Den 26. august 2020 udkommer Bogen om depression skrevet af journalist Tea Sletved i samarbejde med Maj Vinberg, der er overlæge og professor i psykiatri. Bogen om depression er en bog, der er skrevet til unge mellem 15 og 25 år, der enten har eller er bange for, at de har en depression, samt deres pårørende. Forfatterens fokus ligger på at skabe en hjælpsom bog, som er let tilgængelig med viden, der lige nu og her kunne hjælpe dig videre.

Af Loucia Annachanell C. Nørgaard

”Er jeg blevet skør? Hvad er der galt med mig, hvorfor kan jeg ikke bare være glad?” Hvis du går og tænker den slags, kan det sagtens være, fordi der ikke har været noget at grine af her på det sidste, og at dit humør derfor er i bund. Men det kan også være, at det hele simpelthen er gået helt i sort, uden at du selv forstår hvorfor. (…) Det sker hvert år for 3-4 procent af alle unge under 25 år. (…) Havner du i den situation, vil du ofte have svært ved at række hånden ud eller gøre noget for at få det bedre. Du har brug for hjælp. Fra professionelle og fra dine nærmeste. Men hvilken hjælp er der at få? Og hvordan kan familien og de nærmeste træde til? Det finder du forskningsbaserede svar på her i bogen.

I Bogen om depression kan du læse, hvad en depression er, hvorfor den opstår, og hvordan depressionssymptomerne kan opleves, når fem unge mennesker deler deres personlige erfaringer suppleret med faglig viden. Udover overlæge og professor Maj Vinberg giver en gruppe eksperter indenfor depressionsområdet bidrag til den faglige del af bogen: Professor Anne Amalie Elgaard Thorup, alment praktiserende læge Cecilie Jerichow, psykolog Nanna Tuxen og professor Poul Videbech.

Alt, hvad du skal vide
Den faglige viden i bogen har et højt niveau, men bliver samtidig formidlet på en letforståelig måde og igennem alsidige hverdagseksempler; dermed bliver viden om lidelsen mere brugbar og nøjagtig end Google. Bogen giver en grundig symptombeskrivelse og forklarer hjernens rolle i forhold til depression og gennemgår de forskellige bagvedliggende årsager til, at nogle udvikler denne lidelse.

”Depression er alvorligt, det er ikke bare som en periode med kærestesorger. Du må gerne forlange af andre, at de tager det alvorligt. Lyt til dine fornemmelser for, hvad der er godt og dårligt for dig, ret dig efter det. Også når det gælder, hvilke mennesker du omgås (…)” fortæller en af de unge medvirkende, Karla.

Bogen rummer alle for de unge relevante emner og sproget er lige til. Forfatteren kommer ind på selvværdet, der smuldrer, og de sorte tanker, der kører i ring; misforståelser og fejltolkninger, vi skaber af verdenen omkring os, når vi rammes af depression. Det er ikke en tung bog, trods emnet i sig selv er deprimerende, for bogen har et tvist af optimisme og indeholder en masse konkrete strategier. Du bliver også præsenteret for andre psykiske sindslidelser og opmærksomhedsforstyrrelser, der går hånd i hånd med depression.

Førstehjælp til familien
I Bogen om depression møder du også et forældrepar, der fortæller om at skulle stå på sidelinjen og støtte deres depressionsramte unge datter og om den afmagt og fortvivlelse, der følger med. Selv om bogens titel henvender sig til de unge, er bogens indhold som psykoedukation for hele familien. For hvornår skal man egentlig gribe ind? Hvordan genkender man forskellen på teenagerproblemer og en reel lidelse?

”At have et barn med depression giver megen handlen i blinde, for hvad er det egentlig vi skal? Hvis hun havde sukkersyge, havde vi ændret vores kost. Hvis hun var blevet mobbet, kunne vi have fundet en anden skole til hende. Men her skulle vi kæmpe mod en ukendt fjende og egentlig også jagte et ukendt mål,” fortæller faderen.

Dette ukendte bliver lidt mere tydeligt med Bogen om depression. Udover en grundig gennemgang af de tidlige tegn på depression, fortæller bogen også noget om de forskellige behandlingsmuligheder samt præsenterer en forebyggelsesplan for at undgå nye sygeepisoder. Afslutningsvis giver bogen en oversigt over foreninger og organisationer, der arbejder for at hjælpe sårbare unge.

En anbefalelsesværdig bog
Selv om det er umuligt at skrive en bog, der trin for trin fortæller dig, hvordan du kommer ud af en pine som psykisk sygdom, eller hvordan du fikser lige netop dit barn, så er Bogen om depression et bud på den absolut bedste bog, der tegner vejen tilbage til et udholdeligt liv – både for dig, der er ny med diagnosen, men bestemt også dig, der står som den nærmeste pårørende.

