Signe Amofts bog “Noter om angst” er en lille perle, der rammer lige der, hvor den skal. Det er en vigtig og relevant bog, der giver stof til eftertanke og refleksion. Med personlige historier, fakta og andre oplysninger har Signe Amoft skrevet en bog, som er anbefalelsesværdig, ikke kun for os i psykiatrien, men også til pårørende

Af Maria Wendt

Titel: Noter om angst
Forfatter: Signe Amtoft
Udgivet hos: PsykiatriFonden, dec. 2019

“Noter om angst” har ramt mig lige i solar plexus. Puha, hvor har jeg både grædt og haft ondt i maven, og hårene på armene og i nakken har rejst sig – for jeg kan genkende mange af de problematikker, som Signe Amtoft omtaler i sin bog. Signe fortæller bl.a. om sin angst for at køre i tog; den kender jeg selv alt for godt. Hvis der er noget, som jeg virkelig har frygtet, så er det at køre i tog. Det var noget af det første, der slog mig, da jeg læste bogen.

En alsidig beretning
Signe Amtoft tager ikke kun udgangspunkt i sig selv, men via interviews med sine veninder får hun sat fokus på, at angst kan ramme alle, uanset om man er studerende, model, komiker, aktivist eller noget helt andet. Signe Amtoft er tv- og radiovært og har derudover podcasten “17 med Signe Amtoft”, der netop tager udgangspunkt i at være ung og have angst.

Hendes egen fortælling i bogen er fortællingen om en ung gymnasiepige med høje krav til sig selv, og hvordan det var medvirkende til, at angsten viste sig. Men det er også en fortælling om en ung kvinde med lyst til livet, også selvom det er svært at handle ind i Fakta eller køre med toget fra A til B. Derfor læser jeg bogen som en lyst til at fortælle om egne erfaringer, men også lysten til at sætte fokus på angsten og de krav, der bliver stillet til os.

Hverdagsfilosofi, der virker
Filosoffen Søren Kierkegaard, sangerinderne Beyonce og Ariana Grande har haft stor indflydelse på Signe Amtoft og ikke mindst deres citater og sangtekster, som også bliver nævnt og analyseret i bogen. Selv bruger jeg også bøgerne og musikken til at forsvinde væk i, når verden bliver for meget. At kunne blive opslugt af en tekst er for mig det vigtigste, når angsten bliver lidt for meget.

Søren Kierkegaard sagde: ”Livet skal leves forlæns, men forstås baglæns”. Det er først efter at have læst “Noter om angst”, det er gået op for mig, hvad der menes. Og hold da op, hvor det ramte. Jeg er som sådan ikke religiøs, men der er nogle ting, jeg tror på. Og jeg tror på, at alting sker af en grund. Jeg tror, at der har været en grund til, at jeg har skullet ned at vende i mørket og komme op igen. Erfaring gør en stærkere og klogere, både på sig selv og livet.

Det er også sådan, jeg forstår Signe Amtofts mening med bogen. Ikke fordi alle angsthistorier er ens, men fordi man kan spejle sig i hinandens fortællinger og erfaringer, dele ud af dem, lære af dem og hjælpe andre i lignende situationer. Angst er et wakeup-call. Kroppen og hovedet bliver gjort opmærksom på, at man er tæt på kanten, og man skal lige huske og tage en dyb vejrtrækning.

Bogen er en genistreg
Signe Amtoft har med “Noter om angst” lavet en genistreg, for det er i den grad en bog, som alle bør læse. Ikke kun os, der er i psykiatrien, men også pårørende, da den er fuld af gode råd og øvelser til den enkelte. Jeg vil også anbefale den til dem, som har interesse i psykologi, filosofi og litteratur.

Efter at have læst den på en enkelt eftermiddag er det gået op for mig, ikke kun hvor vigtig bogen er, men også, at jeg i den grad har haft brug for en bog som denne i mit sygdomsforløb. Det, som jeg hæfter mig ved, er den intelligens og modenhed, bogen er skrevet med. Det er meget tydeligt, at Signe Amtoft har brugt lang tid på research og på at interviewe veninderne og høre om deres erfaringer til denne bog, og det er et plus.

Litteraturens vidunderlige verden
Angst er bestemt ikke noget nyt, heller ikke i litteraturen. Der bliver refereret til Shakespeare, John Steinbeck og andre klassiske forfattere. Genialt! Jeg har fundet inspiration til bøger, der skal læses. Jeg elsker at læse. På den måde kan jeg gemme mig og begive mig ind i en anden verden. Og med ”Noter om angst” har jeg fået øjnene op for flere klassikere, der vil være gode for mig at læse – så tak, Signe!

For mig er det vigtigt, at en bog fanger mig; uanset om det er fag- eller skønlitteratur eller selvbiografi eller noget tredje. Det gjorde ”Noter om angst” fra første linje. Om det er, fordi jeg selv kan referere til Signes indblik i, hvad angst er, er meget muligt. Men hvorom alting er, så er “Noter om angst” en vigtig bog at læse. Den er skarp, vækker alle sanser og følelser, og så er den i bund og grund bare rigtig godt skrevet. Jeg er fan! Bogen kan læses igen og igen. Jeg håber, at Signe vil skrive flere bøger som denne.

Du kan læse forord til bogen og se kapiteloversigt her

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.