At lære at spille ukulele

For nogle dage siden kom der en pakke til min kone. En saml-selv ukulele. Hun har besluttet, at hun vil bruge denne tid, hvor hun må undvære sin sport og sine venner på at lære at spille ukulele.

 

Lige nu præger usikkerhed vores nutid og fremtid i en grad, som vi ikke har oplevet før. I hvert fald ikke på det kollektive plan, hvor det berører os alle og i så omfattende grad. Det føles som om, at det er uden for vores kontrol, og det er det jo også i høj grad. Det er en følelse af kontroltab uden lige!

Hvis man i forvejen har det svært, kan det være ekstra skræmmende og særlig svært at aflede og berolige sine tanker. Hverdagens sædvanlige aktiviteter og sociale kontakter er fraværende kombineret med, at denne tid skubber til noget meget grundlæggende i os, som er forbundet med angst og usikkerhed og måske taler ind i sygdomsangst eller paranoide tanker. Når der er kaos indeni, har vi sådan brug for en følelse af sikkerhed. Der kan angsten, depressionen, psykosen, eller hvad vi nu slås med, løbe helt af med os.

Men der er en ting vi har indflydelse på (uden det dog er let). Nemlig, hvordan vi håndterer situationen. Det vi i en eller anden grad kan påvirke og opnå en vis grad af kontrol over, er vores egen dag.

 

Med en psykisk balance, som let påvirkes, kan vi ikke gøre andet end at prøve at komme bedst muligt igennem denne tid med færrest mulige psykiske følger for os nu og på længere sigt.

Måske er det her muligheden for at arbejde på det, du har drømt om at ændre? Vaner, du gerne vil af med eller oparbejde. Jeg arbejder f.eks. på at komme op i bedre tid, så jeg kan få en kop kaffe alene med fuldstændig ro omkring mig og lave grounding øvelser, inden dagens program ruller (dog med skiftende held). Jeg vil også gerne i gang med at skrive dagbog igen, og jeg vil gerne prioritere min energi på en måde, så jeg har mere overskud til at lave ting med vores datter. Tænk over, om der er noget, du gerne vil ændre i din dag, som kan gøre den bedre fremover.

Det kan også være, det er nu, at du har overskud og tid til (og særlig brug for) at dyrke en hobby. Noget du længe gerne har villet lære eller blive bedre til. Er det nu, du skal lære russisk? Læse alle Harry Potter bøgerne i træk? Lære at spille blokfløjte? Måske kan det være med til at holde de urolige tanker lidt i skak og bringe lidt glæde ind.

Når din almindelige hverdag alligevel er blevet stoppet, har du måske også mulighed for at stoppe op og kigge på, om dit liv ser ud, som du gerne vil have det? Måske er det lige nu lettere at mærke, hvis du ikke er der, hvor du gerne vil være i dit liv, og hvad du gerne vil ændre.

 

Jeg kan godt selv høre det … Jeg kender så meget fra mit eget forløb med dybe depressioner og kamp for at få det bedre, hvordan jeg af og til følte, at andre negligerede min smerte og kom med letkøbte bud på, hvad der kunne hjælpe mig (i bedste mening med et ønske om at hjælpe mig). Men hvis angst, depression, psykose eller andet slider i en og fylder det hele, er der ingen lette løsninger. Hvis du føler, at jeg nu lægger ekstra krav på dig, som du slet ikke magter i denne tid. Eller tænker: Jeg orker simpelthen ikke at høre på en, der forsøger at finde fordele, lige nu, så er det helt fair!

Men jeg håber, at mit indlæg kan være til lidt opmuntring og hjælp, og måske har du fået lyst til at lære at spille ukulele?