik kastet nye ideer og vinkler i hovedet af de andre og fik modet til at gøre mine ideer endnu mere personlige, mere tossede og sjovere. Jeg er på nogle områder lidt forsigtig af mig, men fordi der er støtte til at være sig selv og prøve sine tossede ideer af, så har min video fået noget helt rigtigt og særligt over sig.

O:
Hvad om man har lyst til at følge dig og dit projekt?

IE:
Hvis du har lyst til at se med bag kameraet, så følg min instagram profil forfatter_idaeowyn , min facebook side Forfatter Ida Eowyn og jeg har også min egen hjemmeside Idaeowyn.com, der samler alle de røde tråde om mig.

O:
Første del af projektet er jo overstået nu. Hvad indeholdt det?

IE:
Vi har haft teater, foredrag, videoer, bøger om psykiatri og en app på programmet. Og nogle kom med, fordi de gerne vil hjælpe, andre med sparring uden selv at have nogle projekter i gang.

O:
Vores idéudviklingsprojekt er jo båret af ideen om fællesskab med gensidig hjælp og inspiration. Hvad siger det dig?

IE:
Jeg er yderst interesseret i at hjælpe andre med at komme i gang med at skrive bøger. Jeg har masser af viden om hele denne proces – lige fra idé til at man sidder med sin bog i hånden. Og også hvad angår markedsføring omkring den.

O:
Og du har jo selv ført dig frem som en garvet rotte i branchen, ikke?

IE:
Tja, når selv anerkendte forfatterkollegaer med 40 år på bagen har troet, jeg har været professionel i flere år… det er jo et klap på skulderen. Jeg har kun arbejdet intensivt med mit forfatterbrand i omkring to år. Nørderier og research betaler sig. Så jeg kan virkelig hjælpe andre, især hvis de er spritnye i faget.

O:
Ja, og mange tak for det. Har du noget, du vil sige til alle dem, der læser dette?

IE:
Ja. Kom med og ha det sjovt sammen med os andre!

O:
Det er og bliver bare en kerne i det hele, ja. Og nu ved I derude lidt om, hvad I kan forvente til vores ideudviklingsmøder.

Lige nu holder Outsiderens ideudvikling pause, men du kan tilmelde dig noget tilsvarende, som hedder Med på Medborgerskab.  Hvis du er interesset, så skriv til line@outsideren,dk