Bogen er konkret, altomfattende og praktisk og giver dermed den nødvendige førstehjælp til at komme i gang med at søge hjælp og arbejde med depressionen. Efter at have læst bogen mærker man tydeligt alvoren ved denne lidelse, men man får også klargjort, at der er meget, man selv kan gøre. Og bliver nødt til at gøre. De unges fortællinger og den overskuelige opsætning af hjælpemuligheder giver håb om, at der er lys at finde for enden af tunnellen.

Fakta om bogen
Titel: Bogen om depression
Forfatter: Tea Sletved
Omfang: 220 sider, illustreret
Sprog: Dansk
Forlag: Strandberg Publishing A/S

Medvirkende
Karla og Rosa, der har depression og angst
Natasja med depression, angst og Asperger
Petter, der lider af vinterdepressioner og har ADHD
Emma, der har tilbagevendende depressive symptomer og angst
Kim og Dorthe, der er forældre til en ung pige med depression

Om forfatteren
Tea Sletved er journalist, forfatter og foredragsholder og skriver helst om det i livet, vi husker bedst, når vi skal dø. Om hvorfor vi elsker, eller hvorfor vi holder op. Om at miste fodfæstet og måske også sine nærmeste. Det har hun bl.a. gjort til medier som Jyllands-Posten, ALT.dk og Zetland.

Podcast om depression
Med udgangspunkt i Bogen om depression har Strandberg Publishing netop lanceret det første afsnit af podcastserien Det er ikke min sjæl, den er gal med. Podcast om depression med bogens forfatter Tea Sletved som vært.

Hvordan kan jeg mærke, om jeg har en depression? Kan jeg få hjælp? Bliver jeg rask, får jeg no-gensinde en uddannelse, lyst til at hænge ud med vennerne igen, en kæreste? Hvis du genkender nogle af de her spørgsmål, så lyt med! For du er ikke alene. Her kan du høre andre unge fortælle om, hvordan det er at have depression. Hvornår det var sværest, men også hvordan de er kommet igennem. Du får også gode råd til, hvordan du selv kan få det bedre og komme videre i livet efter depression.

Det første afsnit Solskinsbarnet omhandler trigger warnings og kommer også ind på angst, når Karla deler sin historie.

Karla gik i sjette klasse, da hun første gang blev kaldt luder af en klassekammerat. Men egentlig var hun bare en glad unge, der elskede at lege vilde lege med drengene. Gennem sin skoletid følte hun sig mere og mere forkert, og det endte i en depression. Men hun fortsatte med et stort smil, masser af fest og 120 i timen, indtil hun en dag krakelerede. Efter ti måneder i sengen med sorte tanker vendte livet tilbage. I dag er Karla 20 år, har det godt og har ikke længere travlt med at løbe fra sin depression. Den er ikke noget at skamme sig over, tværtimod. Hør, hvordan hun er nået dertil, og hvordan hun nu dagligt arbejder med at kræve pladsen til at være den, hun er.

Bogen om depression er en del af Strandberg Publishings serie med videnskabsudgivelser og kan allerede forudbestilles hos flere forhandlere. Det første afsnit i Podcastserien er ude på Spotify og kan findes HER Fremadrettet vil podcastserien også ligge på andre podcaststeder som iTunes mm.

En kommentar

  1. Arne Nielsen

    En tanke, som gennem årene har strejfet mig, er den tanke, at vi muligvis taler om noget helt forskelligt, når vi taler om depression. For mig var det som om hjernen gradvist lukkede ned for sine funktioner, og til sidst forsvandt jeg’et også, og alt var reduceret til det helt simple, det at overleve. Mærkeligt har det også været at opleve den medicinske behandling, idet, for det første, at jeg’et kom tilbage, men også, at, helt i begyndelsen af behandlingen, det begyndte at snurre midt i panden, midt mellem øjnene. Denne snurren bredte sig i den følgende år til et større og større område, og bagud, så denne snurren omfattede større og større områder i hjernen bagud. I dag kan jeg mærke hele min hjerne, specielt venstre side. Hvad der er med den hjerne, ved jeg ikke, men at der har været noget alvorligt galt er jeg ikke i tvivl om. Jeg SKAL bare have min depressionsmedicin, i maksimal dosis – så har jeg det godt. Men jeg har aldrig hørt om andre, der havde disse oplevelser, og hvis man tror, at depression bare er noget med at være nedtrykt, så har det ikke noget at gøre med det, jeg forstår ved depression. For mit vedkommende er depression også associeret med generel motorisk hæmning. Når man ser folks hurtige bevægelser og finmotorik, står det mig klart, at så fejler de ihvertfald ikke det samme som jeg. Langsom tale er også en del af mit sygdomsbillede. Men det har været en lang rejse tilbage til normalbilledet. Egentligt er jeg ikke sikker på, at jeg er normal, men jeg har det godt, og det er vel det vigtigste.

    Svar

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.